Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 541 - 560

Képeslapok a Szaturnusz mellől

Képeslapok a Szaturnusz mellőlHoldak, gyűrűk, árnyékok a Cassini-űrszonda tavaly készített látványos felvételein.

Új sziget születik a Vörös-tengeren

Új sziget születik a Vörös-tengerenA Jemen nyugati partjai közelében bekövetkezett tengeri vulkánkitörés nyomán eddig nem látott kis szigetet mutatnak az űrfelvételek.

Üstökös az űrállomásról

Üstökös az űrállomásrólÍgy látta a Föld körül keringő űrállomás-parancsnok a Nap közelében járt Lovejoy-üstököst.

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozó

Lencsevégen a kínai repülőgép-hordozóA felújítva működésben még sosem látott hadihajóról az egyik amerikai kereskedelmi távérzékelő műhold készített nagyfelbontású űrfelvételt.

Űrhulladék-megsemmisítés a légkörben

Űrhulladék-megsemmisítés a légkörbenA Nemzetközi Űrállomás (ISS) lakói lefényképezték, ahogy a saját maguk termelte szemét látványosan elég a sűrű légkörben.

A tengeri jég „arcai”

A tengeri jég „arcai”Gondolhatnánk, hogy a sarkvidéki tengerek jege is csak fagyott vízből áll, ezért aztán egyhangú. De nem az, amint egy űrfelvételen is látható.

Fények égen-földön

Fények égen-földönA Nemzetközi Űrállomásról készített látványos felvételek a Föld déli féltekéje fölött a sarki fényt, és ausztráliai bozóttüzeket mutatnak.

9/11: emlék a Marsról

9/11: emlék a MarsrólA New York-i Világkereskedelmi Központ 2001-ben leomlott ikertornyainak anyagát beépítették a Spirit és az Opportunity marsjárókba.

9/11: képek szöveg nélkül

9/11: képek szöveg nélkülMa tíz éve, 2001. szeptember 11-én érte New Yorkot az a terrortámadás, amely a Világkereskedelmi Központ 110 emeletes ikertornyainak leomlását, sok ezer ember halálát okozta.

Készül az olimpiai stadion Londonban

Készül az olimpiai stadion LondonbanA GeoEye-1 műhold felvételén azt a létesítményt láthatjuk, ahol alig egy év múlva, 2012. július 27-én megnyitják, augusztus 12-én pedig bezárják a követező nyári olimpiai játékokat.

Az Antarktisz az űrállomásról fotózva

Az Antarktisz az űrállomásról fotózvaHogyan figyelhető meg a jeges kontinens a Nemzetközi Űrállomásról, amelynek a pályahajlása csak 52°? A megoldás és a kép a cikkben!

Felhőhullámok az Északi-tenger fölött

Felhőhullámok az Északi-tenger fölöttHa a levegő látható volna, érdekes mintázatokat figyelhetnénk meg a mozgásában. A felhők néha segítenek, így alakultak ki az Aqua műhold MODIS műszerével is megörökített formák.

A VIIRS „szemével” a Föld

A VIIRS „szemével” a FöldAz október végén indított új amerikai földmegfigyelő műhold, az NPP műszerének felvételeiből elkészítették az első globális mozaikképet.

A Curiosity indításának képei

A Curiosity indításának képeiTegnap szerencsésen elindult a Mars felé a legújabb, minden eddiginél jobban felszerelt marsjáró. A startot idézzük vissza egy fényképválogatással.

Tüzek a Xingu folyó mentén

Tüzek a Xingu folyó menténBrazília, Mato Grosso szövetségi állam. Az esőerdő irtásával járó sűrű füstöt az űrállomásról is látni lehet.

Kamcsatkai ősz

Kamcsatkai őszAz Oroszország távol-keleti részén fekvő félszigetről készült űrfelvételen a vulkáni tevékenység nyomait jól kiemelik az őszi táj háttérszínei.

Amikor az államhatár az űrből is látszik

Amikor az államhatár az űrből is látszikAz India és Pakisztán közötti határ vonala a Nemzetközi Űrállomásról készített éjszakai fényképen jól kivehető.

A Hold északi sarkvidéke

A Hold északi sarkvidékeA mozaikképet a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) szondájának közel ezer egyedi felvételéből állították össze.

Ferenc József-föld

Ferenc József-földAz egykori osztrák császár és magyar király nevét viselő szigetcsoportot egy űrfelvételen mutatjuk be. Ez Oroszország és egyben egész Eurázsia legészakibb területe, az Északi-sarktól csupán ezer kilométerre fekszik.

Az egész űrtörténelem számokban, egy ábrán

Az egész űrtörténelem számokban, egy ábránA szemléletes grafikon az űrkorszak kezdete óta végrehajtott indítások számát mutatja, típusonként és országokra lebontva, az idő függvényében.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1021 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024