A hét képe Cikkek: 541 - 560

A Japánból induló cunami antarktiszi jéghegyeket szült

A Japánból induló cunami antarktiszi jéghegyeket szültA márciusi hatalmas japán földrengés nyomán kialakult szökőár még a Föld túlfelén, az Antarktiszon is megtette romboló hatását.

Közelről is bemutatkozik a Vesta

Közelről is bemutatkozik a VestaA NASA nyilvánosságra hozta a Dawn űrszonda első részletes felvételeit, amelyeket a Vesta kisbolygó körüli pályáról készítettek.

STS-135: Megérkezett az Atlantis...

STS-135: Megérkezett az Atlantis......a Nemzetközi Űrállomáshoz. Harminchetedik, utolsó alkalommal kötött ki Space Shuttle a gyakorlatilag elkészült űrbázisnál.

STS-135: Helyszíni tudósítónk jelenti

STS-135: Helyszíni tudósítónk jelentiE cikk írásának pillanatában még bizonytalan, hogy a viharos floridai időjárás lehetővé teszi-e az Atlantis mai indulását. Tegnapról viszont megérkeztek „kiküldött tudósítónk” első fényképei!

Volt gép, nincs gép

Volt gép, nincs gépMi történt azzal a digitális fényképezőgéppel, amellyel Paolo Nespoli az űrtörténelmi fotókat készítette a Nemzetközi Űrállomásról, a hozzá kapcsolódó űrrepülőgépről és űrhajókról? Elégett a légkörben...

Vulkán, hamu, Chile

Vulkán, hamu, ChileEzúttal a dél-amerikai repülőforgalmat akadályozza egy vulkán, a chilei Puyehue-Cordón Caulle kitörése.

Megint hamu

Megint hamuA tavalyi emlékezetes, az európai légi forgalmat megbénító izlandi vulkánkitörés után alig több mint egy évvel most egy másik izlandi tűzhányó lövell(t) hamut a levegőbe.

Szojuz Kourouban: kulcsátadás

Szojuz Kourouban: kulcsátadásA sikeresen lezajlott „jelmezes főpróba” után most már tényleg hamarosan indulhat az első Szojuz rakéta Francia Guyanából.

„Virágcsokor” Szomáliából

„Virágcsokor” SzomáliábólA kelet-afrikai ország délnyugati részéről készült a japán Daichi (ALOS) földmegfigyelő műhold hamis színezésű látható és infravörös űrfelvétel-kombinációja. A legfrissebb hírek szerint több mint valószínű, hogy a műhold végleg tönkrement.

Milyen festmény ez?

Milyen festmény ez?Nem is festmény, hanem űrfelvételek egy hamis színezésű kombinációja az Algéria délkeleti részén fekvő Taszilin-Ádzser hegyvonulatról.

Fényes csizma éjjel az űrből

Fényes csizma éjjel az űrbőlA Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített fotón Olaszország déli részének éjszakai fényei láthatók.

A Discovery – kissé másképp

A Discovery – kissé másképpA Kennedy Űrközpontban ismét kidugta az orrát a napfényre egy űrrepülőgép. Ezúttal a Discovery-n volt a sor, hogy megmutassa magát a külvilágnak.

STS-135: Startfotók az Űrvilágnak

STS-135: Startfotók az ŰrvilágnakTudósítónk a Kennedy Űrközpontban nézte és fényképezte az Atlantis tegnapi űrtörténelmi indítását.

A Phobos és a Jupiter együttállása

A Phobos és a Jupiter együttállásaAhogy a Mars körül keringő európai Mars Express űrszonda nagyfelbontású kamerája látta.

Endeavour és űrállomás – közös fényképeken

Endeavour és űrállomás – közös fényképeken Paolo Nespoli európai űrhajós különleges fényképeket készített az Endeavour űrrepülőgép és a Nemzetközi Űrállomás párosáról. A távolodó Szojuz TMA-20 űrhajóról megörökített látvány immáron a nagyközönség számára is megtekinthető.

A Juan Fernández-szigetek felhőnyomai

A Juan Fernández-szigetek felhőnyomaiA Chiléhez tartozó, Dél-Amerika csendes-óceáni partjai közelében fekvő két kis sziget látványos nyomokat „rajzol” a felhőzetbe.

Árvíz színesben

Árvíz színesbenMájus 14-én az USA Louisiana államában, Morganza mellett meg kellett nyitni az áradó Mississippi töltését. Az elöntött terület űrfelvételeken.

MEGFEJTÉS: Felfelé néző antennák

MEGFEJTÉS: Felfelé néző antennákAz Egyenlítőhöz közel, 5°-os északi szélességnél felállított műholdvevő parabolaantennák árnyékából kellet kideríteni, hogy milyen napszakban készülhettek fényképeink.

REJTVÉNY: Felfelé néző antennák

REJTVÉNY: Felfelé néző antennákTermészetesnek vesszük, ahogyan itthon a műholdvevő tévéantennáink elhelyezkednek a házak tetején vagy oldalán. Miért állnak épp olyan szögben? Van-e, ahol nem úgy állnak?

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”

MEGFEJTÉS: Radarkép „színesben”Az Európát és Afrikát elválasztó Gibraltári-szorosról készült az Envisat radarképe, legutóbbi rejtvényünk főszereplője.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
Összesen 997 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022