A hét képe Cikkek: 861 - 880

Kocsikerék az égen – színesben

Kocsikerék az égen – színesbenNégy űrcsillagászati mesterséges hold különböző hullámhossz-tartományokban készített felvételeiből állították össze a Kocsikerék-galaxis gyönyörű (de hamis) színes képét.

A Cassini mély-ég észlelése

A Cassini mély-ég észleléseA Szaturnusz körül keringő Cassini amerikai űrszonda néha-néha kitekint a Szaturnusz-rendszerből.

Európa éjszakai fényei

Európa éjszakai fényeiKi ne ismerné a viccesnek szánt „Budapest by night” feliratú, koromfekete képeslapokat, illetve azoknak bármely városra adaptált változatait? Mi most szebbet mutatunk...

Füst London felett

Füst London felettAz Envisat űrfelvételén jól kivehető az a hatalmas füstfelhő, amely a vasárnap történt üzemanyagraktár-robbanás következtében árasztotta el a brit főváros környékét.

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA fraktálok, e bonyolult határvonalú, de sokszor igen szép alakzatok nagyon gyakorliak a természetben. Műholdképünkön a domborzat és a légkör közösen készít nekünk fraktált.

Miféle felhő ez?

Miféle felhő ez?Egy rakétaindítás után, napnyugtakor készült érdekes fényképet mutatunk be.

A Gangesz-delta az űrből

A Gangesz-delta az űrbőlSzínpompás radarkép készült az ESA Envisat mesterséges holdjával India egy részletéről, Kolkata (Kalkutta) városával a középpontban.

Egy kozmikus behemót szomszédsága

Egy kozmikus behemót szomszédságaFeltérképezték egy nagytömegű fekete lyuk közvetlen környezetét.

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAhogy Európába beköszönt a hideg évszak, egyre gyakoribb lesz a magasnyomású zónákban kialakuló alacsonyszintű felhőzet és köd. Ilyenkor a pára az alacsonyabb területeken összegyűlik, miközben a magasabb gerincek, csúcsok szikrázó napsütésben úsznak.

A napfogyatkozás Afrika fölött

A napfogyatkozás Afrika fölöttA múlt hétfői – tőlünk részlegesen, ráadásul sokszor csak a felhőkön át látható – gyűrűs napfogyatkozás alkalmával Afrika egy része is elsötétült. Ezt mutatjuk be egy űrfelvételen.

Szaturnusz-holdak hamuszürke fénye

Szaturnusz-holdak hamuszürke fényeA Szaturnuszról visszaverődő napfény miatt a bolygóhoz közeli holdak „sötét” oldala is „világos”.

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgépről

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgéprőlAz EURISY decemberi varsói konferenciájára utazó magyar űrkutatók képes beszámolója.

Tíz éve indult a SOHO

Tíz éve indult a SOHOA közös amerikai-európai űrszonda tizenkét műszerével folyamatosan figyeli a Napot.

Az Enceladus gejzírei

Az Enceladus gejzíreiAmi a Cassini korábbi adataiból már sokak számára nyilvánvaló volt, most bebizonyosodott: az Enceladuson gejzírek vannak.

Turbulencia a születő csillagok körül

Turbulencia a születő csillagok körülEgy új számítógépes szimuláció szerint egy születő csillag tömege - ezáltal életútja és élettartama is - már a legelején eldől. A környezetében uralkodó turbulenciák miatt a csillag később már nem tud anyagot vonzani magához.

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőben

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőbenA Hubble-űrtávcső egyik kísérőgalaxisunk csillagkeletkezési területeit vizsgálta. Az NGC 346 csillaghalmazban a kutatók számos nagytömegű fiatal csillagot fedeztek fel.

A Maldív-szigetek űrfelvételen

A Maldív-szigetek űrfelvételenAz Indiai-óceánban fekvő állam közel 1200 korallszigetéből és -zátonyából néhányat mutat az ESA Proba mesterséges holdjával készített kép.

Köd a Drinán - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Köd a Drinán - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólOktóber harmadik hetének meleg időjárása a Balkánra is kiterjedt. A zárt medencékben ilyenkor a reggeli órákban könnyen kialakulhat a köd. Erre mutatunk most egy szép példát.

A Hubble-űrtávcső a Holdat figyelte

A Hubble-űrtávcső a Holdat figyelteAz ultraibolya tartományban végzett mérések alapján az oxigénben gazdag ásványok előfordulási helyeinek felderítését remélik.

Képek a Sencsou-6 indításáról

Képek a Sencsou-6 indításárólMérföldkő a kínai űrkutatás, nem is, a világ űrkutatása történetében. Ilyen és ehhez hasonló címekkel írtak a világ különböző hírügynökségei a Sencsou-6 indításáról. Képösszeállításunkban az űrhajó felemelkedésének pillanatait követjük nyomon.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022