A hét képe Cikkek: 501 - 520

ISS: az egymilliomodik fotó

ISS: az egymilliomodik fotóElkészült a Nemzetközi Űrállomás történetének egymilliomodik fényképe.

A magyar műhold első felvételei

A magyar műhold első felvételeiMárcius 8-án a Masat-1 kis fedélzeti kamerája elkészítette első, történelmi felvételeit a Föld déli féltekéjének különböző területeiről.

Záptojásszag az óceánból

Záptojásszag az óceánbólNamíbia part menti vizeiből időnként annyi kénhidrogén szabadul fel, hogy még űrfelvételeken is jól látható. A helybélieket csak a szag zavarhatja, rengeteg hal viszont elpusztul.

Kék üveggolyó 2012

Kék üveggolyó 2012Az emberek imádják a teljes Földet ábrázoló űrképeket. A NASA legutóbbi, több különálló felvételből összeállított képe is nagy sikert ért el az internetes látogatók körében. Hogyan készült?

Feljövőben a cserjék

Feljövőben a cserjékSzibéria északi részén a nyílt tundrától egyre inkább elhódítják a területet a cserjék. Ezt egy modern és egy 1966-ból (!) származó nagyfelbontású űrfelvétel összevetésével is jól lehet szemléltetni.

Costa Concordia – kicsit másképp

Costa Concordia – kicsit másképpEgy az elmúlt napokban már sok helyen közzétett nagyfelbontású műholdkép mellett egy érdekes műholdradaros megfigyelés eredményét is bemutatjuk a január 13-án zátonyra futott óceánjáróról.

Új város az űrből

Új város az űrbőlKína északi részén, Belső-Mongólia tartományban található Ordos városa, amelynek most épülő, érdekes, a világűrből is látványos építészeti megoldásokat alkalmazó új városrészéről készült ez a nagyfelbontású műholdkép.

Kalinyingrádnál a tenger...

Kalinyingrádnál a tenger......egy furcsa, a Nemzetközi Űrállomásról készített fényképfelvételen.

Az Antarktisz az űrállomásról fotózva

Az Antarktisz az űrállomásról fotózvaHogyan figyelhető meg a jeges kontinens a Nemzetközi Űrállomásról, amelynek a pályahajlása csak 52°? A megoldás és a kép a cikkben!

Felhőhullámok az Északi-tenger fölött

Felhőhullámok az Északi-tenger fölöttHa a levegő látható volna, érdekes mintázatokat figyelhetnénk meg a mozgásában. A felhők néha segítenek, így alakultak ki az Aqua műhold MODIS műszerével is megörökített formák.

Guam

GuamAz egyik amerikai fennhatóság alatt álló csendes-óceáni szigetre látogatunk egy műholdfelvétel segítségével.

Forgószél a Marson

Forgószél a MarsonA kanyargó portölcsérről és árnyékáról a bolygó körül keringő amerikai Mars Reconnaissance Orbiter készített lélegzetelállító pillanatfelvételt.

Füstölgő Tinakula

Füstölgő TinakulaEgy kis csendes-óceáni szigeten műholdas megfigyelésekkel szokatlan hősugárzást észleltek. A nagyfelbontású műholdképek megerősítik, hogy a gyanú alapos volt: valóban vulkáni aktivitásról van szó.

Vizesnyolcas

VizesnyolcasAz Atlanti-óceán déli részén furcsa alakot ölt a virágzó nyári fitoplankton az Envisat műhold felvételén.

Három hold és a gyűrű

Három hold és a gyűrűTavaly decemberben, a Szaturnusz Dione holdjának közelében elrepülve készítette a Cassini-űrszonda ezt az érdekes felvételt.

Nyugdíjas űrrepülőgépek

Nyugdíjas űrrepülőgépekA NASA három szolgálatból kivont űrrepülőgépének múzeumi tárggyá való átalakítása szépen halad előre a Kennedy Űrközpontban. Az utolsó Space Shuttle küldetést lerepülő Atlantis űrsikló megmutatta magát a fényképeszeknek, amikor átszállították a járműszerelő csarnokba.

Az év műholdképe a Digital Globe-tól

Az év műholdképe a Digital Globe-tólA nagyfelbontású űrfelvételek készítésével és forgalmazásával foglalkozó egyik nagy amerikai cég honlapjának olvasóival szavaztatta meg 2011 legszebb űrfelvételét.

Képeslapok a Szaturnusz mellől

Képeslapok a Szaturnusz mellőlHoldak, gyűrűk, árnyékok a Cassini-űrszonda tavaly készített látványos felvételein.

Új sziget születik a Vörös-tengeren

Új sziget születik a Vörös-tengerenA Jemen nyugati partjai közelében bekövetkezett tengeri vulkánkitörés nyomán eddig nem látott kis szigetet mutatnak az űrfelvételek.

Üstökös az űrállomásról

Üstökös az űrállomásrólÍgy látta a Föld körül keringő űrállomás-parancsnok a Nap közelében járt Lovejoy-üstököst.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022