Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 861 - 880

Kaliforniai erdőtűz műholdképen

Kaliforniai erdőtűz műholdképenAz európai Envisat távérzékelő mesterséges hold képe a Dél-Kaliforniában október végén pusztított tűz messze terjedő füstjét mutatja.

Még mindig Atlantis...

Még mindig Atlantis...Az Atlantis űrrepülőgép legutóbbi útjával (STS-115) kapcsolatban egy érdekes kép – és egy érdekes hír.

Hullócsillag?

Hullócsillag?Egy francia asztrofotós Perseida meteorokra várva egy látszólag hasonló jelenséget örökített meg.

Különleges kép az Uránuszról és holdjáról

Különleges kép az Uránuszról és holdjárólA Hubble-űrtávcső ritkán előforduló helyzetben „csípte el” az óriásbolygó Ariel nevű holdját.

Húsz év történelme űrfelvételeken

Húsz év történelme űrfelvételekenA francia SPOT távérzékelési holdak működésének húszéves évfordulóját Párizsban különleges képkiállítással ünneplik.

Ezer látványos űrfelvétel

Ezer látványos űrfelvételAz ESA földmegfigyelő programjának képgalériájába júniusban került be az ezredik felvétel.

A Szaturnusz-rendszer szépsége

A Szaturnusz-rendszer szépségeA Cassini szonda felvételében ezúttal nincs semmiféle tudományos szenzáció: „csak” gyönyörködni kell benne...

Édes kis tizenhat éves...

Édes kis tizenhat éves...A NASA és az ESA, a Hubble-űrtávcső üzemeltetői ezt a születésnapot is megünnepelték, ezúttal az M82 galaxisról készített képpel.

„Mosolygós” kráter a Marson

„Mosolygós” kráter a MarsonA Mars Express képei közül most egy olyat mutatunk be, amely egy sokat fényképezett kráterről készült, s akár a mi arcunkra is mosolyt csalhat...

A Földközi-tenger az űrből – sötétben

A Földközi-tenger az űrből – sötétbenAz ESA távérzékelő holdjai rendszeresen elkészítik az európai tengerek vízhőmérsékleti térképét. Az újabban használt éjszakai adatokból készült az a látványos kép, amelyet bemutatunk.

A Föld fényei éjjel

A Föld fényei éjjelBolygónk országai, városai jellegzetes fényeik alapján a világűrből is felismerhetők.

Milyennek látszik a Föld a Szaturnusz mellől?

Milyennek látszik a Föld a Szaturnusz mellől?Megtudhatjuk az amerikai Cassini-űrszonda szeptemberben készített felvételéről.

Régi-új képek a Vénusz felszínéről

Régi-új képek a Vénusz felszínérőlA Venyera szovjet űrszondák voltak az egyetlenek, melyek leszállóegységei képeket sugároztak vissza a Földre. Ezeket a panorámaképeket javították fel - meglepő eredménnyel...

A SMART-1 saját becsapódási helyét fotózta

A SMART-1 saját becsapódási helyét fotóztaMár csak két nap van hátra a nevezetes eseményig...

Mozgókép a Vénusz déli pólus vortexéről

Mozgókép a Vénusz déli pólus vortexérőlEzen a héten a Venus Express felvételeiből választottunk. A mozgóképen a déli pólus feletti légrétegekben lévő örvényt (vortexet) figyelhetjük meg.

Ez a Nap vagy a Hold?

Ez a Nap vagy a Hold?Van olyan elektromágneses hullámhossz, amelyen megfigyelve a Hold sokkal fényesebb a Napnál.

Mare Humorum - a Nedvesség Tengere

Mare Humorum - a Nedvesség TengereA SMART-1 európai űrszondáról, az egyetlen, jelenleg is dolgozó, Hold körül keringő űreszközről keveset hallani. Ezt a csöndet törjük meg a szondának a Mare Humorumról, pontosabban annak pereméről készített felvételével.

Homokvihar Pekingben

Homokvihar PekingbenÖt év óta a legnagyobb homokvihar söpört végig a kínai fővároson és környékén. Mindez az ESA Envisat holdjának felvételén is jól látszik.

A napfogyatkozás az űrállomásról

A napfogyatkozás az űrállomásrólA mai teljes napfogyatkozást a Nemzetközi Űrállomás legénysége is megörökítette – a szokásostól eltérő nézőpontból.

Újonnan felfedezett becsapódási kráter a Szaharában

Újonnan felfedezett becsapódási kráter a SzaharábanMűholdfelvételek alapján két kutató egy hatalmas, 31 km átmérőjű kráterre utaló nyomokat talált Egyiptomnak a líbiai határhoz közeli vidékén.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024