A hét képe Cikkek: 841 - 860

A SMART-1 saját becsapódási helyét fotózta

A SMART-1 saját becsapódási helyét fotóztaMár csak két nap van hátra a nevezetes eseményig...

Mozgókép a Vénusz déli pólus vortexéről

Mozgókép a Vénusz déli pólus vortexérőlEzen a héten a Venus Express felvételeiből választottunk. A mozgóképen a déli pólus feletti légrétegekben lévő örvényt (vortexet) figyelhetjük meg.

Ez a Nap vagy a Hold?

Ez a Nap vagy a Hold?Van olyan elektromágneses hullámhossz, amelyen megfigyelve a Hold sokkal fényesebb a Napnál.

Mare Humorum - a Nedvesség Tengere

Mare Humorum - a Nedvesség TengereA SMART-1 európai űrszondáról, az egyetlen, jelenleg is dolgozó, Hold körül keringő űreszközről keveset hallani. Ezt a csöndet törjük meg a szondának a Mare Humorumról, pontosabban annak pereméről készített felvételével.

Homokvihar Pekingben

Homokvihar PekingbenÖt év óta a legnagyobb homokvihar söpört végig a kínai fővároson és környékén. Mindez az ESA Envisat holdjának felvételén is jól látszik.

A napfogyatkozás az űrállomásról

A napfogyatkozás az űrállomásrólA mai teljes napfogyatkozást a Nemzetközi Űrállomás legénysége is megörökítette – a szokásostól eltérő nézőpontból.

Újonnan felfedezett becsapódási kráter a Szaharában

Újonnan felfedezett becsapódási kráter a SzaharábanMűholdfelvételek alapján két kutató egy hatalmas, 31 km átmérőjű kráterre utaló nyomokat talált Egyiptomnak a líbiai határhoz közeli vidékén.

Mr. Smith, Ivan Ivanovics, avagy a ruha-műhold

Mr. Smith, Ivan Ivanovics, avagy a ruha-műholdNemrégiben hírt adtunk a SuitSat műhold indításának terveiről. Most a siker képeivel jelentkezünk.

Stardust - a hét videója

Stardust - a hét videójaA Stardust sikeres visszatérését kamerák rögzítették. A visszatéréskor felizzó hővédőpajzs hullócsillagként tűnik fel a felvételeken.

Három éve járt szerencsétlenül a Columbia

Három éve járt szerencsétlenül a ColumbiaA szomorú évfordulóra a Cseh Posta által tavaly kiadott bélyegblokk bemutatásával emlékezünk.

Húsz év történelme űrfelvételeken

Húsz év történelme űrfelvételekenA francia SPOT távérzékelési holdak működésének húszéves évfordulóját Párizsban különleges képkiállítással ünneplik.

Ezer látványos űrfelvétel

Ezer látványos űrfelvételAz ESA földmegfigyelő programjának képgalériájába júniusban került be az ezredik felvétel.

A Szaturnusz-rendszer szépsége

A Szaturnusz-rendszer szépségeA Cassini szonda felvételében ezúttal nincs semmiféle tudományos szenzáció: „csak” gyönyörködni kell benne...

Édes kis tizenhat éves...

Édes kis tizenhat éves...A NASA és az ESA, a Hubble-űrtávcső üzemeltetői ezt a születésnapot is megünnepelték, ezúttal az M82 galaxisról készített képpel.

„Mosolygós” kráter a Marson

„Mosolygós” kráter a MarsonA Mars Express képei közül most egy olyat mutatunk be, amely egy sokat fényképezett kráterről készült, s akár a mi arcunkra is mosolyt csalhat...

A Földközi-tenger az űrből – sötétben

A Földközi-tenger az űrből – sötétbenAz ESA távérzékelő holdjai rendszeresen elkészítik az európai tengerek vízhőmérsékleti térképét. Az újabban használt éjszakai adatokból készült az a látványos kép, amelyet bemutatunk.

Vihar „gyűrűfényben”

Vihar „gyűrűfényben”A Cassini a Szaturnusz éjszakai oldalán fényképezett egy légköri viharzónát, a gyűrűkről szóródó napfényben.

Épülő atomerőmű a Perzsa-öböl partján

Épülő atomerőmű a Perzsa-öböl partjánIrán atomprogramja már jó ideje a nemzetközi hírek élén szerepel. Mi most „háttérképként” bemutatunk egy, a Buser mellett épülő erőműről még 2002-ben készült nagyfelbontású űrfelvételt.

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hó a Márvány-tenger partján - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólJanuár utolsó harmadának hideghulláma a Fekete-tengeren átzúdulva elérte a török tengerszorosok vidékét, sőt még az égei szigeteken és Athén környékén is kiterjedt havazást okozott.

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tél Olaszországban - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA január végi hideghullám az Appennini-félszigetet, Olaszországot is elérte.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022