A hét képe Cikkek: 641 - 660

A Hubble karácsonyfája

A Hubble karácsonyfájaA karácsony közeledtével a Hubble-űrtávcsővel dolgozó kutatók egy csodaszép képet hoztak nyilvánosságra.

A Nagy-Keserű-tó

A Nagy-Keserű-tóAz űrállomásról készített fotón is jól láthatók a hajók a Szuezi-csatorna közepén levő tavon.

Élet a kiszáradt folyómederben

Élet a kiszáradt folyómederbenA vádi arab szó, kiszáradt vízmosást jelent. Mi történik azután, ha rövid időre víz önti el a medret? Űrfelvételeken mutatjuk meg.

Testvérhajók az indítóállásokban

Testvérhajók az indítóállásokbanA hét képe című rovatunkban most az amerikai űrrepülőgép-program egyik legszebb felvételét ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe.

A Tejútrendszer örvénylő szíve

A Tejútrendszer örvénylő szíveA Csillagászat Nemzetközi Évének jegyében a NASA eddig sohasem látott képeket tett közzé Tejútrendszerünk örvénylő szívéről. A képek planetáriumokba, múzeumokba, könyvárakba és iskolákba jutnak el Amerika-szerte.

Robbanás és füst Puerto Ricóban

Robbanás és füst Puerto RicóbanA San Juan közelében október 23-án történt üzemanyagtartály-robbanás fekete füstje messze szállt az Atlanti-óceán fölé.

Úton a cél felé

Úton a cél feléA hét képe című rovatunkban ezen a héten egy szokványos, ám mégis szép fényképet kívánunk bemutatni kedves olvasóinknak.

A Galaxis távoli infravörösben

A Galaxis távoli infravörösbenAz új európai infravörös űrtávcső, a Herschel első látványos képeinek egyike a Tejútrendszer síkjának egy részletekben gazdag vidékét mutatja, ahol a hideg csillagközi gáz dominál.

Az Androméda-köd ultraibolya képe

Az Androméda-köd ultraibolya képeA Swift műholddal elkészítették a Tejútrendszerhez legközelebbi nagy spirálgalaxis képét, ami minden eddiginél jobb felbontású az ultraibolya tartományban.

GPS-rajzolás

GPS-rajzolásEz a műfaj ötvözi a művészet, az utazás, a műholdas helymeghatározás és a számítógépes technika elemeit.

Gleccserek és fjordok Patagóniában

Gleccserek és fjordok PatagóniábanA dél-amerikai kontinensen, az Andok déli végénél számos gleccser található. A táj egy érdekes részletét a Nemzetközi Űrállomásról készített fényképen láthatjuk.

REJTVÉNY: Lagrange-pontok

REJTVÉNY: Lagrange-pontokHosszabb idő után ismét jelentkezünk rejtvényrovatunkkal. Ezúttal a Természet Világa szívességéből a folyóirat most megjelent csillagászati különszámának ajándék példányaiért indulhatnak versenybe olvasóink.

A Fertő műholdképen

A Fertő műholdképenAz Európai Űrügynökség honlapján a hét űrfelvétele a magyar-osztrák határon fekvő tavat és környékét ábrázolja.

A szomjúság földje

A szomjúság földjeA Szaharának is a legszárazabb, legsivárabb részét mutatja egy gyönyörű, festői űrfelvétel.

Felhőgallér a rakéta körül

Felhőgallér a rakéta körülLegutóbb az Ares-I-X rakéta indításáról készült képeken láthattuk viszont azt a feltűnő és látványos alakzatot, amelynek tudományos neve Prandtl–Glauert-szingularitás.

Egy gigantikus lencse

Egy gigantikus lencseMik azok a furcsa kék foltok a Hubble-űrtávcsővel készített felvételen?

Naptornyok az űrből

Naptornyok az űrbőlSpanyolország napsütötte déli részén hatalmas tükörrendszerekkel gyűjtik a napfényt. 2013-ig egész Sevilla villamosenergia-ellátását környezetbarát módon oldanák meg.

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréja

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréjaA Chandra-röntgenműhold lélegzetelállító felvételt készített a Tejútrendszer galaktikus központjáról, feltárva galaxisunk szívét, annak komplex valójában.

Fogo, Zöld-foki-szigetek

Fogo, Zöld-foki-szigetekA sziget vulkáni kalderájában lakott települések is vannak. A legutóbbi kitörés 1995-ben volt.

Az „új” Hubble első képei

Az „új” Hubble első képeiA Hubble-űrtávcső májusi utolsó nagyjavítása, és az azt követő tesztek után most először hoztak nyilvánosságra csillagászati felvételeket.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022