A Holdnál Cikkek: 1 - 20

WE0913A

WE0913ATavaly március 4-én valami becsapódott a Holdba és egy 29 m-es sebet ütött az égitest felszínén. A részletes elemzések mostanra kimutatták, mi volt az.

A becsapódás nyomai

A becsapódás nyomaiA NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondájának sikerült lefényképeznie a felszíni változásokat, amelyeket a japán Hakuto-R szonda becsapódása okozott.

Ázsiai mozaik – 2023. április (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. április (2. rész)Sorozatunk előző részében a kínai űrállomáshoz kapcsolódó híreket olvashattak. Most lássunk néhány hírt a Hold kutatásáról.

Mi várható 2023-ban? (3. rész)

Mi várható 2023-ban? (3. rész)Űrszonda indul a Jupiter, egy másik a Psyche kisbolygó felé. Kisbolygómintával visszatér az OSIRIS-REx, és persze folytatódik a Hold „ostroma” – ilyenekre számíthatunk 2023-ban.

Úton az első kereskedelmi holdraszálló eszköz

Úton az első kereskedelmi holdraszálló eszközA japán Hakuto-R M1 landert és a Lunar Flashlight orbitert egy Falcon-9 rakéta indította.

CAPSTONE bajok

CAPSTONE bajokSzeptember elején gondok akadtak a június végén a Hold felé indított miniatűr amerikai szondával.

Startra készen (2. rész)

Startra készen (2. rész)Rövidesen először emelkedhet a világűrbe a NASA SLS óriásrakétája. Cikkünk első részében az Artemis–1 küldetés legfontosabb céljait és eseményeit foglaltuk össze.

Holdbéli KRESZ

Holdbéli KRESZEgy amerikai űrpolitikai szakértő szerint a holdi tevékenységek szabályozott keretek között tartására a földi polgári repülést szabályozó ICAO-hoz hasonló nemzetközi szervezetre lenne szükség.

Megvan a kráter!

Megvan a kráter!A Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) lefényképezte a március 4-i becsapódás nyomán a Hold túlsó oldalán keletkezett krátert.

Pályán a Lunar Gateway „előőrse”

Pályán a Lunar Gateway „előőrse”A Rocket Lab legújabb Electron rakétája indította a CAPSTONE nevű nehéz CubeSatot, melynek feladata felderíteni a tervezett Gateway keringési pályáját.

Luna-25: ide csapódott

Luna-25: ide csapódottA 2009 óta a Hold körül keringő amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda kamerája megörökítette az új krátert.

Tudományos szempontból sikertelen a Lunar Flashlight

Tudományos szempontból sikertelen a Lunar FlashlightA NASA a Holdhoz küldte a kis űrszondát, amely azonban a hajtóműveinek hibája miatt nem lesz képes elvégezni a feladatát.

A Hakuto-R leszállási kísérlete a Holdra

A Hakuto-R leszállási kísérlete a HoldraA japán ispace cég szondája lehetett volna az első magánfejlesztésű űreszköz, amely sima leszállást hajt végre a Holdon. Az utolsó fázisban elveszették vele a kapcsolatot.

Ázsiai mozaik – 2022. december (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. december (2. rész)E havi háromrészes mozaikunk második cikkében japán híreket olvashatnak.

Ázsiai mozaik – 2022. augusztus (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. augusztus (2. rész)Havi sorozatunk második részében ausztrál, indiai, iráni és koreai híreket olvashatnak.

Temperált gödrök

Temperált gödrökA NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondájának felvételei alapján amerikai kutatók olyan gödröket találtak a Hold felszínén, amelyek mélyén meglepően stabil hőmérséklet uralkodik.

Startra készen (1. rész)

Startra készen (1. rész)Számtalan (nem csekély) halasztás után a NASA Space Launch System (SLS) óriásrakétája végre készen áll első bevetése, az Artemis–1 küldetés indulására.

Elindult az első koreai holdszonda

Elindult az első koreai holdszondaAz amerikai SpaceX Falcon-9-ese indította a Hold felé az ázsiai ország első űrszondáját, mely december közepén állhat pályára égi kísérőnk körül.

Újabb holdi relészonda

Újabb holdi relészondaAz ESA Lunar Pathfinder adattovábbító relészondája a Hold poláris vidékén és túlsó oldalán dolgozó küldetésekkel lesz hivatott rádiókapcsolatot biztosítani.

Előre a vízszimatolás útján

Előre a vízszimatolás útjánÚjabb NASA díjat nyert a Puli Space műszere, amely a Holdra is eljuthat.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7
Összesen 135 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022