Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 721 - 740

REJTVÉNY: Huygens, az űrszonda

REJTVÉNY: Huygens, az űrszondaA Christiaan Huygensről szóló rejtvénysorozatunkat mi mással is zárhatnánk, mint egy olyan kérdéssel, ami a tudósról elnevezett európai űrszondával és a Szaturnusz Titan holdjával kapcsolatos.

A Galápagos-szigetek, ahogy még sosem láttuk

A Galápagos-szigetek, ahogy még sosem láttukA képet az európai Envisat mesterséges hold különböző időpontokban készült radarfelvételeiből állították össze.

MEGFEJTÉS: Köd a téli égbolton

MEGFEJTÉS: Köd a téli égboltonHuygens több mint 300 éves rajza és a Hubble-űrtávcső felvétele is az Orion-köd közepét ábrázolja.

REJTVÉNY: Köd a téli égbolton

REJTVÉNY: Köd a téli égbolton Huygenst talán még a Szaturnusznál vagy más bolygóknál is jobban érdekelte az égboltnak egy másik szelete.

MEGFEJTÉS: Huygens és a művészet

MEGFEJTÉS: Huygens és a művészetMa már tudjuk: a Titan légköre olyan sűrű, hogy a hold felszínén állva nem láthatnánk a csillagos égboltot és a Szaturnuszt, amely körül az égitest kering.

Füstoszlop a tűzhányó fölött

Füstoszlop a tűzhányó fölöttA tavaly kitört chilei Chaitén-vulkán még mindig aktív, a belőle gomolygó füst űrfelvételeken is jól látszik.

MEGFEJTÉS: Kozmikus környezetvédelem

MEGFEJTÉS: Kozmikus környezetvédelemA Hold védelmét célzó 1979-es nemzetközi egyezményt csak néhány állam emelte jogrendjébe, s pont nem azok, amelyektől „féltenünk” kellene az égitestet...

Sípályák az űrállomásról

Sípályák az űrállomásrólAz USA Colorado államában, a Sziklás-hegységben levő lesiklópályák serege hálás fotótéma volt a Föld körül dolgozó űrhajósok számára.

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép

Bolygónk az űrből (3) – Esőtérkép A Földön a növények és állatok számára a legfontosabb édesvízforrás az esőzés, ami így alapvető az élet fenntartása szempontjából.

Bolygónk az űrből (2) – Hóborítottság

Bolygónk az űrből (2) – Hóborítottság Jó fényvisszaverő képessége miatt a hó fontos szerepet játszik a klíma szabályozásában is.

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérséklete

Bolygónk az űrből (8) – A tengerfelszín hőmérsékleteA tenger hőmérséklete nagy hatással van az időjárás és a klíma alakulására.

Bolygónk az űrből (7) – A földfelszín hőmérséklete

Bolygónk az űrből (7) – A földfelszín hőmérséklete A műholdak nézőpontjából a „felszín” az, ami a légrétegeken felülről átnézve éppen látható.

Gyémántgyűrű a Hold mellől

Gyémántgyűrű a Hold mellőlA Hold körül keringő japán Kaguya űrszonda nagyfelbontású kamerája megörökítette egy „napfogyatkozás” fázisait.

Bolygónk az űrből (6) – Aeroszolok a légkörben

Bolygónk az űrből (6) – Aeroszolok a légkörbenApró szilárd szemcsék vagy folyadékcseppek a levegőben – ha sok van belőlük, a Föld körüli pályáról is detektálhatók.

REJTVÉNY: Huygens és a művészet

REJTVÉNY: Huygens és a művészetA 17. századi csillagász Szaturnusz-leírásai nyomot hagytak a tudományos igényű illusztrációk művészetében.

Bolygónk az űrből (5) – Növényborítottság

Bolygónk az űrből (5) – Növényborítottság A globális növényborítás folyamatos műholdas megfigyelése lehetővé teszi a környezeti változások és az emberi tevékenység megfigyelését is.

Bolygónk az űrből (4) – Felhőtérkép

Bolygónk az űrből (4) – FelhőtérképOnnan kapjuk az esőt és a havat, de a Föld energia-háztartásának szabályozása szempontjából is igen fontos a felhőzet.

Hó Szíriában

Hó SzíriábanÚjév napján hó borította a közel-keleti ország területének legnagyobb részét.

REJTVÉNY: Kozmikus környezetvédelem

REJTVÉNY: Kozmikus környezetvédelemKi védi meg például a Holdat a modern kori gyarmatosítás hatásaitól?

MEGFEJTÉS: Az Europa óceánja

MEGFEJTÉS: Az Europa óceánjaAz amerikai és európai űrügynökségek arra készülnek, hogy 2020 körül közösen küldenek űrszondákat a Jupiter holdjainak kutatására.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024