A hét képe Cikkek: 901 - 920

Jeges marsi kráter a napsütésben

Jeges marsi kráter a napsütésbenEzzel a címmel látták el a Nature folyóirat legfrissebb számában közölt szép Mars Express-felvételt.

A Discovery előkészítése

A Discovery előkészítéseA várhatóan július második felében ismét útnak induló űrrepülőgép felkészítése a befejezéshez közeleg.

A magyar űrrepülés külföldi bélyegeken

A magyar űrrepülés külföldi bélyegekenAz első magyar űrrepülésről annak idején nem csak a hazai posta jelentetett meg alkalmi bélyegeket.

Tavaszodik itthon is - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tavaszodik itthon is - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt május 1-jén, vasárnap készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A Dunántúl mellett a Keleti-Alpok és Horvátország nagy része az adriai part egy részével látható rajta.

Lenyűgöző felvételek a HST szülinapjára

Lenyűgöző felvételek a HST szülinapjáraA Hubble-űrtávcső két káprázatos felvétellel ünnepelte 15. születésnapját.

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tunézia tavasszal – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólTunézia tengerpartja kedvelt turistacélpont. Az ország északi felét, partjait, hegyeit és sivatagainak egy részét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén április 20-án szerdán délben rögzített valódi színes MODIS felvételen.

Melyik bolygót ábrázolja a kép?

Melyik bolygót ábrázolja a kép?A rejtvény megfejtése a cikkben olvasható. Segítségül csak annyit: a kép a gamma-sugárzás tartományában készült.

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Dél-Olaszország ciklonok között – felvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz április 11-ével kezdődő hét időjárását szokatlan hideg jellemezte a Földközi-tenger középső vidékén. A jelenségek egy cikloncsoporthoz kapcsolódtak, amelynek legszebben kifejlett elemét mutatjuk be az AQUA műhold fedélzetén 11-én hétfőn, déltájban rögzített MODIS felvételen.

Ott vagyunk már?

Ott vagyunk már?Az egyik nagy űrportál egy nagyon beszédes képet közölt a napokban. Az ISS utasai már sóváran várják, hogy végre újra űrrepülőgép látogassa meg az űrállomást. A készülődés immár kézzelfogható.

A természet műalkotásai az űrből nézve (5)

A természet műalkotásai az űrből nézve (5)A Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold képgalériájából válogattunk Észak- és Közép-Amerikáról készült szép felvételeket.

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Rekordhideget okozó ciklon - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólEzt a felvételt június 10-én, pénteken készítette a TERRA műhold MODIS-rendszere. A kép felbontását jelentősen csökkentettük annak érdekében, hogy a Baltikumtól Olaszországig húzódó légörvényt teljes egészében be tudjuk mutatni.

Meglesni a szomszédokat...

Meglesni a szomszédokat...A Mars Global Surveyor (MGS), a legrégebb óta a Mars körül keringő működő űrszonda nemrég képeket készített két társáról.

Bélyeg a magyar űrrepülés emlékére

Bélyeg a magyar űrrepülés emlékéreA Magyar Posta az első magyar űrrepülés 25. évfordulóját bélyegkibocsátással köszönti.

A Tarantói-öböl – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Tarantói-öböl – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólOlaszország déli részét, a Tarantói-öblöt és térségét, illetve az olasz csizma „sarkát” mutatja e heti műholdfelvételünk. A valódi színes képet április 28-án, csütörtökön rögzítette a Terra műhold MODIS-rendszere.

Ez a Mars vagy a Föld?

Ez a Mars vagy a Föld?Néha nem is olyan egyszerű megállapítani, hogy mit látunk egy képen...

Északi és déli sarki fény

Északi és déli sarki fényKét műhold segítségével első alkalommal sikerült egyszerre megfigyelni a Föld északi és déli pólusa felett jelentkező sarki fényt. Az észlelések alapján, a korábbi feltételezéssel ellentétben sok eltérés van a két pólusnál jelentkező tünemény között.

A természet műalkotásai az űrből nézve (6)

A természet műalkotásai az űrből nézve (6)Sorozatunkban az amerikai Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold képgalériájából válogattunk. Befejezésül a dél-amerikai kontinens kerül sorra.

Homokvihar Egyiptomban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Homokvihar Egyiptomban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA sivatagból felkapott sárga homok utazik a szelek szárnyán az AQUA műhold alábbi valódi színes MODIS-felvételén. A március 31-én készült felvételen jól látszik a Nílus deltája és a Szuezi-csatorna is.

A pápa ravatala előtti sor - a világűrből

A pápa ravatala előtti sor - a világűrbőlAz Origo nyomán bemutatjuk azt a műholdfelvételt, amelyen jól látszik a vatikáni Szent Péter-székesegyház előtt álló sor.

Űrkutatás a vallásos művészetben

Űrkutatás a vallásos művészetbenUgye furcsa a cím? Ebben a témában nemrég egy budapesti konferencián figyelemre méltó előadás hangzott el, amelyből itt csak rövid ízelítőt tudunk adni.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 996 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022