Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 941 - 960

Homokvihar Egyiptomban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Homokvihar Egyiptomban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA sivatagból felkapott sárga homok utazik a szelek szárnyán az AQUA műhold alábbi valódi színes MODIS-felvételén. A március 31-én készült felvételen jól látszik a Nílus deltája és a Szuezi-csatorna is.

A pápa ravatala előtti sor - a világűrből

A pápa ravatala előtti sor - a világűrbőlAz Origo nyomán bemutatjuk azt a műholdfelvételt, amelyen jól látszik a vatikáni Szent Péter-székesegyház előtt álló sor.

Űrkutatás a vallásos művészetben

Űrkutatás a vallásos művészetbenUgye furcsa a cím? Ebben a témában nemrég egy budapesti konferencián figyelemre méltó előadás hangzott el, amelyből itt csak rövid ízelítőt tudunk adni.

Egy nagy lépéssel közelebb

Egy nagy lépéssel közelebbTegnap a Discovery űrrepülőgépet áttolták a felkészítő hangárjából a függőleges összeszerelő csarnokba. Egy hét múlva kitolják az indítóállásra, ahol még másfél hónapot fog várakozni májusi indításáig.

Hét talány

Hét talányBudapesten, a világűr-kutatás társadalmi hatásairól nemrég rendezett konferencián olyan művészek is bemutatkoztak, akiket az űr ihletett alkotásra.

A hóval borított Európa

A hóval borított EurópaMa, március 16-án Magyarország nagy részén csodálatos tavaszi napot élvezhettünk. Pár hete persze még egészen más volt a helyzet szerte Európában...

Meglepő műholdfelvétel a Szigligeti-öbölről

A képen a befagyott Balatont és a környező, havas Dunántúlt láthatjuk. Ami az igazán érdekes ezen a képen: a Szigligeti-öböl legnagyobb része jégmentes, miközben a tavat egységesen jégtakaró fedi. A kép téli fehér-szürke színvilága csak itt törik meg.

A befagyott Azovi-tenger - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A befagyott Azovi-tenger - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz Azovi-tenger északi részének befagyását, illetve a különböző korú jégtakaró-darabokat láthatjuk TERRA műhold alábbi valódi színes MODIS-felvételén. A február 4-én készült felvételen jól látszik a beltenger fagymentes részének jellegzetesen eltérő, szürke színe is.

A Cassini tovább ontja a képeket

A Cassini tovább ontja a képeketA Szaturnusz körül keringő űrszonda kitűnő állapotban van, s szorgalmasan küldi az adatokat és a képeket - például a holdrendszer egyes tagjairól.

Hóvihar a Dunántúlon

Hóvihar a DunántúlonAz ELTE műholdvevő állomásáról származó kép, az AQUA műhold hamis színes MODIS-felvétele január 27-én, csütörtök délelőtt mutatja a Dunántúlt és a Duna-Tisza-közét.

Ott vagyunk már?

Ott vagyunk már?Az egyik nagy űrportál egy nagyon beszédes képet közölt a napokban. Az ISS utasai már sóváran várják, hogy végre újra űrrepülőgép látogassa meg az űrállomást. A készülődés immár kézzelfogható.

A természet műalkotásai az űrből nézve (5)

A természet műalkotásai az űrből nézve (5)A Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold képgalériájából válogattunk Észak- és Közép-Amerikáról készült szép felvételeket.

Hollandia - Polderek és a zavaros Watt-tenger - Űrfelvétel az ELTE vevőállomásáról

Hollandia - Polderek és a zavaros Watt-tenger - Űrfelvétel az ELTE vevőállomásárólAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy, Észak-Hollandiát és a Nyugati-Fríz-szigeteket mutató felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer valós színes képe 2005. március 21-én készült.

A természet műalkotásai az űrből nézve (4)

A természet műalkotásai az űrből nézve (4)Sorozatunkban a Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold ázsiai felvételeinek gyűjteményéből mutatunk be most hármat.

Isztambul - Köd a Márvány-tengeren

Isztambul - Köd a Márvány-tengerenAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen a héten egy, a Márvány-tengert és a Boszporuszt mutató felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2005. március 17-én készült.

A természet műalkotásai az űrből nézve (3)

A természet műalkotásai az űrből nézve (3)A Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold képgalériájából most újabb három, ezúttal Ausztráliáról készült felvételt mutatunk be.

A természet műalkotásai az űrből nézve (2)

A természet műalkotásai az űrből nézve (2)Folytatjuk válogatásunkat a Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold képgalériájából. Most az Afrikáról készült felvételek kerülnek sorra.

A természet műalkotásai az űrből nézve

A természet műalkotásai az űrből nézveBemutatunk néhányat az amerikai Landsat-7 távérzékelő mesterséges hold válogatott képeiből. Ezeken bolygónk felszíni alakzatai gyönyörű „műalkotásokként” jelennek meg.

Velencei karnevál – az űrből

Velencei karnevál – az űrbőlAz ELTE műholdvevő állomásán készült képek közül ezen most egy Észak-Olaszországot és a Pó torkolatvidékét ábrázoló felvételt mutatunk be. A TERRA műholdon levő MODIS-rendszer képe 2005. február 1-jén, a velencei karneváli időszak idején készült.

Kármán-féle örvényutak - űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Kármán-féle örvényutak - űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA felvételen a Földközi-tenger déli medencéjében felfedezhetjük a felhők által kirajzolt ún. Kármán-féle örvényutakat. Kréta szigetének három magasabb hegycsúcsa pedig hóval borítottan könnyen felismerhetővé válik, középen a 2456 méter magas Idával.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024