A hét képe Cikkek: 741 - 760

Így vonult a Gustav

Így vonult a GustavAz augusztus utolsó és szeptember első napjaiban pusztító hurrikán útvonalát és fejlődését követhetjük az Envisat képein.

MEGFEJTÉS: Magyarok az Űrkorszakban

MEGFEJTÉS: Magyarok az ŰrkorszakbanGyulaházán emlékszobát alakítottak ki a falu híres szülötte, Farkas Bertalan űrhajós tiszteletére. Kiderül, hogy ki nyerte helyes megfejtéséért az Ekren Kiadó kötetét.

IJsselmeer, Hollandia

IJsselmeer, HollandiaA tengertől elhódított terület, több mint egy negyed évszázadot felölelő műholdképek sorozatán.

Ki hogy műveli a földjét?

Ki hogy műveli a földjét?A világ különböző tájain más-más mezőgazdasági termelési módszerek alakultak ki. A néha meghökkentően eltérő látványt jól érzékeltetik az űrfelvételek.

Olvadó grönlandi fjordok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Olvadó grönlandi fjordok - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólGrönland keleti partvidéke az ELTE budapesti műholdvevő állomása vételkörzetének a legszélén helyezkedik el. Az állomáson lassan 4 éve zajló MODIS-vétel során most először látunk ilyen mélyen a sziget belseje irányába, ráadásul felhőmentes képen.

Napfogyatkozás a Terra szemével

Napfogyatkozás a Terra szemévelAz augusztus 1-jén bekövetkezett napfogyatkozásról sok gyönyörű és látványos földi felvételt láthattunk. Mi most más nézőpontból mutatjuk be e ritka csillagászati jelenséget.

Homokvihar az Arab-félszigetről

Homokvihar az Arab-félszigetrőlJúlius elején hatalmas homok- és porfelhőt vitt a szél a Perzsa (Arab)-öböl fölött egészen Iránig, sőt még tovább.

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekei

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekeiOberon, Titania, Ariel, Umbriel, Miranda, más Shakespeare-hősök - ezek mind az Uránusz holdjainak nevei. De mi a neve mostani jutalomkönyvünk nyertesének?

Tengerpart a messzi északon

Tengerpart a messzi északonA Kanada északi részén található Akimiski-sziget partját műholdfelvételen vizsgálva, jól látható a jégkorszakot követő felszínemelkedés hatása.

Az EB-döntő helyszíne az űrből

Az EB-döntő helyszíne az űrbőlA labdarúgó Európa-bajnokság ma esti döntőjét Bécsben játssza Németország és Spanyolország válogatottja.

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtómű

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtóműAz Ekren Kiadónál megjelent Űrkorszak című könyv ajándék példányaiért folyó rejtvénysorozat második fordulójában szó esik arról is, hogy miért nem szeretjük, ha a műholdakat „fellövik”...

Gyorsan olvad a jég az Északi-sark körül

Gyorsan olvad a jég az Északi-sark körülHa így folytatódik, szeptemberre a tavalyi nyári szezonban mért negatív rekordot is megdöntheti a jégtakaró kiterjedése.

A Madárfészek madártávlatból

A Madárfészek madártávlatbólAz idei nyári olimpiai játékok zárónapján a pekingi olimpiai stadiont és környékét láthatjuk nagyfelbontású űrfelvételen.

REJTVÉNY: Magyarok az Űrkorszakban

REJTVÉNY: Magyarok az ŰrkorszakbanA nemrég megjelent Űrkorszak című könyvben a hazai űrkutatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szó esik. Új rejtvénysorozatunk első fordulójában egy szerencsés megfejtőnk megnyerheti az Ekren Kiadó kötetét.

Lagúnák és korallzátonyok

Lagúnák és korallzátonyokAz UNESCO idei 27 új világörökségi helyszíne közül az egyiket, Új-Kaledónia lagúnáit mutatjuk be űrfelvételen.

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekeiGalileo, NEAR-Shoemaker, Deep Space-1, Stardust, Hayabusa – ezek az űrszondák mind jártak már kisbolygók közelében. Cikkünk végén a Typotex Kiadó könyvének nyertesét is megnevezzük.

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekei

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekeiAndré Brahic A Nap gyermekei című kötetének harmadik példányáért a kisbolygók űrszondás kutatásával kapcsolatos kérdést kell megválaszolni. A szerencsés nyertes megkapja a Typotex Kiadó könyvét.

Nagy Fehér Hely

Nagy Fehér HelyA dél-afrikai Namíbia északi területeit mutatja az Envisat színpompás űrfelvétele.

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekei

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekeiAz Uránusz ma ismert holdjainak többségét a bolygó mellett 1986-ban elrepülő Voyager-2 űrszonda felvételein fedezték fel. A nyereménykönyvért folyó versenyben mostani képeinkkel és kérdéseinkkel a holdak világába kalandozunk.

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekeiA Neptunusz gyűrűiről először a Voyager-2 készített felvételeket, amikor 1989-ben elhaladt a bolygó közelében. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a jutalomkönyvet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022