Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 761 - 780

Felhőtlen Nyugat-Európa

Felhőtlen Nyugat-Európa Ritka pillanatot kapott el az Envisat szeptember végén: a kontinens nyugati fele fölött alig látszottak felhők.

Napfény csillan az Amazonason

Napfény csillan az AmazonasonA Nemzetközi Űrállomás utasai augusztusban mesés fényképet készítettek az Amazonas vidékéről.

Űrhajók az indítóállásokon

Űrhajók az indítóállásokonKínában a startra váró Sencsou-7 űrhajót vitték ki. Floridában egyszerre két amerikai űrrepülőgép tartózkodik indításra készen.

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtómű

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtóműLegutóbbi kérdésünkben olyan űreszközök nevére voltunk kíváncsiak, amelyeket ionhajtóművel szereltek fel. Megfejtőink pedig most bizonyára arra kíváncsiak, hogy melyikük nyerte az Ekren Kiadó ajándékkötetét.

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtómű

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtóműAz Ekren Kiadónál megjelent Űrkorszak című könyv ajándék példányaiért folyó rejtvénysorozat második fordulójában szó esik arról is, hogy miért nem szeretjük, ha a műholdakat „fellövik”...

Gyorsan olvad a jég az Északi-sark körül

Gyorsan olvad a jég az Északi-sark körülHa így folytatódik, szeptemberre a tavalyi nyári szezonban mért negatív rekordot is megdöntheti a jégtakaró kiterjedése.

A Madárfészek madártávlatból

A Madárfészek madártávlatbólAz idei nyári olimpiai játékok zárónapján a pekingi olimpiai stadiont és környékét láthatjuk nagyfelbontású űrfelvételen.

REJTVÉNY: Magyarok az Űrkorszakban

REJTVÉNY: Magyarok az ŰrkorszakbanA nemrég megjelent Űrkorszak című könyvben a hazai űrkutatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szó esik. Új rejtvénysorozatunk első fordulójában egy szerencsés megfejtőnk megnyerheti az Ekren Kiadó kötetét.

Lagúnák és korallzátonyok

Lagúnák és korallzátonyokAz UNESCO idei 27 új világörökségi helyszíne közül az egyiket, Új-Kaledónia lagúnáit mutatjuk be űrfelvételen.

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekeiGalileo, NEAR-Shoemaker, Deep Space-1, Stardust, Hayabusa – ezek az űrszondák mind jártak már kisbolygók közelében. Cikkünk végén a Typotex Kiadó könyvének nyertesét is megnevezzük.

MEGFEJTÉS: Tartalék

MEGFEJTÉS: Tartalék1967-ben a Szojuz-1 űrhajó tragikusan végződött próbaútján elhunyt Komarov űrhajós tartaléka Gagarin volt, aki azonban már nem érte meg a Szojuz programjának második startját.

Sziget Szibéria szomszédságában

Sziget Szibéria szomszédságábanAz Oroszországhoz tartozó Vrangel-sziget a Kelet-Szibériai-tenger és a Csukcs-tenger között, az ázsiai kontinens északkeleti csücskénél, a sarkkörön túl található.

REJTVÉNY: Tartalék

REJTVÉNY: TartalékAz űrkutatást előre vivő versenyben győzelmek és kudarcok is voltak. Ez utóbbiak néha áldozatokat is követeltek. Egy ilyen esettel kapcsolatban tesszük fel harmadik rejtvénykérdésünket az Ekren Kiadó ajándékkönyvéért.

Így vonult a Gustav

Így vonult a GustavAz augusztus utolsó és szeptember első napjaiban pusztító hurrikán útvonalát és fejlődését követhetjük az Envisat képein.

MEGFEJTÉS: Magyarok az Űrkorszakban

MEGFEJTÉS: Magyarok az ŰrkorszakbanGyulaházán emlékszobát alakítottak ki a falu híres szülötte, Farkas Bertalan űrhajós tiszteletére. Kiderül, hogy ki nyerte helyes megfejtéséért az Ekren Kiadó kötetét.

IJsselmeer, Hollandia

IJsselmeer, HollandiaA tengertől elhódított terület, több mint egy negyed évszázadot felölelő műholdképek sorozatán.

Ki hogy műveli a földjét?

Ki hogy műveli a földjét?A világ különböző tájain más-más mezőgazdasági termelési módszerek alakultak ki. A néha meghökkentően eltérő látványt jól érzékeltetik az űrfelvételek.

Olvadó grönlandi fjordok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Olvadó grönlandi fjordok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólGrönland keleti partvidéke az ELTE budapesti műholdvevő állomása vételkörzetének a legszélén helyezkedik el. Az állomáson lassan 4 éve zajló MODIS-vétel során most először látunk ilyen mélyen a sziget belseje irányába, ráadásul felhőmentes képen.

Napfogyatkozás a Terra szemével

Napfogyatkozás a Terra szemévelAz augusztus 1-jén bekövetkezett napfogyatkozásról sok gyönyörű és látványos földi felvételt láthattunk. Mi most más nézőpontból mutatjuk be e ritka csillagászati jelenséget.

Homokvihar az Arab-félszigetről

Homokvihar az Arab-félszigetrőlJúlius elején hatalmas homok- és porfelhőt vitt a szél a Perzsa (Arab)-öböl fölött egészen Iránig, sőt még tovább.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1024 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024