A hét képe Cikkek: 521 - 540

A VIIRS „szemével” a Föld

A VIIRS „szemével” a FöldAz október végén indított új amerikai földmegfigyelő műhold, az NPP műszerének felvételeiből elkészítették az első globális mozaikképet.

A Curiosity indításának képei

A Curiosity indításának képeiTegnap szerencsésen elindult a Mars felé a legújabb, minden eddiginél jobban felszerelt marsjáró. A startot idézzük vissza egy fényképválogatással.

Tüzek a Xingu folyó mentén

Tüzek a Xingu folyó menténBrazília, Mato Grosso szövetségi állam. Az esőerdő irtásával járó sűrű füstöt az űrállomásról is látni lehet.

Kamcsatkai ősz

Kamcsatkai őszAz Oroszország távol-keleti részén fekvő félszigetről készült űrfelvételen a vulkáni tevékenység nyomait jól kiemelik az őszi táj háttérszínei.

Amikor az államhatár az űrből is látszik

Amikor az államhatár az űrből is látszikAz India és Pakisztán közötti határ vonala a Nemzetközi Űrállomásról készített éjszakai fényképen jól kivehető.

A Hold északi sarkvidéke

A Hold északi sarkvidékeA mozaikképet a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondájának közel ezer egyedi felvételéből állították össze.

Ferenc József-föld

Ferenc József-földAz egykori osztrák császár és magyar király nevét viselő szigetcsoportot egy űrfelvételen mutatjuk be. Ez Oroszország és egyben egész Eurázsia legészakibb területe, az Északi-sarktól csupán ezer kilométerre fekszik.

Az egész űrtörténelem számokban, egy ábrán

Az egész űrtörténelem számokban, egy ábránA szemléletes grafikon az űrkorszak kezdete óta végrehajtott indítások számát mutatja, típusonként és országokra lebontva, az idő függvényében.

Pannonia a Lutetia kisbolygón

Pannonia a Lutetia kisbolygónAz európai Rosetta űrszonda tavaly nyáron repült el a 21 Lutetia kisbolygó közelében. Az égitest egyes területeit az ókori Római Birodalom provinciáiról nevezték el.

Furcsa holdkráter – furcsa eredet?

Furcsa holdkráter – furcsa eredet?Lehet, hogy a Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) felvételei segítségével a Hold túlsó oldalán talált különös krátert egy amerikai űrszonda ütötte, még az 1960-as évek végén.

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozó

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozóA felújítva működésben még sosem látott hadihajóról az egyik amerikai kereskedelmi távérzékelő műhold készített nagyfelbontású űrfelvételt.

Űrhulladék-megsemmisítés a légkörben

Űrhulladék-megsemmisítés a légkörbenA Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói lefényképezték, ahogy a saját maguk termelte szemét látványosan elég a sűrű légkörben.

A tengeri jég „arcai”

A tengeri jég „arcai”Gondolhatnánk, hogy a sarkvidéki tengerek jege is csak fagyott vízből áll, ezért aztán egyhangú. De nem az, amint egy űrfelvételen is látható.

Fények égen-földön

Fények égen-földönA Nemzetközi Űrállomásról készített látványos felvételek a Föld déli féltekéje fölött a sarki fényt, és ausztráliai bozóttüzeket mutatnak.

9/11: emlék a Marsról

9/11: emlék a MarsrólA New York-i Világkereskedelmi Központ 2001-ben leomlott ikertornyainak anyagát beépítették a Spirit és az Opportunity marsjárókba.

9/11: képek szöveg nélkül

9/11: képek szöveg nélkülMa tíz éve, 2001. szeptember 11-én érte New Yorkot az a terrortámadás, amely a Világkereskedelmi Központ 110 emeletes ikertornyainak leomlását, sok ezer ember halálát okozta.

Készül az olimpiai stadion Londonban

Készül az olimpiai stadion LondonbanA GeoEye-1 műhold felvételén azt a létesítményt láthatjuk, ahol alig egy év múlva, 2012. július 27-én megnyitják, augusztus 12-én pedig bezárják a követező nyári olimpiai játékokat.

A Juno visszanéz

A Juno visszanézAz augusztus elején a Jupiterhez indított amerikai űrszonda 9,5 millió km távolságból fényképezte a Föld-Hold kettőst.

Madagaszkári medúza

Madagaszkári medúzaA cím nem egy állatfajra utal, hanem egy űrfelvételre, amelyen az Afrika délkeleti partjainál fekvő sziget egyik folyótorkolata látszik látványos színekben.

Árvizek Észak-Amerikában

Árvizek Észak-AmerikábanEzen a tavaszon és nyáron különösen sok árvízről érkezett hír az Egyesült Államokból. Most két helyszínt mutatunk meg nagyfelbontású űrfelvételeken.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 996 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022