A hét képe Cikkek: 761 - 780

Mozgókép a Vénusz déli pólus vortexéről

Mozgókép a Vénusz déli pólus vortexérőlEzen a héten a Venus Express felvételeiből választottunk. A mozgóképen a déli pólus feletti légrétegekben lévő örvényt (vortexet) figyelhetjük meg.

Ez a Nap vagy a Hold?

Ez a Nap vagy a Hold?Van olyan elektromágneses hullámhossz, amelyen megfigyelve a Hold sokkal fényesebb a Napnál.

Mare Humorum - a Nedvesség Tengere

Mare Humorum - a Nedvesség TengereA SMART-1 európai űrszondáról, az egyetlen, jelenleg is dolgozó, Hold körül keringő űreszközről keveset hallani. Ezt a csöndet törjük meg a szondának a Mare Humorumról, pontosabban annak pereméről készített felvételével.

Homokvihar Pekingben

Homokvihar PekingbenÖt év óta a legnagyobb homokvihar söpört végig a kínai fővároson és környékén. Mindez az ESA Envisat holdjának felvételén is jól látszik.

A napfogyatkozás az űrállomásról

A napfogyatkozás az űrállomásrólA mai teljes napfogyatkozást a Nemzetközi Űrállomás legénysége is megörökítette – a szokásostól eltérő nézőpontból.

Újonnan felfedezett becsapódási kráter a Szaharában

Újonnan felfedezett becsapódási kráter a SzaharábanMűholdfelvételek alapján két kutató egy hatalmas, 31 km átmérőjű kráterre utaló nyomokat talált Egyiptomnak a líbiai határhoz közeli vidékén.

Mr. Smith, Ivan Ivanovics, avagy a ruha-műhold

Mr. Smith, Ivan Ivanovics, avagy a ruha-műholdNemrégiben hírt adtunk a SuitSat műhold indításának terveiről. Most a siker képeivel jelentkezünk.

Stardust - a hét videója

Stardust - a hét videójaA Stardust sikeres visszatérését kamerák rögzítették. A visszatéréskor felizzó hővédőpajzs hullócsillagként tűnik fel a felvételeken.

Három éve járt szerencsétlenül a Columbia

Három éve járt szerencsétlenül a ColumbiaA szomorú évfordulóra a Cseh Posta által tavaly kiadott bélyegblokk bemutatásával emlékezünk.

Kocsikerék az égen – színesben

Kocsikerék az égen – színesbenNégy űrcsillagászati mesterséges hold különböző hullámhossz-tartományokban készített felvételeiből állították össze a Kocsikerék-galaxis gyönyörű (de hamis) színes képét.

Ezer látványos űrfelvétel

Ezer látványos űrfelvételAz ESA földmegfigyelő programjának képgalériájába júniusban került be az ezredik felvétel.

A Szaturnusz-rendszer szépsége

A Szaturnusz-rendszer szépségeA Cassini szonda felvételében ezúttal nincs semmiféle tudományos szenzáció: „csak” gyönyörködni kell benne...

Édes kis tizenhat éves...

Édes kis tizenhat éves...A NASA és az ESA, a Hubble-űrtávcső üzemeltetői ezt a születésnapot is megünnepelték, ezúttal az M82 galaxisról készített képpel.

„Mosolygós” kráter a Marson

„Mosolygós” kráter a MarsonA Mars Express képei közül most egy olyat mutatunk be, amely egy sokat fényképezett kráterről készült, s akár a mi arcunkra is mosolyt csalhat...

A Földközi-tenger az űrből – sötétben

A Földközi-tenger az űrből – sötétbenAz ESA távérzékelő holdjai rendszeresen elkészítik az európai tengerek vízhőmérsékleti térképét. Az újabban használt éjszakai adatokból készült az a látványos kép, amelyet bemutatunk.

Vihar „gyűrűfényben”

Vihar „gyűrűfényben”A Cassini a Szaturnusz éjszakai oldalán fényképezett egy légköri viharzónát, a gyűrűkről szóródó napfényben.

Épülő atomerőmű a Perzsa-öböl partján

Épülő atomerőmű a Perzsa-öböl partjánIrán atomprogramja már jó ideje a nemzetközi hírek élén szerepel. Mi most „háttérképként” bemutatunk egy, a Buser mellett épülő erőműről még 2002-ben készült nagyfelbontású űrfelvételt.

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJanuár utolsó harmadának hideghulláma a Fekete-tengeren átzúdulva elérte a török tengerszorosok vidékét, sőt még az égei szigeteken és Athén környékén is kiterjedt havazást okozott.

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA január végi hideghullám az Appennini-félszigetet, Olaszországot is elérte.

Szaturnusz-holdak hamuszürke fénye

Szaturnusz-holdak hamuszürke fényeA Szaturnuszról visszaverődő napfény miatt a bolygóhoz közeli holdak „sötét” oldala is „világos”.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46
Összesen 915 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020