A hét képe Cikkek: 281 - 300

Erdőtüzek – Kaliforniában is

Erdőtüzek – Kaliforniában isEzúttal egy éjszakai Landsat-8 műholdképet mutatunk be a San Bernardino megyében tomboló tűzről.

Északi fény, kráterrel

Északi fény, kráterrelA Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik utasa készítette a fényképet Kanada fölött, amelyen az északi fény és egy 214 millió éves becsapódási kráter is látható.

A Rák-köd szíve

A Rák-köd szíveA Hubble-űrtávcső felvételeiből készített montázson a Rák-köd középponti vidékének eddig nem látott részletei tűnnek elő.

Sundarbans

SundarbansLátványos űrfelvételen a Banglades és India határán, a Gangesz és a Brahmaputra deltájában található mangroveerdő, a világörökség része.

Gyűrűkereszteződés

GyűrűkereszteződésMeghökkentő felvételt tettek közzé a Cassini űrszondától. Csaknem egymásra merőleges sávok látszanak a Szaturnusz gyűrűjében.

Tengiz-tó

Tengiz-tóKazahsztán északi részének sós vizű – és kalandos űrtörténeti vonatkozású – tava a Nemzetközi Űrállomásról készített fotón.

Újabb olimpiai helyszín

Újabb olimpiai helyszínMár hagyomány, hogy portálunkon bemutatjuk, milyennek látszanak a téli és nyári olimpiák helyszínei a világűrből. Rióval sem teszünk kivételt.

Galaxisok közel és távol

Galaxisok közel és távolA Hubble-űrteleszkóp egyik legújabb felvétele majdnem olyan mély, mint a híres Hubble Ultra Deep Field, amin több mint tízezer galaxis látható.

Az új Szuezi-csatorna

Az új Szuezi-csatornaA Földközi- és a Vörös-tengert összekötő kulcsfontosságú hajózási útvonalat 2015-ben kibővítették.

Ábécé az űrből

Ábécé az űrbőlMár megszokhattuk, hogy az űrből (majdnem) minden látszik. De arra csak néhány tréfás kedvű és fantáziadús amerikai kutató gondolt, hogy még az ábécé betűi is.

Erdőtüzek Portugáliában

Erdőtüzek PortugáliábanA földmegfigyelő műholdak felvételein is jól látszódik a Portugáliában és a Madeirán pusztító erdőtüzek által okozott füst.

Tongatapu

TongatapuA Csendes-óceán déli részének szigetvilágába, Tonga legnagyobb szigetéhez látogatunk, a Sentinel-2A műhold segítségével.

Homokvihar a Vörös-tenger fölött

Homokvihar a Vörös-tenger fölöttA Sentinel-3A műhold képe július 25-én készült, amikor a szél jelentős mennyiségű homokot szállított Afrikából a Vörös-tenger fölött az Arab-félsziget irányába.

Párizs éjjel

Párizs éjjelA Nemzetközi Űrállomásról készített éjszakai felvételen a francia főváros nevezetességei könnyen azonosíthatók.

Felülről meglesve

Felülről meglesveA Nemzetközi Űrállomás ritka nézőpontból: egy fölötte keringő földmegfigyelő műhold felvételein!

Termőföldek Délnyugat-Ausztráliában

Termőföldek Délnyugat-AusztráliábanAusztrália egyik „éléskamrájába”, a Murray–Darling-medencébe látogatunk űrfelvétel segítségével.

Csillagfióka

CsillagfiókaA fiatal csillag épp kitörni készül szülőhelyéről. Mint egy madárfióka, amely próbálja feltörni a tojáshéjat, a csillag is „keresi” a kiutat a környező világegyetembe.

Sós, büdös – és színes is

Sós, büdös – és színes isHamis színezésű műholdképeken a Krím-félsziget különös tavai.

Zöld-hegy a zöld szigeten

Zöld-hegy a zöld szigetenA XIX. században még kopár vulkáni táj volt, az űrfelvételen már erdőktől zöldell a hegy. Emberi segítséggel bár, de a növényzet meghódította a kis szigetet.

NGC 6814

NGC 6814A Hubble-űrtávcső felvétele a spirálgalaxisról.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022