Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 461 - 480

Az Ayers-szikla űrfelvételen

Az Ayers-szikla űrfelvételenAusztrália egyik jelképe, a környező sivatagból szigetként kiemelkedő homokkő sziklatömb egy koreai műhold képén.

Menekülttábor az űrből

Menekülttábor az űrbőlLakosságszáma alapján Jordánia negyedik legnagyobb városa lehetne – de nem város...

A kanadai olajvonat tüze az űrből

A kanadai olajvonat tüze az űrbőlAmint a hírekben is olvashattuk, július 6-ára virradó éjjel a kanadai Lac-Mégantic városában kisiklott egy nyersolajat szállító vasúti szerelvény. Az okozott hatalmas tűz, amelyben hatvanan is meghalhattak, űrfelvételen is nyomot hagyott.

Jön az ISON

Jön az ISONAz előzetesen az „évszázad üstökösének” kikiáltott égitest, ahogy a Hubble-űrtávcső látta májusban.

Viszlát, Herschel

Viszlát, HerschelAz ESA nemrég leállt infravörös űrteleszkópja még látható földi távcsövekkel, de már nem sokáig.

Mozgó kövek a Marson

Mozgó kövek a MarsonAvagy golyóznak-e az istenek a szomszéd bolygón?

Landsat-8: repüljünk együtt!

Landsat-8: repüljünk együtt!Ezt látnánk 20 perc alatt a Földből az új amerikai földmegfigyelő műhold „szemével”.

Szaturnuszi hurrikán

Szaturnuszi hurrikánA Szaturnusz körül keringő Cassini-szonda látványos új képeket készített az óriásbolygó északi pólusánál levő hatalmas légörvényről.

Nyugat- és Kelet-Berlin

Nyugat- és Kelet-BerlinA Nemzetközi Űrállomás 35. legénységének parancsnoka, a kanadai Chris Hadfield éjszakai felvételén a német főváros kelet-nyugati felosztása több mint két évtizeddel a fal lebontása után is kivehető.

Akár egy festmény

Akár egy festmény1969. május 18. Az Apollo-10 űrhajó elindul égi kísérőnkhöz, hogy „jelmezes főpróbaként” megtegye az utolsó előtti lépést az ember Holdra szállásának megvalósításához. A történelmi indítás egy rendkívül megkapó fotóval ajándékozta meg az utókort.

Marsi napfogyatkozás

Marsi napfogyatkozásA vörös bolygó felszínén dolgozó Curiosity kamerája elcsípte, ahogy a Mars Phobos holdja elhalad a napkorong előtt.

Hűvös vidékre látogatunk

Hűvös vidékre látogatunkLegalább képben enyhítsük a kánikulát! Április eleji űrfelvétel a Bering-tenger fölött látható érdekes felhőzetről.

Amerika éléskamrája űrfelvételen

Amerika éléskamrája űrfelvételenA középnyugati Kansas az Egyesült Államok egyik legjelentősebb mezőgazdasági termelő állama.

Homok a Vörös-tenger fölött

Homok a Vörös-tenger fölöttEgyiptom most kevésbé békés eseményekkel szerepel a híradásokban. Ennek mintegy ellensúlyozására egy a Nemzetközi Űrállomásról készült fényképet mutatunk be egy érdekes természeti jelenségről.

Pingvin és tojás

Pingvin és tojásVannak, akik némi fantáziával ezt képzelik bele a Hubble-űrtávcső képén látható kölcsönható galaxispárba.

Jégtorlasz okozott árvizet Alaszkában

Jégtorlasz okozott árvizet AlaszkábanA műholdfelvételen jól látszik az elöntés, amely a Yukon folyó partján fekvő közeli települést is érintette.

A 45-ös és a többi dűne

A 45-ös és a többi dűneŰrfelvétel Namíbiáról, ahol a homoktenger találkozik a víz hűlt helyével.

Okavango

OkavangoNamíbia északi és Angola déli része, az Okavango határfolyó egy szakaszának környéke látható a koreai Kompsat-2 műholddal készített képen.

Vandenberg az űrből

Vandenberg az űrből„Visszanézett” starthelyére a legújabb, a Föld körüli pályán még tesztidőszakát töltő Landsat távérzékelő műhold.

Föld, üstökössel

Föld, üstökösselA STEREO-B űrszonda március közepén készült felvételén egyszerre látszik a napkorona egy részlete, a hatalmas csóvával rendelkező PANSTARSS üstökös, és bolygónk fényes foltja is.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024