A hét képe Cikkek: 981 - 996

A Mars Express első képe a vörös bolygóról

A Mars Express első képe a vörös bolygórólAz első európai Mars-szonda még 5,5 millió kilométerre van a Marstól, de elkészítette első felvételét bolygótestvérünkről.

15 éve történt az első nagy visszatérés

15 éve történt az első nagy visszatérésSzeptember 29-én, hétfőn volt tizenöt éve, hogy a Discovery űrrepülőgép a Challenger balesete után esőként indult útjára. Most azt várjuk, hogy az Atlantis hasonló útra induljon a Columbia után...

Minden szem a Marsra szegeződik

Minden szem a Marsra szegeződikAugusztus utolsó napjaiban rengeteg embert csalt ki az éjszakai égbolt alá a hír, a Mars olyan közel kerül a Földhöz, amire 59 000 éve nem volt példa. A kíváncsiság óriási méreteket öltött és ez alól nem voltak kivételek az IKONOS műhold irányítói sem: a csodálatosan részletes földi fotóiról híres szonda is a Marsot fényképezte a földközelség idején.

A hét képe: a Montserrat-sziget átváltozása

A hét képe: a Montserrat-sziget átváltozásaA Földünk folyamatos megfigyelését végző műholdak számtalan lehetőséggel bővítik a különböző tudományágak kutatásait. Az alábbi felvétel a vulkanológusok, a geográfusok és a térképészek munkájához egyaránt hasznos információkkal szolgál.

Irány a Mars!

Irány a Mars!Amennyiben minden a tervek szerint alakul, akkor ebben a hónapban valóságos ármádia indul a Vörös Bolygó felé. A sorban az első az európai Mars Express és Beagle-2 duó - indításuk hérfőn várható. Ha szerencsénk lesz, akkor jövőre (amikor az eszközök a Marshoz érkeznek), már a szakemberek is úgy mosolyoghatnak, mint a Marson a közelmúltban ismét megörökített arcocska!

Egy kis fizika a Nemzetközi Űrállomásról

Egy kis fizika a Nemzetközi ŰrállomásrólKis gömbölyű vízcsepp ül egy növény levelén, közepén egy mozdulatlan buborék. Ez is csak a világűrben történhet meg...

Valami nem kerek...

Valami nem kerek...Az a valami pedig nem más, mit a Hold. A képet Don Pettit készítette a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről.

A bagdadi elnöki palota a világűrből

A bagdadi elnöki palota a világűrbőlAz Irakban dolgozó ENSZ ellenőrök munkájuk során intenzíven használják a különféle katonai felderítő műholdak és nagyfelbontású kereskedelmi távérzékelő műholdak adatait.

Sarki fény Magyarország felett

Végre bekövetkezett a várva várt jelenség: 2003. november 20-án (csütörtökön) 18 óra előtt néhány perccel vöröses, oszlopszerű alakzatok jelentek meg az északi égen, amelyet Magyarország területén már számos helyen észleltek - mondta az [origo]-nak Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület titkára.

A hét képe: “Éledezik” a SIRTF!

A hét képe: “Éledezik” a SIRTF!Mintegy tíz nappal indítása után elkészült a NASA újdonsült űrobszervatóriumának első felvétele.

Döbbenetes fotó az elpusztult brazil rakéta-startasztalról

Döbbenetes fotó az elpusztult brazil rakéta-startasztalrólA Space Imaging cég IKONOS műholdja döbbenetes fotót készített a közelmúltban elpusztult brazil rakétaindítóhelyről.

„Tavaszodik” a Neptunuszon

„Tavaszodik” a NeptunuszonA Hubble-űrtávcső hat évet átfogó felvételsorozata alapján megállapítható, hogy évszakos légköri változások mutatkoznak a Naprendszer legtávolabbi óriásbolygójának a déli félgömbjén.

Részleges napfogyatkozás május 31-én!

Részleges napfogyatkozás május 31-én!A jelenséget csak megfelelő védőszemüveggel szabad megnézni! Szombaton napfelkeltekor részleges napfogyatkozás figyelhető meg hazánkból. Ekkor a Hold - maximálisan mintegy 80%-ban - eltakarja előlünk a Napot.

IKONOS műholdfelvételek újabb forrásból

IKONOS műholdfelvételek újabb forrásbólA European Space Imaging május elejétől, 6 hónapos próbaüzem után elkezdte az IKONOS felvételek gyűjtését és forgalmazását.

Égi kövek záporában

Égi kövek záporábanKereken 30 évvel ezelőtt ritka esetnek lehetett tanúja a világ: egy kaliforniai autó tetejébe csapódott be az azóta San Juan Capistranó-i meteoritként elhíresült égből érkező kőzetdarab.

Bemutatták az MSG-1 első felvételét

Bemutatták az MSG-1 első felvételétA héten mutatták be az augusztus végén indított legújabb európai meteorológiai műhold első felvételét. A színes kompozit felvétel a felhőrendszerek drámai szerkezetét láttatja. Az MSG-1 felvételének érdekessége, hogy szinte napra pontosan 25 évvel az első európai meteorológiai műhold - a Meteosat-1 - indítása után készült, hisz a Meteosat-1 1977. november 23-án került pályára.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022