Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 321 - 340

Az új Szuezi-csatorna

Az új Szuezi-csatornaA Földközi- és a Vörös-tengert összekötő kulcsfontosságú hajózási útvonalat 2015-ben kibővítették.

Ábécé az űrből

Ábécé az űrbőlMár megszokhattuk, hogy az űrből (majdnem) minden látszik. De arra csak néhány tréfás kedvű és fantáziadús amerikai kutató gondolt, hogy még az ábécé betűi is.

Svalbard fentről

Svalbard fentrőlAz ESA több mint 14 éve pályán levő kísérleti műholdja, a Proba-1 fényképezte Európa legészakibb műholdkövető állomását a Spitzbergákon.

Születésnapi szappanbuborék

Születésnapi szappanbuborékA Hubble-űrteleszkóp 26. születésnapja alkalmából ismét egy égi tüneményt örökített meg, amely egy hatalmas kozmikus szappanbuborékra emlékeztet.

A Sentinel–3A első felvételei

A Sentinel–3A első felvételeiIndítása után két héttel a Sentinel–3A már ízelítőt adott abból, mire lesz képes, milyen felvételekkel gazdagítja majd az EU Copernicus programját.

Keleti-sivatag

Keleti-sivatagAz európai Sentinel-2A műhold segítségével Egyiptomnak a Nílus és a Vörös-tenger között elterülő vidékére látogatunk.

Összeállt a Webb-űrtávcső főtükre

Összeállt a Webb-űrtávcső főtükreMérföldkőhöz érkezett a Hubble-űrtávcső utódának szánt James Webb-űrtávcső (JWST) készítése: összeállították a 18 szegmensből álló főtükröt.

Botswanai gyémántbányák

Botswanai gyémántbányákA dél-afrikai ország az egyik legnagyobb termelője az ékszerkészítésre alkalmas gyémántnak.

Izgalmas spirál

Izgalmas spirálEz a galaxis szokványosnak tűnik a Hubble-űrtávcső képén, de valójában nem az!

Egy „holdi rejtéllyel” kevesebb

Egy „holdi rejtéllyel” kevesebbA Lunar Reconnaissance Orbiter felvételein megtalálták az Apollo-16 hordozórakéta-fokozatának becsapódási helyét a Hold felszínén.

Zöld-hegy a zöld szigeten

Zöld-hegy a zöld szigetenA XIX. században még kopár vulkáni táj volt, az űrfelvételen már erdőktől zöldell a hegy. Emberi segítséggel bár, de a növényzet meghódította a kis szigetet.

NGC 6814

NGC 6814A Hubble-űrtávcső felvétele a spirálgalaxisról.

Hajóroncsok nyoma az űrből

Hajóroncsok nyoma az űrbőlA hajózásra veszélyt jelentő, a sekély tengerek fenekén nyugvó hajóroncsokat a világűrből is észlelni lehet, mert a roncs zavaró akadályt jelent az áramlás útjában.

Kelet-Indonézia, szokatlan nézőpontból

Kelet-Indonézia, szokatlan nézőpontbólJáva, Bali, Lombok, Sumba... így sorakoznak a szigetek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről készített fényképen.

Márciusi hó az Alpokban

Márciusi hó az AlpokbanA hónap közepén jelentős mennyiségű friss hó esett, a síelők (és a turizmusból élők) nagy örömére.

Mediterrán holdfény

Mediterrán holdfényA Nemzetközi Űrállomás lakói néha meghökkentő fényjelenségeket látnak: ezen a képen éppen a Hold fénye csillan meg a Tirrén-tenger vizén.

Az Amszterdam-sziget vulkánja

Az Amszterdam-sziget vulkánjaAz Indiai-óceánban, a semmi közepén fekszik az a kis sziget, aminek a vulkánjáról még azt is nehéz lenne kideríteni, ha hirtelen aktívvá válna.

Algavirágzás az Arab-tengeren

Algavirágzás az Arab-tengerenA monszun felkavarja a tenger vizét, a sivatag felől fújó szél pedig tápanyagokat hord a vízbe, ezért a téli időszak jellemzője az algák elszaporodása.

A tengerfenék térképe

A tengerfenék térképeMűholdas mérésekkel minden eddiginél pontosabban tudták feltérképezni a tengerfenék domborzatát, különös tekintettel a kéreglemezek határára.

Repedezett kráter

Repedezett kráterA Mars északi sarkvidékén található, 5 km átmérőjű kráter belseje és környéke az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter szonda felvételén.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51
Összesen 1020 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024