Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 501 - 520

Bora Bora

Bora BoraA szeptember 9-én pályára állt SPOT-6 távérzékelő műhold három nap múltán már el is készítette bemutatkozó felvételét.

Al-Dzsubail éjjel

Al-Dzsubail éjjelA Perzsa-öböl partján fekvő szaúdi városban éjjel sem áll a munka.

Virtuális séta a Kennedy Űrközpontban

Virtuális séta a Kennedy ŰrközpontbanA Google Street View segítségével bebarangolhatjuk a NASA talán leghíresebb, idén 50 éves űrközpontját. Virtuálisan „körbejárhatunk” két már nyugdíjazott űrrepülőgépet is.

A Curiosity leszállása – pillanatkép felülről

A Curiosity leszállása – pillanatkép felülrőlA Mars körül keringő amerikai MRO szonda bravúros felvételén látható a kibontott ejtőernyővel ereszkedő Curiosity.

Az olimpia helyszínei az űrből

Az olimpia helyszínei az űrbőlA műholdfelvételen a Londonban felépített olimpiai falu, a stadion és más helyszínek is láthatók.

Vulkáni kúp a csillogó tenger felett

Vulkáni kúp a csillogó tenger felettA Nemzetközi Űrállomásról készült fényképen a Kuril-szigetek legmagasabb és egyben legészakibb vulkánja látható.

Miki egér a Merkúron

Miki egér a MerkúronLegalábbis a népszerű Disney-rajzfilmfigura fejére emlékeztet az a két kis és egy nagyobb kráterből álló alakzat, amelyet a MESSENGER űrszonda fényképezett a bolygó felszínén.

Felhőlyuk délen

Felhőlyuk délenAusztráliától délre egy anticiklon hatására 1000 km-es átmérőjű ovális, felhőmentes alakzatot jött létre június elején, ami feltűnő volt az Aqua műholddal készített űrfelvételen.

Csillogás, felhők, árnyak

Csillogás, felhők, árnyakNapnyugta a Csendes-óceán fölött, a Nemzetközi Űrállomásról fotózva.

Zöldülő sivatag

Zöldülő sivatagAz elmúlt negyed évszázad alatt Szaúd-Arábia északi részén egyre nagyobb területeket hódít el a sivatagtól az öntözéses növénytermesztés. Az akár 1 km mélyből kinyert víz azonban talán 50 évig sem lesz elegendő ennek a fenntartásához.

Hurrikán éjjel és nappal

Hurrikán éjjel és nappalA hurrikánná erősödött Isaac trópusi vihar a nappali és éjszakai műholdfelvételeken is ijesztő benyomást tesz.

Dugyinka, 1966

Dugyinka, 1966Egy sarkkörön túli, stratégiai jelentőségű szovjet település korabeli amerikai kémműholdas felvételen.

Az olimpia helyszínei az űrből – éjjel

Az olimpia helyszínei az űrből – éjjelA 30. nyári olimpiai játékok több milliárdnyi (tévé)nézője közül senki sem láthatja úgy a helyszíneket, mint egy amerikai távérzékelő műhold, éjszakai felvételen.

Díjnyertes Landsat-képek

Díjnyertes Landsat-képekSzáznál is több közül ez az öt látványos (bár hamis színezésű) űrfelvétel tetszett a legjobban a közönségnek.

Áll még a zászló!

Áll még a zászló!Több mint négy évtized után – legalábbis az Apollo űrhajók leszállóhelyein, a Hold felszínén.

Világító felhők az űrállomásról

Világító felhők az űrállomásrólA mezoszférában levő, a horizont alatt járó Nap által megvilágított sejtelmes, fátyolos, kékes színű felhők szép fotótémát nyújtanak a Nemzetközi Űrállomás lakói számára.

Kondenzcsíkok az űrből

Kondenzcsíkok az űrbőlA levegőt alkotó gázok és a bennük lebegő részecskék többnyire láthatatlanok az emberi szem számára. Nem így a kondenzcsíkok, amelyeket néha még műholdakról is meg lehet figyelni.

Tahiti felülről

Tahiti felülrőlA híres csendes-óceáni szigetet, ahonnan Cook kapitány expedíciója az 1769-es Vénusz-átvonulást is megfigyelte, egy Landsat űrfelvételen mutatjuk be.

A Vénusz-átvonulás képei űreszközökről

 A Vénusz-átvonulás képei űreszközökrőlMa reggel, napkelte után Magyarországról is megfigyelhető volt a Vénusz átvonulása a Nap korongja előtt. Hogy látták a különös égi jelenséget a műholdak?

A Dragon érkezése képeken

A Dragon érkezése képekenA Nemzetközi Űrállomás utasai készítették ezeket a látványos fotókat az amerikai teherűrhajó érkezéséről. Azóta megkezdődött a rakodás is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1024 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024