Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 481 - 500

A Vénusz a Szaturnusz mellől

A Vénusz a Szaturnusz mellőlA Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda felvételén, a gyűrűk mögött jól látszik a Vénusz fényes pontja.

A Föld legfélreesőbb települése...

A Föld legfélreesőbb települése......éppen nem látszik a felhők miatt a Tristan da Cunha-szigetről készített űrfelvételen.

Füst-jelek

Füst-jelekA tengerjáró hajók által (is) kibocsátott nitrogén-dioxid mennyisége és globális eloszlása műholdas berendezésekkel jól mérhető.

CRS-2: megérkezett a Sárkány

CRS-2: megérkezett a SárkányA menetrend szerinti második teherszállító Dragon űrhajó megérkezett az indítóhely melletti szerelőhangárba. A hordozórakétáját már tavaly odaszállították az Atlanti-óceán partjára.

2012, az űrrepülőgépek múzeumba kerülésének éve

2012, az űrrepülőgépek múzeumba kerülésének éveA tavaly végleg lezárt amerikai Space Shuttle program idei utóélete, látványos képekben.

A Koreai-félsziget éjjel

A Koreai-félsziget éjjelAz éjszaka készített űrfelvételeken látható mesterséges fények alapján általában elég pontosan meg lehet becsülni az egyes helyek népsűrűségét. Kivétel e szabály alól Észak-Korea.

Hetvenöt művészi szépségű űrfelvétel

Hetvenöt művészi szépségű űrfelvételA NASA látványos kötetben adott ki egy sor válogatott műholdképet. A könyv elektronikus változatban is hozzáférhető.

Kozmikus karambol vagy nem?

Kozmikus karambol vagy nem?Az NGC 3314A és B jelű galaxisok képe a mi földi nézőpontunkból épp átfedi egymást.

Dragon a kikötőben

Dragon a kikötőbenA Nemzetközi Űrállomásról frissen hazatért legelső „éles” Dragon teherűrhajó tegnap megérkezett a szárazföldre.

Bora Bora

Bora BoraA szeptember 9-én pályára állt SPOT-6 távérzékelő műhold három nap múltán már el is készítette bemutatkozó felvételét.

Az Etna kitörése, hamis színekkel

Az Etna kitörése, hamis színekkelMintegy tíz hónapig tartó viszonylagos nyugalom után a szicíliai vulkán február 19-étől újra kitöréseket produkál. Egy aznapi műholdképet mutatunk.

Napelemfarm a Góbi-sivatagban

Napelemfarm a Góbi-sivatagbanEgykor a Selyemút oázisa volt, ma óriási naperőmű épül Tunhuang mellett.

Pillantás az éjszakai Katarra

Pillantás az éjszakai KatarraAz éjszakai fények sokat elárulnak a népsűrűségről egy adott területen. A Nemzetközi Űrállomásról készült fotó a Perzsa- (Arab-) öböl félszigetállamát mutatja.

Téli éjjel északon

Téli éjjel északonA sarkvidéki telek idejére sem kell már lemondani a műholdas távérzékeléssel készült felvételekről.

Feketeföld – színesben

Feketeföld – színesbenJapán műholdradaros felvételek mutatják a Moszkvától 400 km-re délre fekvő mezőgazdasági területeket.

Hol tele, hol üres

Hol tele, hol üresHa a Szahara területét nem számítjuk, Namíbia az afrikai kontinens legszárazabb országa.

Apollo-vészkijárat

Apollo-vészkijáratA Spaceflight Now amerikai űrkutatási portál fotóriportere bejutott az egykori Apollo űrhajók indítóállásai alatt levő bunkerbe. Különleges képek, régi történet.

Átlátni a füstön, műholddal

Átlátni a füstön, műholddalAz űrfelvételek, ha nem csak a látható fény hullámhosszain készülnek, bepillantást engednek akár az erdőtüzek füstje alá is.

Furcsa pár

Furcsa párEgy hatalmas elliptikus és egy hozzá közeli, kisebb spirálgalaxis a Hubble felvételén.

Hurrikán éjjel és nappal

Hurrikán éjjel és nappalA hurrikánná erősödött Isaac trópusi vihar a nappali és éjszakai műholdfelvételeken is ijesztő benyomást tesz.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024