A hét képe Cikkek: 721 - 740

Régi kép – új feldolgozásban

Régi kép – új feldolgozásbanA NASA modern eljárással feljavítja a Lunar Orbiter-1 űrszonda által 42 évvel ezelőtt készített felvételeket.

MEGFEJTÉS: Beppo hölgyei

MEGFEJTÉS: Beppo hölgyeiGiuseppe Occhialini olasz fizikusról az 1996 és 2003 közt repült olasz-holland BeppoSAX röntgencsillagászati műholdat nevezték el.

REJTVÉNY: Beppo hölgyei

REJTVÉNY: Beppo hölgyeiA pion bomlása, emulziós lemezek, olasz káromkodások – és egy újabb rejtvénykérdés a Typotex Kiadó ajándékkönyvéért.

Foszfátbánya Nyugat-Szaharában

Foszfátbánya Nyugat-SzaharábanA rendkívül száraz éghajlatú vidék kevés természeti kincsének egyike a foszfát. Bányászata űrfelvételeken is jól látható nyomokat hagy.

Földfelkelte a japán holdszondáról

Földfelkelte a japán holdszondáról A teljes földkorongot látta felkelni a Kaguya űrszonda a Hold horizontja fölött.

REJTVÉNY: A kétféle tömeg

REJTVÉNY: A kétféle tömeg A tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűsége miatt van végső soron súlytalanság a Föld körül keringő űrhajókban. Rejtvényünkben két fizikus nevét keressük.

A Föld legnagyobb homoktengere

A Föld legnagyobb homoktengere Az Arab-félszigeten található Rub al-Khali 580 ezer négyzetkilométeren terül el. A végeláthatatlan homokdűnéket a Landsat-7 műhold felvételén mutatjuk be.

MEGFEJTÉS: Tartalék

MEGFEJTÉS: Tartalék1967-ben a Szojuz-1 űrhajó tragikusan végződött próbaútján elhunyt Komarov űrhajós tartaléka Gagarin volt, aki azonban már nem érte meg a Szojuz programjának második startját.

Sziget Szibéria szomszédságában

Sziget Szibéria szomszédságábanAz Oroszországhoz tartozó Vrangel-sziget a Kelet-Szibériai-tenger és a Csukcs-tenger között, az ázsiai kontinens északkeleti csücskénél, a sarkkörön túl található.

REJTVÉNY: Tartalék

REJTVÉNY: TartalékAz űrkutatást előre vivő versenyben győzelmek és kudarcok is voltak. Ez utóbbiak néha áldozatokat is követeltek. Egy ilyen esettel kapcsolatban tesszük fel harmadik rejtvénykérdésünket az Ekren Kiadó ajándékkönyvéért.

REJTVÉNY: Asztro-részecskefizika

REJTVÉNY: Asztro-részecskefizikaA részecskefizika számára a kezdeti univerzum nem volt egyéb, mint egy költségvetési megszorítások nélkül üzemelő gyorsító.

Látogatás egy „műholdgyárban”

Látogatás egy „műholdgyárban”Ha minden a tervek szerint alakul, 2009 az orosz tudományos űrkutatás „nagy visszatérésének” az éve lehet.

Negyvennyolc év – két felvételen

Negyvennyolc év – két felvételenIdén ötven éves a NASA. Egy asztrofotósnak sikerült a történetnek majdnem a „legelejét”, és a legfrissebb fejleményeket is együtt rögzíteni.

MEGFEJTÉS: A kétféle tömeg

MEGFEJTÉS: A kétféle tömegA tehetetlen tömeg és a gravitációs tömeg egyenértékűségével kapcsolatban Isaac Newton és Eötvös Loránd nevére voltunk kíváncsiak. Megtudhatjuk, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

Meteorbecsapódás a meteorológiai műhold szemével

Meteorbecsapódás a meteorológiai műhold szemével2008. október 7-én 02:46 UTC-kor a 3 m átmérőjű, 2008 TC3 nevű kisbolygó a Föld légterébe lépett Szudán felett.

Bemutatkozott a GeoEye-1

Bemutatkozott a GeoEye-1Nyilvánosságra hozták az eddigi legjobb felbontású kereskedelmi műholdképeket kínáló új űreszköz első felvételét.

Felhőtlen Nyugat-Európa

Felhőtlen Nyugat-Európa Ritka pillanatot kapott el az Envisat szeptember végén: a kontinens nyugati fele fölött alig látszottak felhők.

Napfény csillan az Amazonason

Napfény csillan az AmazonasonA Nemzetközi Űrállomás utasai augusztusban mesés fényképet készítettek az Amazonas vidékéről.

Űrhajók az indítóállásokon

Űrhajók az indítóállásokonKínában a startra váró Sencsou-7 űrhajót vitték ki. Floridában egyszerre két amerikai űrrepülőgép tartózkodik indításra készen.

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtómű

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtóműLegutóbbi kérdésünkben olyan űreszközök nevére voltunk kíváncsiak, amelyeket ionhajtóművel szereltek fel. Megfejtőink pedig most bizonyára arra kíváncsiak, hogy melyikük nyerte az Ekren Kiadó ajándékkötetét.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022