A hét képe Cikkek: 681 - 700

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókon

Az Atlantis és a Hubble fantasztikus fotókonSikerült megörökíteni, ahogy a Földről nézve a két űreszköz elvonul a Nap fényes korongja előtt.

Ciklonok az Atlanti-óceán fölött

Ciklonok az Atlanti-óceán fölöttA NASA Terra műholdjának öt percébe került átrepülni a két ciklon fölött, az Atlanti-óceán déli részénél.

Szenzációs műholdkép az észak-koreai rakétáról

Szenzációs műholdkép az észak-koreai rakétárólA DigitalGlobe WorldView-1 műholdja emelkedés közben kapta lencsevégre az észak-koreai rakétát. Az indítóállást borító füstfelhő is jól látható.

Mesterséges luxusszigetek Dubai mellett

Mesterséges luxusszigetek Dubai mellettA Perzsa-öbölben kialakított, világtérképet formázó mesterséges szigetvilág az űrfelvételeken is jól látható.

A Sárga-folyó deltája

A Sárga-folyó deltájaMire képes a folyami hordalék? Huszonegy év változásai műholdfelvételeken.

MEGFEJTÉS: Huygens, az űrszonda

MEGFEJTÉS: Huygens, az űrszondaRejtvényünkben két, közel három évtizedes különbséggel készült felvételt helyeztünk egymás mellé. Csak az egyiknek volt köze a Huygens-szondához.

A félig befagyott Nagy-tavak

A félig befagyott Nagy-tavakAz Envisat műholdképén az észak-amerikai Nagy-tavak közül hármat láthatunk.

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérséklete

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérsékleteA tenger hőmérséklete nagy hatással van az időjárás és a klíma alakulására.

Bolygónk az űrből (7) – A földfelszín hőmérséklete

Bolygónk az űrből (7) – A földfelszín hőmérséklete A műholdak nézőpontjából a „felszín” az, ami a légrétegeken felülről átnézve éppen látható.

Gyémántgyűrű a Hold mellől

Gyémántgyűrű a Hold mellőlA Hold körül keringő japán Kaguya űrszonda nagyfelbontású kamerája megörökítette egy „napfogyatkozás” fázisait.

A Szuezi-csatorna radaros űrfelvételen

A Szuezi-csatorna radaros űrfelvételenAz Envisat három időpontban készített radarképeinek kombinálásával a világ egyik legfontosabb vízi útvonala „színesben” látható.

Korallzátony a Csendes-óceánban

Korallzátony a Csendes-óceánbanA Francia Polinéziához tartozó Tetiaroa-szigetet a Nemzetközi Űrállomásról készült fényképen láthatjuk.

Hubble-kép közkívánatra

Hubble-kép közkívánatraA Hubble-űrtávcső elkészítette azt a felvételt, amelynek célpontját februárban az internetes szavazók választhatták ki.

A Mississippi deltája

A Mississippi deltájaNem csak a minap bemutatott kínai Sárga-folyó, de az észak-amerikai Mississippi is építi deltatorkolatát a Mexikói-öböl „rovására”.

Pleszeck felülről

Pleszeck felülrőlAz egyetlen európai űrrepülőteret mutatjuk be műholdképen. Innen indul rövidesen az ESA GOCE műholdja is.

„Jégörvények” Hokkaido mellett

„Jégörvények” Hokkaido mellettAz Ohotszki-tenger jege látványos alakzatot formázott februárban, Japán legészakibb szigetének partjainál.

REJTVÉNY: Huygens, az űrszonda

REJTVÉNY: Huygens, az űrszondaA Christiaan Huygensről szóló rejtvénysorozatunkat mi mással is zárhatnánk, mint egy olyan kérdéssel, ami a tudósról elnevezett európai űrszondával és a Szaturnusz Titan holdjával kapcsolatos.

A Galápagos-szigetek, ahogy még sosem láttuk

A Galápagos-szigetek, ahogy még sosem láttukA képet az európai Envisat mesterséges hold különböző időpontokban készült radarfelvételeiből állították össze.

MEGFEJTÉS: Köd a téli égbolton

MEGFEJTÉS: Köd a téli égboltonHuygens több mint 300 éves rajza és a Hubble-űrtávcső felvétele is az Orion-köd közepét ábrázolja.

REJTVÉNY: Köd a téli égbolton

REJTVÉNY: Köd a téli égbolton Huygenst talán még a Szaturnusznál vagy más bolygóknál is jobban érdekelte az égboltnak egy másik szelete.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022