Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A hét képe Cikkek: 161 - 180

Vízbe fúló város

Vízbe fúló városA környezetbarátnak mondott vízenergia termelésének áldozatául esik a világ egyik legősibb települése. A Landsat–8 a város utolsó pillanatait örökítette meg.

Koronavírus: Iránban a helyzet...

Koronavírus: Iránban a helyzet......katasztrofális. Ennek egyik oka, illetve a járvány tragikus következménye a világűrből is látható.

Körök a jégen

Körök a jégenTavaszonként különös körök tűnnek fel a Bajkál-tó jegén. Most talán magyarázatot sikerült találni a keletkezésükre.

Színes tölcsértorkolat

Színes tölcsértorkolatA különleges technikával feldolgozott képen látványosan tűnnek elő az áramlási vonalak az Egyesült Királyság legnagyobb tölcsértorkolatában.

Aki bújt, aki nem...

Aki bújt, aki nem...A műholdak számára az álcázott tengeralattjáró sem észrevehetetlen, ha az adatokat ügyesen elemzik.

Karácsonyi tükröződés

Karácsonyi tükröződésEgy különös képpel kívánunk boldog karácsonyt olvasóinknak.

Hó és kukorica

Hó és kukoricaNovember végén Észak-Dakotában a hó a kukorica zömének a betakarítása előtt érkezett.

Tíz Nap

Tíz NapA kétéves élettartamra tervezett belga műholdnak már a 10. születésnapját köszönthették alkotói a Napról készített felvételsorozattal.

Quito fejlődése

Quito fejlődéseEcuador fővárosának, a világ második legmagasabban fekvő fővárosának fejlődése a Landsat műholdak felvételein követhető.

A Kuvaiti-öblön átívelő híd

A Kuvaiti-öblön átívelő hídIdén készült el a Kuvait fővárosát az öböl északi partjával összekötő tengeri híd két mesterséges szigettel.

Koronavírus: Otthon maradnak...

Koronavírus: Otthon maradnak......az emberek szinte minden országban. Ez már a Föld körüli pályáról is jól látható.

Koronavírus: Német mobil tesztállomás a világűrből

Koronavírus: Német mobil tesztállomás a világűrbőlA WorldView-3 műhold megmutatja a München környéki tesztsátrakat.

A Landsat nem okoz csalódást

A Landsat nem okoz csalódástLátványos Landsat–8 felvételpár a Déli-sarkkör közelében fekvő Csalódás-szigetről, amelyet egy vulkánkitörés jellegzetes alakúvá tett.

Sziklarajz az ausztrál sivatagban

Sziklarajz az ausztrál sivatagbanA világűrből is látható az a hatalmas, két évtizede felfedezett, a földbe karcolt emberalak, amely a Marree-i ember néven vált híressé.

Gigantikus galaxis

Gigantikus galaxisIdén lesz 30 éve, hogy pályára került a NASA és az ESA nevezetes Hubble-űrtávcsöve. A jubileumi évet egy látványos spirálgalaxis-felvétellel kezdik.

Város a világ tetején

Város a világ tetejénVan egy település Dél-Amerikában, Peruban, több mint 5000 m magasan, ahol ötvenezren laknak. Mi vonzza őket oda?

Madagaszkár kétféleképpen

Madagaszkár kétféleképpenA Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről két különböző fényképezőgéppel örökítették meg a világ negyedik legnagyobb szigetét.

Drakula várkastélya

Drakula várkastélyaA NASA ICESat–2 műholdja azt a dél-erdélyi tájat örökítette meg, ahová a legenda és Bram Stoker regénye Drakula személyét helyezte.

Előbukkant a spanyol Stonehenge

Előbukkant a spanyol StonehengeTöbb mint fél évszázadon át víz borította, de a tartós szárazság miatt előbukkant. A változás műholdakról is látható.

A visszahúzódás határán

A visszahúzódás határánA dél-alaszkai Columbia-gleccser a világ egyik leggyorsabban visszahúzódó gleccsere, melynek fogyása az utóbbi években lassulni látszik.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52
Összesen 1023 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024