A Hubble-űrtávcső a Holdat figyelte

Az ultraibolya tartományban végzett mérések alapján az oxigénben gazdag ásványok előfordulási helyeinek felderítését remélik.

A friss Hubble-eredményekről az [origo] részletesen beszámolt magyarul is „A hét asztrofotója” rovatában. Az itt bemutatott felvétel augusztusban az Arisztarkhosz-kráterről és a közelében levő völgyről készült. A látható fényhez hasonlóan az ibolyántúli sugárzás is a Hold felszínéről verődik vissza – az ásványi összetételtől függően más-más erősséggel.


A 42 km átmérőjű és 3,2 km mély Arisztarkhosz-kráter, 50-100 méteres felbontással a Hubble-űrtávcső (HST) felvételén.

Az új adatokat az Apollo-15 és az Apollo-17 leszállási helyéről készített hasonló felvételek alapján, az űrhajósok ottani helyszíni vizsgálatainak eredményével összevetve kalibrálják majd. Így meghatározhatják az oxigéntartalmú ilmenit ásvány előfordulási arányát más holdi vidékeken is.

Az oxigéntartalmú anyagok kutatása egy jövőbeli holdbázis helyszínének kiválasztásához fontos. Mind a bázis lakóinak légzéséhez szükséges oxigén előállítása, mind esetleg a rakéta-hajtóanyag helyszíni előállításához hasznos gáz termelése érdekében ott célszerű letelepedni, ahol sok a holdi oxigén. Ezért állították az egyébként főleg a távoli világegyetem kutatására „kitalált” űrteleszkópot ideiglenesen az új amerikai holdprogram szolgálatába.


Az Apollo-17 leszállóhelyének (piros kereszttel jelölve) környékéről három hullámsávban készített augusztusi HST-felvételek kombinációja. (Képek: NASA/ESA/J. Garvin)

Kapcsolódó cikkek:
Holdtalajból oxigén: pályázatot hirdetett a NASA

Kapcsolódó linkek:
A HST Hold-felvételeiről (NASA sajtóközlemény)

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022