REJTVÉNY: Heves esőzések

De hol? Olvasóink feladata, hogy a lehullott csapadékmennyiséget ábrázoló térképrészlet alapján kitalálják a helyszínt. A szerencsés nyertes jutalma az exkluzív magyar nyelvű Iskolai Űratlasz egy példánya.

Az Európai Űrügynökség (ESA) oktatási céllal készült, műholdfelvételeket is bemutató atlasza 2006-ban jelent meg magyarul. Hazai kiadását a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) szervezte, az akkori Informatikai és Hírközlési Minisztérium anyagi támogatásával. A kivitelező a GeoAdat Kft., szakértői segítséget a Földmérési és Távérzékelési Intézet (FÖMI) munkatársai adtak. A szép kivitelű, színes, 176 oldalas kötet igazi különlegesség, hiszen kereskedelmi forgalomba nem került. Az Űrvilág rejtvényfejtőinek jutalmazását most a MŰI szíves felajánlása tette lehetővé. Ennek alapján összesen öt Űratlaszt tudunk majd kisorsolni, ötfordulós rejtvénysorozatunk egy-egy kérdésének helyes megfejtői között. A mostani rejtvénykérdésünk az első ebben a sorban.


A fenti képen egy térképrészlet látható. A színkódolás az egy hét alatt, 2010. december 6-12. között lehullott csapadék mennyiségét mutatja. A sötétkék szín 600 mm-nél is nagyobb mennyiséget jelez, a világosabb árnyalatok egyre kevesebbet. (A világoszöld zónákban 75 mm-nél kevesebb eső hullott.) Játszani vágyó olvasóink feladata, hogy kitalálják: hol, a Föld melyik táján esett ez a jelentős mennyiségű csapadék. A pontos kérdés, amire választ várunk: melyik az a három ország, amelynek a területe – legalább részben – rajta van ezen a térképen?

A megfejtéseket e-mailen (a beküldő nevének megjelölésével) kérjük beküldeni (urvilag@urvilag.hu). A válaszok beérkezésének határideje 2011. január 28. (péntek) éjfél. A helyes megfejtők között a Magyar Űrkutatási Iroda jóvoltából a magyar nyelvű Iskolai Űratlasz egy példányát sorsoljuk ki.

Itt szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy akinek nem kedvez a szerencse, az is hozzájuthat az űratlaszhoz. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) „megmentéséért”, vagyis az űrkutatás népszerűsítésével is foglalkozó hazai civil szervezet anyagi ellehetetlenülésének megakadályozásáért gyűjtés indult. Annak, aki támogatásként legalább 10 ezer forintot át tud utalni az egyesület számlájára, és megadja címét is, hálából egy Iskolai Űratlaszt küldenek – amíg a 100 darabos készlet tart.

Error: 1064: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'maxvalue FROM variable WHERE name = 'riddle_date'' at line 1


The query which has caused this error:
SELECT minvalue, maxvalue FROM variable WHERE name = 'riddle_date'