Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 621 - 640

Hogyan látják Földünket az űrhajósok?

Hogyan látják Földünket az űrhajósok?A Nemzetközi Űrállomás (ISS) 25. személyzete újabb lenyűgöző éjszakai fényképfelvételeket készített bolygónk felszínéről, most a kellemes panorámát biztosító kupolaegységből.

Vörösiszap-katasztrófa: újabb űrfelvételek

Vörösiszap-katasztrófa: újabb űrfelvételekAz eddigi legjobb, fél méteres felszíni felbontású műholdképek az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt gátjáról és a katasztrófa által közvetlenül érintett településekről.

A vörösiszap-katasztrófa műholdképeken

A vörösiszap-katasztrófa műholdképekenTöbb ember halálát, még többek sérülését, hatalmas anyagi és környezeti kárt okozott, hogy az ajkai timföldgyár egyik zagytározójának a fala átszakadt.

Kősivatag műholdas radarképen

Kősivatag műholdas radarképenA Góbi-sivatag Mongólia és Kína hatalmas, összesen 1,3 millió négyzetkilométeres területét fedi.

Egy ország elmerülőben: Tuvalu

Egy ország elmerülőben: TuvaluA világ negyedik legkisebb országa, a csendes-óceáni Tuvalu szigeteit és korallzátonyait is eltűnéssel fenyegeti az emelkedő vízszint.

Kaziranga Nemzeti Park

Kaziranga Nemzeti ParkIndia legkeletibb csücskébe látogatunk egy látványos Landsat műholdfelvétel segítségével.

Füst Moszkva körül

Füst Moszkva körülKözép-Oroszország és a főváros környéke az eddigi legforróbb júliusát éli. Moszkva környékén több helyen erdőtüzek vannak.

Éjszakai fények az olasz-francia határnál

Éjszakai fények az olasz-francia határnálA Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített felvételen a Ligur-tengerről visszaverődő holdfény is látszik.

Vadászgép és Atlantis

Vadászgép és AtlantisEgy különleges fotó, amely a legutóbbi űrrepülőgépes startról és egy F-15-ös vadászbombázóról készült.

Dél-afrikai stadionok az űrből

Dél-afrikai stadionok az űrbőlMi sem vonhatjuk ki magunkat a javában folyó 2010-es labdarúgó-világbajnokság hatása alól. Íme a stadionok – űrfelvételeken.

Marsi „műalkotások”

Marsi „műalkotások”A NASA Mars Reconnaissance Orbiter űrszondájának festői felvételei közül válogatunk.

Amerikai űrfelvétel a vörösiszap-katasztrófáról

Amerikai űrfelvétel a vörösiszap-katasztrófárólA mai nap képe a NASA földmegfigyeléssel foglalkozó honlapján a Kolontár és Devecser környékéről készült új műholdfelvétel.

A beomlott chilei rézbánya űrfelvételen

A beomlott chilei rézbánya űrfelvételenAugusztus elején a chilei San José réz- és aranybányában bekövetkezett omlás miatt 33 bányász rekedt a föld alatt.

STS-133: Három fénykép

STS-133: Három fénykép A legidősebb még szolgálatban álló űrrepülőgép utolsó felszállása előtt áll. A mesés űrjármű kiváló célpontot kínál a fényképészeknek.

Az űrállomásról „hazanézve”

Az űrállomásról „hazanézve”Az ISS amerikai űrhajósainak saját kiképzőhelyükről, a NASA Johnson Űrközpontjáról és környékéről készült fotóját mutatjuk be.

Kozmikus karambol

Kozmikus karambolEgy új felvétel a Csáp-galaxisokról betekintést enged a csillagászoknak egy galaktikus ütközésbe.

Hullámok a felszínen és a mélyben

Hullámok a felszínen és a mélybenIndiától keletre, az Andamán-szigetekhez látogatunk, hogy egy űrfelvétel segítségével megnézzük: nem csak a tenger felszínén, de a mélyben is vannak hullámok!

Közelképek a Lutetia kisbolygóról

Közelképek a Lutetia kisbolygórólAz európai Rosetta űrszonda a Lutetia kisbolygó mellett repült el, s felvételeket is készített az égitestről.

Színpompás naplemente az űrállomásról

Színpompás naplemente az űrállomásrólA Nemzetközi Űrállomás lakói 24 óránként tizenhatszor láthatják felkelni és lenyugodni a Napot – feltéve, hogy épp nem dolgoznak vagy alszanak.

Homok Afrikából Dél-Amerikába

Homok Afrikából Dél-AmerikábaA két kontinens már mintegy 150 millió évvel ezelőtt eltávolodott egymástól, de a természetes kapcsolatuk máig nem szűnt meg teljesen.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024