A hét képe Cikkek: 481 - 500

Díjnyertes Landsat-képek

Díjnyertes Landsat-képekSzáznál is több közül ez az öt látványos (bár hamis színezésű) űrfelvétel tetszett a legjobban a közönségnek.

Áll még a zászló!

Áll még a zászló!Több mint négy évtized után – legalábbis az Apollo űrhajók leszállóhelyein, a Hold felszínén.

Világító felhők az űrállomásról

Világító felhők az űrállomásrólA mezoszférában levő, a horizont alatt járó Nap által megvilágított sejtelmes, fátyolos, kékes színű felhők szép fotótémát nyújtanak a Nemzetközi Űrállomás lakói számára.

Kondenzcsíkok az űrből

Kondenzcsíkok az űrbőlA levegőt alkotó gázok és a bennük lebegő részecskék többnyire láthatatlanok az emberi szem számára. Nem így a kondenzcsíkok, amelyeket néha még műholdakról is meg lehet figyelni.

Tahiti felülről

Tahiti felülrőlA híres csendes-óceáni szigetet, ahonnan Cook kapitány expedíciója az 1769-es Vénusz-átvonulást is megfigyelte, egy Landsat űrfelvételen mutatjuk be.

A Vénusz-átvonulás képei űreszközökről

 A Vénusz-átvonulás képei űreszközökrőlMa reggel, napkelte után Magyarországról is megfigyelhető volt a Vénusz átvonulása a Nap korongja előtt. Hogy látták a különös égi jelenséget a műholdak?

A Dragon érkezése képeken

A Dragon érkezése képekenA Nemzetközi Űrállomás utasai készítették ezeket a látványos fotókat az amerikai teherűrhajó érkezéséről. Azóta megkezdődött a rakodás is.

Éjjel-nappal Sanghaj

Éjjel-nappal SanghajA világ legnépesebb, rohamléptekben fejlődő nagyvárosa Kína keleti partvidékén, a Jangce deltatorkolatánál fekszik. Éjjel pártalan látványt nyújt a világűrből.

Washingtonba repült a Discovery

Washingtonba repült a DiscoveryA kiszolgált űrrepülőgép kedden örökre megvált Floridától, hogy hamarosan kiállítási tárgy legyen belőle a Smithsonian űrmúzeumában.

Éjszakai fotók az űrállomásról

Éjszakai fotók az űrállomásrólNépszerűek a földi városok éjszakai világítását megörökítő felvételek. Nem is olyan egyszerű ilyeneket készíteni a Nemzetközi Űrállomásról. Az űrhajósok most hasznos segítséghez jutottak.

Az olimpia helyszínei az űrből

Az olimpia helyszínei az űrbőlA műholdfelvételen a Londonban felépített olimpiai falu, a stadion és más helyszínek is láthatók.

Vulkáni kúp a csillogó tenger felett

Vulkáni kúp a csillogó tenger felettA Nemzetközi Űrállomásról készült fényképen a Kuril-szigetek legmagasabb és egyben legészakibb vulkánja látható.

Miki egér a Merkúron

Miki egér a MerkúronLegalábbis a népszerű Disney-rajzfilmfigura fejére emlékeztet az a két kis és egy nagyobb kráterből álló alakzat, amelyet a MESSENGER űrszonda fényképezett a bolygó felszínén.

Felhőlyuk délen

Felhőlyuk délenAusztráliától délre egy anticiklon hatására 1000 km-es átmérőjű ovális, felhőmentes alakzatot jött létre június elején, ami feltűnő volt az Aqua műholddal készített űrfelvételen.

Csillogás, felhők, árnyak

Csillogás, felhők, árnyakNapnyugta a Csendes-óceán fölött, a Nemzetközi Űrállomásról fotózva.

Zöldülő sivatag

Zöldülő sivatagAz elmúlt negyed évszázad alatt Szaúd-Arábia északi részén egyre nagyobb területeket hódít el a sivatagtól az öntözéses növénytermesztés. Az akár 1 km mélyből kinyert víz azonban talán 50 évig sem lesz elegendő ennek a fenntartásához.

A marsjáró árnyéka

A marsjáró árnyékaEgyre magasabban jár a Nap az Opportunity állomáshelyén. Az elnyűhetetlen marsjáró már meg is kezdte a munkát a téli kényszerpihenő után.

Meglesett Envisat

Meglesett EnvisatAz ESA szakemberei továbbra is próbálkoznak az április 8-án váratlanul elhallgatott földmegfigyelő műhold életre keltésével. Egy másik, francia távérzékelő hold le is fényképezte az Envisatot.

Elefánt a Marson :-)

Elefánt a Marson :-)No persze nem igazi. Csak van, aki szerint hasonlít egy elefántfejre az az egykori lávafolyás, amit a Mars Reconnaissance Orbiter szonda fényképezett le.

A Csendes-óceán közepe felé tart a törmelékáradat

A Csendes-óceán közepe felé tart a törmelékáradatAmikor 2011 márciusában a hatalmas japán földrengést követő szökőár elérte a szigeteket, a becslések szerint 5 millió tonna törmelék került az óceánba. Ezek egy jelentős része az áramlások hátán már félúton lehet Észak-Amerika felé.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022