A hét képe Cikkek: 761 - 780

REJTVÉNY: A Nap gyermekei

REJTVÉNY: A Nap gyermekeiÚjabb hármas rejtvénysorozatunkban André Brahic: A Nap gyermekei című könyvének példányait lehet megnyerni a Typotex Kiadó jóvoltából. Az első kérdés gyűrűkkel kapcsolatos.

Autópálya az űrből

Autópálya az űrbőlA dél-olaszországi Nardò tesztpályát és környékét mutatja a Nemzetközi Űrállomásról készített fotó.

Egy nap a Marson

Egy nap a MarsonA bolygóra tegnap leszállt amerikai Phoenix űrszondával (és űrszondáról) készített képek közül hármat mutatunk be.

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradt

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradtA tervek szerint idén október végén indulna az ESA Planck űrszondája, hogy a mikrohullámú háttérsugárzás „egyenetlenségeit” kutassa. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradt

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradtHamarosan indul egy űreszköz, amely tovább finomítja majd a mikrohullámú háttérsugárzásról eddig szerzett ismereteinket. Rejtvényünk megfejtői közül ismét valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

Phoenix-szigetek Természetvédelmi Terület

Phoenix-szigetek Természetvédelmi TerületKiribati (ejtsd: ’kiribas) országáról az emberek keveset hallanak a hírekben. Az 1979-ben függetlenné vált 33 korallszigetnyi állam félúton fekszik Ausztrália és Hawaii között.

REJTVÉNY: A fény partjai

REJTVÉNY: A fény partjaiTimothy Ferris A világmindenség című kötetének ez a fejezete foglalkozik az ősrobbanással, s a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzással is. Rejtvényünk megfejtői közül valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

MEGFEJTÉS: A fekete Tadzs Mahal

MEGFEJTÉS: A fekete Tadzs MahalMi a rózsaszín, mi a kék, és mi a sötét a legutóbbi rejtvényképünkön? A válasz alapján remélhetőleg minden világos lesz! Azt is megtudjuk, hogy ki nyerte az ajándékkönyvet.

Holdfogyatkozás szokatlan nézőpontból

Holdfogyatkozás szokatlan nézőpontbólAz itthon február 21-én megfigyelt égi jelenséget most utólag, egy amerikai meteorológiai mesterséges hold „szemüvegén keresztül” mutatjuk be.

Krátertó Kanadában

Krátertó KanadábanA kör alakú, 3 és fél kilométer átmérőjű krátert a Landsat-7 távérzékelő műhold felvétele segítségével mutatjuk be.

A Föld, mint „idegen bolygó”

A Föld, mint „idegen bolygó”A nemrég új feladatot kapott Deep Impact űrszonda 50 millió kilométer távolságból fényképezte a Föld-Hold rendszert.

Felülről is Phoenix

Felülről is PhoenixA Mars Reconnaissance Orbiter máris készített egy olyan felvételt, amelyen a Mars felszínén álló Phoenix űrszonda látható.

Alig felismerhető kráter űrfelvételen

Alig felismerhető kráter űrfelvételenNem minden becsapódási eredetű krátert lehet könnyen felfedezni a magasból készített képeken sem. Ilyen a németországi Ries-kráter is.

Ütköző spirálgalaxisok

Ütköző spirálgalaxisokNéhány milliárd év múlva ott, ahová most a Hubble-űrtávcsővel néztek, már csak egyetlen galaxis látszik majd.

MEGFEJTÉS: A fény partjai

MEGFEJTÉS: A fény partjai1983-ban a szovjet Prognoz-9 műhold szállította a világűrbe a Relikt-1 kísérletet, amellyel az ősrobbanás maradványsugárzását kutatták. Akik ezt megfejtették, mind megérdemelnék az ajándékkönyvet, de sajnos csak egy nyertest sorsolhattunk ki.

Nagykorú lett a Hubble

Nagykorú lett a HubbleAz űrtávcső 18. születésnapja alkalmából 59 látványos felvételt hoztak nyilvánosságra ütköző galaxisokról.

Zivatarfelhők az űrállomásról

Zivatarfelhők az űrállomásrólTalán a leglátványosabb felhőalakzatot kapták lencsevégre az űrhajósok idén februárban Nyugat-Afrika fölött.

REJTVÉNY: A fekete Tadzs Mahal

REJTVÉNY: A fekete Tadzs MahalÍme az első rejtvénykérdés, amelynek megfejtésével - no és egy kis szerencsével - a világegyetem keletkezéséről és fejlődéséről szóló Typotex-könyvet lehet nyerni.

Sombrero az égen

Sombrero az égenA híres M104 galaxisnak a Hubble-űrtávcsővel készített képe újrafeldolgozás után többet mutat a korong porfelhőiből.

Űrállomás-átvonulás

Űrállomás-átvonulásA Nemzetközi Űrállomás nagyjából másfél óránként kerüli meg a Földet. Egy-egy felszíni pont felett gyorsan, néhány perc leforgása alatt átvonul, amint egy látványos felvételsorozat is mutatja.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022