Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 441 - 460

Szocsi – felülről

Szocsi – felülrőlA hamarosan kezdődő téli olimpiai játékok helyszíneit mutatja be egy űrfelvételek és digitális terepmodell felhasználásával készült film.

Négy vulkáni hegy, három szigeten

Négy vulkáni hegy, három szigetenA kora reggeli napsütés világítja meg az Alaszkához tartozó Aleut-szigetek négy vulkáni csúcsát a Nemzetközi Űrállomásról készített fényképen.

Amerikai lencsevégen a kínai holdszonda

Amerikai lencsevégen a kínai holdszondaA Lunar Reconnaissance Orbiter szonda karácsonykor a Holdnak épp azon vidéke fölött repült el, ahol leszállt a kínai űrszonda.

Bepillantás a múltba

Bepillantás a múltbaA mai napon lett negyvenöt éves az űrhajózás történetének egyik leghíresebb fényképe. Most egy kisfilm segítségével megismerhetővé válik a fénykép megszületésének majdnem összes részlete.

Magyar gyermekek sikere a nemzetközi rajzpályázaton

Magyar gyermekek sikere a nemzetközi rajzpályázatonÖt magyar nyertese is volt a harmadik ASTRA Tehetség gyermekrajzversenynek.

Jütu a Holdon

Jütu a HoldonElhagyta a leszálló egységet és önálló életre kelt a kínai Csang'e-3 űrszonda holdjárója.

Tizenöt éves lett a Nemzetközi Űrállomás

Tizenöt éves lett a Nemzetközi ŰrállomásKevés szöveggel, sok képpel ünnepeljük az első modul felbocsátásának évfordulóját.

Csillagdűnék

CsillagdűnékÉrdekes természeti alakzatok Algériából, műholdképen.

Vörös dagály

Vörös dagályAz Arab-félsziget partjainál találhatók a világ legnagyobb tengeri sólepárló telepei, ahol az algavirágzás nem kívánt jelenség.

Start, békaáldozattal

Start, békaáldozattalAz amerikai LADEE holdszonda indításakor egy kétéltű túl közel került a Minotaur-5 rakétához. Nem az eset, hanem az azt megörökítő fénykép az igazi különlegesség.

Meglesett holdszonda

Meglesett holdszondaSzerencsés körülmények és gondos tervezés segítette, hogy a Hold körül keringő egyik amerikai űrszonda lefényképezze a másikat.

A Curiosity és nyomai – felülről

A Curiosity és nyomai – felülrőlA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) szonda december 11-én repült el a rover tartózkodási helye, a Gale-kráter fölött.

A Golf-áramlat – színesben

A Golf-áramlat – színesbenOlyan, mint egy festmény, mégis műholdas adatokból készített kép: a tengerfelszín hőmérsékletét mutatja a Golf-áramlat egy rövid szakaszán.

Karácsonyfa-félsziget

Karácsonyfa-félszigetEzzel az érdekes, radaros módszerrel készült űrképpel kívánunk olvasóinknak békés, boldog karácsonyi ünnepeket.

Kettős krátertó Kanadában

Kettős krátertó KanadábanMintegy 290 millió évvel ezelőtt egy kettős kisbolygó csapódott a Földbe. Az eset az Egyenlítő környékén történt, de a lemeztektonikának köszönhetően a kráterek ma Kanadában vannak.

Az indiai Mars-szonda első képe – a Földről

Az indiai Mars-szonda első képe – a FöldrőlKipróbálták a még mindig a Föld körül, de egyre magasabb pályákon keringő Mars Orbiter Mission (MOM) kameráját.

Történelmi mozaik az Ióról

Történelmi mozaik az IórólAz 1970-es években azt hihettük, hogy már (majdnem) mindent tudunk a Naprendszerről. A Voyager űrszondák aztán alaposan megváltoztatták a képet.

Poros penny

Poros pennyA Curiosity rekordfelbontású képet küldött haza a Marsról – egy pénzérméről.

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példán

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példánEgy jó kép többet ér minden szövegnél – a távérzékeléssel gyűjtött információ esetén is.

Hová menjünk napozni?

Hová menjünk napozni?A ma már nem működő európai Envisat műhold adataiból kirajzolódik a Föld éves felhőborítottsági térképe.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1024 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024