Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 661 - 680

A fogyókúrázó Sagittarius A*

A fogyókúrázó Sagittarius A*A kutatók előtt régóta ismert tény, hogy a Tejútrendszerünk központi vidékén megbújó nagytömegű fekete lyuk fokozatosan anyagot nyel el. Most viszont úgy tűnik, hogy eddig jelentősen túlbecsülték a behulló anyagmennyiségét.

Vízzel teli vulkáni kaldera

Vízzel teli vulkáni kaldera Az Oroszországhoz tartozó Kuril-szegetek egyik tagján található az a szép természeti alakzat, amelyről az űrfelvétel készült.

Aranyhíd a Titanon

Aranyhíd a TitanonA Titanon levő felszíni tavak egyfolytában a kutatók érdeklődésének homlokterében vannak. Most egy érdekes reflexiót használtak fel szakemberek, hogy a nagyközönség számára még plasztikusabban bemutassák a metántavak létezését.

Gleccserek és fjordok Patagóniában

Gleccserek és fjordok PatagóniábanA dél-amerikai kontinensen, az Andok déli végénél számos gleccser található. A táj egy érdekes részletét a Nemzetközi Űrállomásról készített fényképen láthatjuk.

REJTVÉNY: Lagrange-pontok

REJTVÉNY: Lagrange-pontokHosszabb idő után ismét jelentkezünk rejtvényrovatunkkal. Ezúttal a Természet Világa szívességéből a folyóirat most megjelent csillagászati különszámának ajándék példányaiért indulhatnak versenybe olvasóink.

A Fertő műholdképen

A Fertő műholdképenAz Európai Űrügynökség honlapján a hét űrfelvétele a magyar-osztrák határon fekvő tavat és környékét ábrázolja.

A szomjúság földje

A szomjúság földjeA Szaharának is a legszárazabb, legsivárabb részét mutatja egy gyönyörű, festői űrfelvétel.

Felhőgallér a rakéta körül

Felhőgallér a rakéta körülLegutóbb az Ares-I-X rakéta indításáról készült képeken láthattuk viszont azt a feltűnő és látványos alakzatot, amelynek tudományos neve Prandtl–Glauert-szingularitás.

Egy gigantikus lencse

Egy gigantikus lencseMik azok a furcsa kék foltok a Hubble-űrtávcsővel készített felvételen?

Naptornyok az űrből

Naptornyok az űrbőlSpanyolország napsütötte déli részén hatalmas tükörrendszerekkel gyűjtik a napfényt. 2013-ig egész Sevilla villamosenergia-ellátását környezetbarát módon oldanák meg.

Napfény csillan az olasz csizma orránál

Napfény csillan az olasz csizma orránálA Nemzetközi Űrállomás utasai lefényképezték a Jón- és Tirrén-tengerről visszatükröződő napsugárzást.

Az Űrvilág egy aranybánya...

Az Űrvilág egy aranybánya......képét mutatja be űrfelvételen. A létesítmény Ausztráliában található.

A Hubble karácsonyfája

A Hubble karácsonyfájaA karácsony közeledtével a Hubble-űrtávcsővel dolgozó kutatók egy csodaszép képet hoztak nyilvánosságra.

A Nagy-Keserű-tó

A Nagy-Keserű-tóAz űrállomásról készített fotón is jól láthatók a hajók a Szuezi-csatorna közepén levő tavon.

Élet a kiszáradt folyómederben

Élet a kiszáradt folyómederbenA vádi arab szó, kiszáradt vízmosást jelent. Mi történik azután, ha rövid időre víz önti el a medret? Űrfelvételeken mutatjuk meg.

Testvérhajók az indítóállásokban

Testvérhajók az indítóállásokbanA hét képe című rovatunkban most az amerikai űrrepülőgép-program egyik legszebb felvételét ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe.

A Tejútrendszer örvénylő szíve

A Tejútrendszer örvénylő szíveA Csillagászat Nemzetközi Évének jegyében a NASA eddig sohasem látott képeket tett közzé Tejútrendszerünk örvénylő szívéről. A képek planetáriumokba, múzeumokba, könyvárakba és iskolákba jutnak el Amerika-szerte.

Robbanás és füst Puerto Ricóban

Robbanás és füst Puerto RicóbanA San Juan közelében október 23-án történt üzemanyagtartály-robbanás fekete füstje messze szállt az Atlanti-óceán fölé.

Úton a cél felé

Úton a cél feléA hét képe című rovatunkban ezen a héten egy szokványos, ám mégis szép fényképet kívánunk bemutatni kedves olvasóinknak.

A Galaxis távoli infravörösben

A Galaxis távoli infravörösbenAz új európai infravörös űrtávcső, a Herschel első látványos képeinek egyike a Tejútrendszer síkjának egy részletekben gazdag vidékét mutatja, ahol a hideg csillagközi gáz dominál.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024