Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 781 - 800

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekei

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekeiAndré Brahic A Nap gyermekei című kötetének harmadik példányáért a kisbolygók űrszondás kutatásával kapcsolatos kérdést kell megválaszolni. A szerencsés nyertes megkapja a Typotex Kiadó könyvét.

Nagy Fehér Hely

Nagy Fehér HelyA dél-afrikai Namíbia északi területeit mutatja az Envisat színpompás űrfelvétele.

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekei

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekeiAz Uránusz ma ismert holdjainak többségét a bolygó mellett 1986-ban elrepülő Voyager-2 űrszonda felvételein fedezték fel. A nyereménykönyvért folyó versenyben mostani képeinkkel és kérdéseinkkel a holdak világába kalandozunk.

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekeiA Neptunusz gyűrűiről először a Voyager-2 készített felvételeket, amikor 1989-ben elhaladt a bolygó közelében. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a jutalomkönyvet.

A Föld, mint „idegen bolygó”

A Föld, mint „idegen bolygó”A nemrég új feladatot kapott Deep Impact űrszonda 50 millió kilométer távolságból fényképezte a Föld-Hold rendszert.

Felülről is Phoenix

Felülről is PhoenixA Mars Reconnaissance Orbiter máris készített egy olyan felvételt, amelyen a Mars felszínén álló Phoenix űrszonda látható.

Alig felismerhető kráter űrfelvételen

Alig felismerhető kráter űrfelvételenNem minden becsapódási eredetű krátert lehet könnyen felfedezni a magasból készített képeken sem. Ilyen a németországi Ries-kráter is.

Ütköző spirálgalaxisok

Ütköző spirálgalaxisokNéhány milliárd év múlva ott, ahová most a Hubble-űrtávcsővel néztek, már csak egyetlen galaxis látszik majd.

MEGFEJTÉS: A fény partjai

MEGFEJTÉS: A fény partjai1983-ban a szovjet Prognoz-9 műhold szállította a világűrbe a Relikt-1 kísérletet, amellyel az ősrobbanás maradványsugárzását kutatták. Akik ezt megfejtették, mind megérdemelnék az ajándékkönyvet, de sajnos csak egy nyertest sorsolhattunk ki.

Nagykorú lett a Hubble

Nagykorú lett a HubbleAz űrtávcső 18. születésnapja alkalmából 59 látványos felvételt hoztak nyilvánosságra ütköző galaxisokról.

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekei

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekeiOberon, Titania, Ariel, Umbriel, Miranda, más Shakespeare-hősök - ezek mind az Uránusz holdjainak nevei. De mi a neve mostani jutalomkönyvünk nyertesének?

Tengerpart a messzi északon

Tengerpart a messzi északonA Kanada északi részén található Akimiski-sziget partját műholdfelvételen vizsgálva, jól látható a jégkorszakot követő felszínemelkedés hatása.

Az EB-döntő helyszíne az űrből

Az EB-döntő helyszíne az űrbőlA labdarúgó Európa-bajnokság ma esti döntőjét Bécsben játssza Németország és Spanyolország válogatottja.

REJTVÉNY: A Nap gyermekei

REJTVÉNY: A Nap gyermekeiÚjabb hármas rejtvénysorozatunkban André Brahic: A Nap gyermekei című könyvének példányait lehet megnyerni a Typotex Kiadó jóvoltából. Az első kérdés gyűrűkkel kapcsolatos.

Autópálya az űrből

Autópálya az űrbőlA dél-olaszországi Nardò tesztpályát és környékét mutatja a Nemzetközi Űrállomásról készített fotó.

Egy nap a Marson

Egy nap a MarsonA bolygóra tegnap leszállt amerikai Phoenix űrszondával (és űrszondáról) készített képek közül hármat mutatunk be.

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradt

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradtA tervek szerint idén október végén indulna az ESA Planck űrszondája, hogy a mikrohullámú háttérsugárzás „egyenetlenségeit” kutassa. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradt

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradtHamarosan indul egy űreszköz, amely tovább finomítja majd a mikrohullámú háttérsugárzásról eddig szerzett ismereteinket. Rejtvényünk megfejtői közül ismét valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

Phoenix-szigetek Természetvédelmi Terület

Phoenix-szigetek Természetvédelmi TerületKiribati (ejtsd: ’kiribas) országáról az emberek keveset hallanak a hírekben. Az 1979-ben függetlenné vált 33 korallszigetnyi állam félúton fekszik Ausztrália és Hawaii között.

REJTVÉNY: A fény partjai

REJTVÉNY: A fény partjaiTimothy Ferris A világmindenség című kötetének ez a fejezete foglalkozik az ősrobbanással, s a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzással is. Rejtvényünk megfejtői közül valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1024 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024