Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 741 - 760

REJTVÉNY: Az Europa óceánja

REJTVÉNY: Az Europa óceánjaVan-e a Jupiter Europa nevű holdján felszín alatti óceán? Ha igen, lehet-e ott valamilyen élet?

Terjeszkedő Tripoli

Terjeszkedő Tripoli A líbiai fővárosról és környékéről 1976-ban és 2002-ben készült műholdfelvételek alapján jól látható, mennyivel nőtt a beépített terület.

REJTVÉNY: Arecibo

REJTVÉNY: Arecibo A SETI-kutatások egyik híres eszköze az arecibói rádióteleszkóp, amellyel kapcsolatban mostani kérdésünket feltesszük. A helyesen válaszolók egyike ismét egy Typotex-könyvet nyerhet.

MEGFEJTÉS: Asztro-részecskefizika

MEGFEJTÉS: Asztro-részecskefizikaA tudományág egyik jelentős kutatási támája a neutrínók asztrofizikai jelentőségének vizsgálata. Ebben Marx György is maradandó eredményeket ért el.

REJTVÉNY: Asztro-részecskefizika

REJTVÉNY: Asztro-részecskefizikaA részecskefizika számára a kezdeti univerzum nem volt egyéb, mint egy költségvetési megszorítások nélkül üzemelő gyorsító.

Látogatás egy „műholdgyárban”

Látogatás egy „műholdgyárban”Ha minden a tervek szerint alakul, 2009 az orosz tudományos űrkutatás „nagy visszatérésének” az éve lehet.

Negyvennyolc év – két felvételen

Negyvennyolc év – két felvételenIdén ötven éves a NASA. Egy asztrofotósnak sikerült a történetnek majdnem a „legelejét”, és a legfrissebb fejleményeket is együtt rögzíteni.

MEGFEJTÉS: A kétféle tömeg

MEGFEJTÉS: A kétféle tömegA tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűségével kapcsolatban Isaac Newton és Eötvös Loránd nevére voltunk kíváncsiak. Megtudhatjuk, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

Meteorbecsapódás a meteorológiai műhold szemével

Meteorbecsapódás a meteorológiai műhold szemével2008. október 7-én 02:46 UTC-kor a 3 m átmérőjű, 2008 TC3 nevű kisbolygó a Föld légterébe lépett Szudán felett.

Bemutatkozott a GeoEye-1

Bemutatkozott a GeoEye-1Nyilvánosságra hozták az eddigi legjobb felbontású kereskedelmi műholdképeket kínáló új űreszköz első felvételét.

Bolygónk az űrből (1) – Éjszakai fények

Bolygónk az űrből (1) – Éjszakai fényekÚj sorozatot indítunk, amelynek egyes részeiben a Földet más-más műholdas „szemüvegeken” keresztül mutatjuk be. Az első részben bolygónk éjszakai fényeit pillanthatjuk meg.

MEGFEJTÉS: Arecibo

MEGFEJTÉS: AreciboA Föld legnagyobb rádiótávcsövét ábrázoló postabélyeget 2000-ben az Amerikai Egyesült Államokban adták ki. A cikkből kiderül, ki nyerte a helyes megfejtésért a Typotex jutalomkönyvét.

Furcsa sarki fény a Szaturnuszon

Furcsa sarki fény a SzaturnuszonA Cassini infravörös felvételein látható kiterjedt fényjelenség pontos okát még nem tudják.

Régi kép – új feldolgozásban

Régi kép – új feldolgozásbanA NASA modern eljárással feljavítja a Lunar Orbiter-1 űrszonda által 42 évvel ezelőtt készített felvételeket.

MEGFEJTÉS: Beppo hölgyei

MEGFEJTÉS: Beppo hölgyeiGiuseppe Occhialini olasz fizikusról az 1996 és 2003 közt repült olasz-holland BeppoSAX röntgencsillagászati műholdat nevezték el.

REJTVÉNY: Beppo hölgyei

REJTVÉNY: Beppo hölgyeiA pion bomlása, emulziós lemezek, olasz káromkodások – és egy újabb rejtvénykérdés a Typotex Kiadó ajándékkönyvéért.

Foszfátbánya Nyugat-Szaharában

Foszfátbánya Nyugat-SzaharábanA rendkívül száraz éghajlatú vidék kevés természeti kincsének egyike a foszfát. Bányászata űrfelvételeken is jól látható nyomokat hagy.

Földfelkelte a japán holdszondáról

Földfelkelte a japán holdszondáról A teljes földkorongot látta felkelni a Kaguya űrszonda a Hold horizontja fölött.

REJTVÉNY: A kétféle tömeg

REJTVÉNY: A kétféle tömeg A tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűsége miatt van végső soron súlytalanság a Föld körül keringő űrhajókban. Rejtvényünkben két fizikus nevét keressük.

A Föld legnagyobb homoktengere

A Föld legnagyobb homoktengere Az Arab-félszigeten található Rub al-Khali 580 ezer négyzetkilométeren terül el. A végeláthatatlan homokdűnéket a Landsat-7 műhold felvételén mutatjuk be.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1024 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024