A hét képe Cikkek: 821 - 840

Szaturnusz-holdak hamuszürke fénye

Szaturnusz-holdak hamuszürke fényeA Szaturnuszról visszaverődő napfény miatt a bolygóhoz közeli holdak „sötét” oldala is „világos”.

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgépről

A Mátrától a Tátráig - műholdképről és repülőgéprőlAz EURISY decemberi varsói konferenciájára utazó magyar űrkutatók képes beszámolója.

Tíz éve indult a SOHO

Tíz éve indult a SOHOA közös amerikai-európai űrszonda tizenkét műszerével folyamatosan figyeli a Napot.

Az Enceladus gejzírei

Az Enceladus gejzíreiAmi a Cassini korábbi adataiból már sokak számára nyilvánvaló volt, most bebizonyosodott: az Enceladuson gejzírek vannak.

Turbulencia a születő csillagok körül

Turbulencia a születő csillagok körülEgy új számítógépes szimuláció szerint egy születő csillag tömege - ezáltal életútja és élettartama is - már a legelején eldől. A környezetében uralkodó turbulenciák miatt a csillag később már nem tud anyagot vonzani magához.

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőben

Csillagbölcső a Kis Magellán-felhőbenA Hubble-űrtávcső egyik kísérőgalaxisunk csillagkeletkezési területeit vizsgálta. Az NGC 346 csillaghalmazban a kutatók számos nagytömegű fiatal csillagot fedeztek fel.

A Maldív-szigetek űrfelvételen

A Maldív-szigetek űrfelvételenAz Indiai-óceánban fekvő állam közel 1200 korallszigetéből és -zátonyából néhányat mutat az ESA Proba mesterséges holdjával készített kép.

Köd a Drinán - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Köd a Drinán - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólOktóber harmadik hetének meleg időjárása a Balkánra is kiterjedt. A zárt medencékben ilyenkor a reggeli órákban könnyen kialakulhat a köd. Erre mutatunk most egy szép példát.

A Hubble-űrtávcső a Holdat figyelte

A Hubble-űrtávcső a Holdat figyelteAz ultraibolya tartományban végzett mérések alapján az oxigénben gazdag ásványok előfordulási helyeinek felderítését remélik.

Képek a Sencsou-6 indításáról

Képek a Sencsou-6 indításárólMérföldkő a kínai űrkutatás, nem is, a világ űrkutatása történetében. Ilyen és ehhez hasonló címekkel írtak a világ különböző hírügynökségei a Sencsou-6 indításáról. Képösszeállításunkban az űrhajó felemelkedésének pillanatait követjük nyomon.

A Cassini mély-ég észlelése

A Cassini mély-ég észleléseA Szaturnusz körül keringő Cassini amerikai űrszonda néha-néha kitekint a Szaturnusz-rendszerből.

Európa éjszakai fényei

Európa éjszakai fényeiKi ne ismerné a viccesnek szánt „Budapest by night” feliratú, koromfekete képeslapokat, illetve azoknak bármely városra adaptált változatait? Mi most szebbet mutatunk...

Füst London felett

Füst London felettAz Envisat űrfelvételén jól kivehető az a hatalmas füstfelhő, amely a vasárnap történt üzemanyagraktár-robbanás következtében árasztotta el a brit főváros környékét.

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Fraktál völgyekből és ködből Erdélyben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA fraktálok, e bonyolult határvonalú, de sokszor igen szép alakzatok nagyon gyakorliak a természetben. Műholdképünkön a domborzat és a légkör közösen készít nekünk fraktált.

Miféle felhő ez?

Miféle felhő ez?Egy rakétaindítás után, napnyugtakor készült érdekes fényképet mutatunk be.

A Gangesz-delta az űrből

A Gangesz-delta az űrbőlSzínpompás radarkép készült az ESA Envisat mesterséges holdjával India egy részletéről, Kolkata (Kalkutta) városával a középpontban.

Egy kozmikus behemót szomszédsága

Egy kozmikus behemót szomszédságaFeltérképezték egy nagytömegű fekete lyuk közvetlen környezetét.

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Éles ködhatár az Alpok északi völgyeiben - Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAhogy Európába beköszönt a hideg évszak, egyre gyakoribb lesz a magasnyomású zónákban kialakuló alacsonyszintű felhőzet és köd. Ilyenkor a pára az alacsonyabb területeken összegyűlik, miközben a magasabb gerincek, csúcsok szikrázó napsütésben úsznak.

A napfogyatkozás Afrika fölött

A napfogyatkozás Afrika fölöttA múlt hétfői – tőlünk részlegesen, ráadásul sokszor csak a felhőkön át látható – gyűrűs napfogyatkozás alkalmával Afrika egy része is elsötétült. Ezt mutatjuk be egy űrfelvételen.

Kozmikus szem

Kozmikus szemA déli égbolt Formax csillagképének egy rejtett zugából hatalmas kozmikus szem figyel ránk. Az Európai Déli Obszervatórium egyik óriástávcsöve egy látványos, távoli galaxist örökített meg.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48
Összesen 955 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022