A hét képe Cikkek: 941 - 960

62 éve történt - Űrfelvétel a Don-kanyarról

62 éve történt - Űrfelvétel a Don-kanyarrólŰrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról. A magyar hadtörténet egyik leggyászosabb fejezetének állítunk emléket a harcok színhelyéről készült MODIS-űrfelvétellel.

Az űrtechnika alkalmazása katasztrófák esetén

Az űrtechnika alkalmazása katasztrófák eseténA délkelet-ázsiai tragikus földrengés és a számos áldozatot követelő szökőár ismét felhívta a figyelmet a katasztrófa-előrejelzés fontosságára. A témában tegnap Kovács Kálmán miniszter tartott sajtótájékoztatót. A rendezvényen ismertették a hazai űrtevékenység legfontosabb idei céljait is.

250 méteres felbontású űrfelvételek az ELTE vevőállomásáról

250 méteres felbontású űrfelvételek az ELTE vevőállomásárólAz ELTE Környezetfizikai Tanszékcsoportján, a Geofizikai Tanszék Űrkutató Csoportja által üzemeltetett műholdvevő állomás jelentős fejlesztésen esett át 2004 szeptemberében. A korábban csak kisfelbontású 1-4 kilométeres pixelméretű, az amerikai NOAA és a kínai Feng Jun holdakról származó képek vételére alkalmas állomás immár a 250 méteres felbontású MODIS-képek vételére is alkalmas.

A Swift indítása képekben

A Swift indítása képekbenA gamma-kitörések nyomában járó műhold indításáról lenyűgöző felvételek készültek.

A Phobos nagyfelbontású képe

A Phobos nagyfelbontású képeAz ESA Mars Express szondája csodálatos közelképeket készített a vörös bolygó nagyobbik holdjáról.

Az eddigi legjobb közelkép a Titanról

Az eddigi legjobb közelkép a TitanrólA Cassini-Huygens űrszondapáros október 26-án minden eddiginél közelebb repült el a Szaturnusz Titan nevű holdja felett.

Galaxishalmazok ütközése

Galaxishalmazok ütközéseAz ESA XMM-Newton röntgencsillagászati mesterséges holdjával amerikai kutatók vezetésével két galaxishalmaz ütközésének látványos következményeit figyelték meg.

Égbeli Macskaszem

Égbeli MacskaszemEgy Napunkhoz hasonló csillag haláltusájának mozzanatait láthatjuk a Hubble-űrtávcső egyik lenyűgöző felvételén.

Az olimpiára hangolva

Az olimpiára hangolvaAz ESA Envisat távérzékelő mesterséges holdjának felvételeiből készült kép Görögországot és környezetét mutatja.

A SMART-1 a Földet fotózza

A Hold felé egyre elnyúltabb Föld körüli pályán tartó SMART-1 európai holdszonda útközben a Földről készít felvételeket.

Újabb döbbenetes felvételek a pusztításról

A távérzékelő műholdakat üzemeltető cégek folyamatosan állítják elő azokat a képpárokat, melyek égi perspektívából szemléltetik a szökőár pusztító hatását.

BUÉK: Magas hegyek a felhőtakaró felett

Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról, az ŰRVILÁG Olvasóinak ajánlva: Az AQUA műhold MODIS szenzorának felvételén nyomon követhetjük, hogy melyik hegyek, hegységek csúcsa „lógott ki” a Kárpát-medencét egész december elején kitöltő alacsonyszintű rétegfelhőből.

Születő bolygórendszerek lencsevégen

Születő bolygórendszerek lencsevégenA NASA két nagy űrobszervatóriumával a Naphoz hasonló csillagok körüli por- és törmelékkorongokat vizsgáltak.

Szaturnusz-portré három holddal

Szaturnusz-portré három holddalA Cassini friss felvételén a gyűrűk és bolygó "miniatűr naprendszerének" három tagja együtt látható.

Első Magyar Marstalálkozó

Első Magyar MarstalálkozóTegnap - 2004. november 6-án - lezajlott az Első Magyar Marstalálkozó. A Mars Soicety Magyar Tagozata és a Magyar Asztronautikai Társaság által rendezett "bulin", közel kétszázan vettek részt, a kisiskolásoktól az akadémikusokig. Tekintsék meg pillanatképeinket!

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (2. rész)

A Kis-Balaton szuper nagyfelbontású űrfelvételeken (2. rész)A MŰI által 2004-ben pályázattal támogatott FÖMI „A Kis-Balaton Védőrendszer növénytérképezése szuper nagyfelbontású multispektrális űrfelvételekből” témát bemutató kétrészes cikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a QuickBird műholdak használatát és gazdaságosságát.

A Kennedy Űrrepülőtér újra működik

A Kennedy Űrrepülőtér újra működikMiért? Bezárt? Kérdezhetik Tisztelt Olvasóink. Nos igen - közel egy hétre... Szeptember 5-én a Frances hurrikán elérte Florida partját és bár "csak" 2-es erővel dühöngött, mégis jelentős pusztítást végzett az űrrepülőtéren. A romokat 13-ra sikerült eltakarítani...

Cassini és Hughes (!)

Cassini és Hughes (!)Jó tizenhárom éve magyar postabélyegen is bemutatták az akkor még csak előkészületben levő Cassini-Huygens űrprogramot.

A Rosetta visszanéz

A Rosetta visszanézAz ESA üstököskutató szondája 70 millió kilométeres távolságból a Föld-Hold rendszerről készített képet.

Csillagkeletkezés - ahogy a Hubble látta

Csillagkeletkezés - ahogy a Hubble láttaAz űrteleszkóp felvételeiből látványos képet állítottak össze a Tejútrendszer „szomszédjának”, a Nagy Magellán-felhőnek egyik, aktív csillagkeletkezéssel jellemezhető vidékéről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 998 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022