A hét képe Cikkek: 441 - 460

Homok a Vörös-tenger fölött

Homok a Vörös-tenger fölöttEgyiptom most kevésbé békés eseményekkel szerepel a híradásokban. Ennek mintegy ellensúlyozására egy a Nemzetközi Űrállomásról készült fényképet mutatunk be egy érdekes természeti jelenségről.

Pingvin és tojás

Pingvin és tojásVannak, akik némi fantáziával ezt képzelik bele a Hubble-űrtávcső képén látható kölcsönható galaxispárba.

Jégtorlasz okozott árvizet Alaszkában

Jégtorlasz okozott árvizet AlaszkábanA műholdfelvételen jól látszik az elöntés, amely a Yukon folyó partján fekvő közeli települést is érintette.

A 45-ös és a többi dűne

A 45-ös és a többi dűneŰrfelvétel Namíbiáról, ahol a homoktenger találkozik a víz hűlt helyével.

Okavango

OkavangoNamíbia északi és Angola déli része, az Okavango határfolyó egy szakaszának környéke látható a koreai Kompsat-2 műholddal készített képen.

Vandenberg az űrből

Vandenberg az űrből„Visszanézett” starthelyére a legújabb, a Föld körüli pályán még tesztidőszakát töltő Landsat távérzékelő műhold.

Föld, üstökössel

Föld, üstökösselA STEREO-B űrszonda március közepén készült felvételén egyszerre látszik a napkorona egy részlete, a hatalmas csóvával rendelkező PANSTARSS üstökös, és bolygónk fényes foltja is.

2210 méterre egymástól: a GRAIL kráterei a Holdon

2210 méterre egymástól: a GRAIL kráterei a HoldonA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) felvételein sikerült megtalálni a tavaly decemberben a Hold felszínébe csapódott űrszondapár, az Apály és Dagály alig 5 m-es átmérőjű nyomait.

Az Etna kitörése, hamis színekkel

Az Etna kitörése, hamis színekkelMintegy tíz hónapig tartó viszonylagos nyugalom után a szicíliai vulkán február 19-étől újra kitöréseket produkál. Egy aznapi műholdképet mutatunk.

Napelemfarm a Góbi-sivatagban

Napelemfarm a Góbi-sivatagbanEgykor a Selyemút oázisa volt, ma óriási naperőmű épül Tunhuang mellett.

Viszlát, Herschel

Viszlát, HerschelAz ESA nemrég leállt infravörös űrteleszkópja még látható földi távcsövekkel, de már nem sokáig.

Mozgó kövek a Marson

Mozgó kövek a MarsonAvagy golyóznak-e az istenek a szomszéd bolygón?

Landsat-8: repüljünk együtt!

Landsat-8: repüljünk együtt!Ezt látnánk 20 perc alatt a Földből az új amerikai földmegfigyelő műhold „szemével”.

Szaturnuszi hurrikán

Szaturnuszi hurrikánA Szaturnusz körül keringő Cassini-szonda látványos új képeket készített az óriásbolygó északi pólusánál levő hatalmas légörvényről.

Nyugat- és Kelet-Berlin

Nyugat- és Kelet-BerlinA Nemzetközi Űrállomás 35. legénységének parancsnoka, a kanadai Chris Hadfield éjszakai felvételén a német főváros kelet-nyugati felosztása több mint két évtizeddel a fal lebontása után is kivehető.

Akár egy festmény

Akár egy festmény1969. május 18. Az Apollo-10 űrhajó elindul égi kísérőnkhöz, hogy „jelmezes főpróbaként” megtegye az utolsó előtti lépést az ember Holdra szállásának megvalósításához. A történelmi indítás egy rendkívül megkapó fotóval ajándékozta meg az utókort.

Wasco rózsái

Wasco rózsáiA dél-kaliforniai kisvárosból származik az egész Egyesült Államok rózsatermelésének közel 40%-a.

A Vénusz a Szaturnusz mellől

A Vénusz a Szaturnusz mellőlA Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda felvételén, a gyűrűk mögött jól látszik a Vénusz fényes pontja.

A Föld legfélreesőbb települése...

A Föld legfélreesőbb települése......éppen nem látszik a felhők miatt a Tristan da Cunha-szigetről készített űrfelvételen.

Füst-jelek

Füst-jelekA tengerjáró hajók által (is) kibocsátott nitrogén-dioxid mennyisége és globális eloszlása műholdas berendezésekkel jól mérhető.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022