Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 521 - 540

A marsjáró árnyéka

A marsjáró árnyékaEgyre magasabban jár a Nap az Opportunity állomáshelyén. Az elnyűhetetlen marsjáró már meg is kezdte a munkát a téli kényszerpihenő után.

Meglesett Envisat

Meglesett EnvisatAz ESA szakemberei továbbra is próbálkoznak az április 8-án váratlanul elhallgatott földmegfigyelő műhold életre keltésével. Egy másik, francia távérzékelő hold le is fényképezte az Envisatot.

Elefánt a Marson :-)

Elefánt a Marson :-)No persze nem igazi. Csak van, aki szerint hasonlít egy elefántfejre az az egykori lávafolyás, amit a Mars Reconnaissance Orbiter szonda fényképezett le.

A Csendes-óceán közepe felé tart a törmelékáradat

A Csendes-óceán közepe felé tart a törmelékáradatAmikor 2011 márciusában a hatalmas japán földrengést követő szökőár elérte a szigeteket, a becslések szerint 5 millió tonna törmelék került az óceánba. Ezek egy jelentős része az áramlások hátán már félúton lehet Észak-Amerika felé.

Guam

GuamAz egyik amerikai fennhatóság alatt álló csendes-óceáni szigetre látogatunk egy műholdfelvétel segítségével.

Forgószél a Marson

Forgószél a MarsonA kanyargó portölcsérről és árnyékáról a bolygó körül keringő amerikai Mars Reconnaissance Orbiter készített lélegzetelállító pillanatfelvételt.

Füstölgő Tinakula

Füstölgő TinakulaEgy kis csendes-óceáni szigeten műholdas megfigyelésekkel szokatlan hősugárzást észleltek. A nagyfelbontású műholdképek megerősítik, hogy a gyanú alapos volt: valóban vulkáni aktivitásról van szó.

Vizesnyolcas

VizesnyolcasAz Atlanti-óceán déli részén furcsa alakot ölt a virágzó nyári fitoplankton az Envisat műhold felvételén.

Három hold és a gyűrű

Három hold és a gyűrűTavaly decemberben, a Szaturnusz Dione holdjának közelében elrepülve készítette a Cassini-űrszonda ezt az érdekes felvételt.

Nyugdíjas űrrepülőgépek

Nyugdíjas űrrepülőgépekA NASA három szolgálatból kivont űrrepülőgépének múzeumi tárggyá való átalakítása szépen halad előre a Kennedy Űrközpontban. Az utolsó Space Shuttle küldetést lerepülő Atlantis űrsikló megmutatta magát a fényképeszeknek, amikor átszállították a járműszerelő csarnokba.

Éjjel-nappal Sanghaj

Éjjel-nappal SanghajA világ legnépesebb, rohamléptekben fejlődő nagyvárosa Kína keleti partvidékén, a Jangce deltatorkolatánál fekszik. Éjjel pártalan látványt nyújt a világűrből.

Washingtonba repült a Discovery

Washingtonba repült a DiscoveryA kiszolgált űrrepülőgép kedden örökre megvált Floridától, hogy hamarosan kiállítási tárgy legyen belőle a Smithsonian űrmúzeumában.

Éjszakai fotók az űrállomásról

Éjszakai fotók az űrállomásrólNépszerűek a földi városok éjszakai világítását megörökítő felvételek. Nem is olyan egyszerű ilyeneket készíteni a Nemzetközi Űrállomásról. Az űrhajósok most hasznos segítséghez jutottak.

ISS: az egymilliomodik fotó

ISS: az egymilliomodik fotóElkészült a Nemzetközi Űrállomás történetének egymilliomodik fényképe.

A magyar műhold első felvételei

A magyar műhold első felvételeiMárcius 8-án a Masat-1 kis fedélzeti kamerája elkészítette első, történelmi felvételeit a Föld déli féltekéjének különböző területeiről.

Záptojásszag az óceánból

Záptojásszag az óceánbólNamíbia part menti vizeiből időnként annyi kénhidrogén szabadul fel, hogy még űrfelvételeken is jól látható. A helybélieket csak a szag zavarhatja, rengeteg hal viszont elpusztul.

Kék üveggolyó 2012

Kék üveggolyó 2012Az emberek imádják a teljes Földet ábrázoló űrképeket. A NASA legutóbbi, több különálló felvételből összeállított képe is nagy sikert ért el az internetes látogatók körében. Hogyan készült?

Feljövőben a cserjék

Feljövőben a cserjékSzibéria északi részén a nyílt tundrától egyre inkább elhódítják a területet a cserjék. Ezt egy modern és egy 1966-ból (!) származó nagyfelbontású űrfelvétel összevetésével is jól lehet szemléltetni.

Costa Concordia – kicsit másképp

Costa Concordia – kicsit másképpEgy az elmúlt napokban már sok helyen közzétett nagyfelbontású műholdkép mellett egy érdekes műholdradaros megfigyelés eredményét is bemutatjuk a január 13-án zátonyra futott óceánjáróról.

Új város az űrből

Új város az űrbőlKína északi részén, Belső-Mongólia tartományban található Ordos városa, amelynek most épülő, érdekes, a világűrből is látványos építészeti megoldásokat alkalmazó új városrészéről készült ez a nagyfelbontású műholdkép.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024