Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Holdnál Cikkek: 1 - 20

Holdrengésveszély

HoldrengésveszélyÚjabb kutatások szerint a jövő holdraszállásai helyének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a holdrengések jelentette kockázatot.

IM-1: mégsem áll, oldalra borult

IM-1: mégsem áll, oldalra borultAz Intuitive Machines Nova-C leszállószondája az első hírekkel ellentétben nem a tervezett, függőleges helyzetben érte el a Hold felszínét.

A Nova-C „ruhája”

A Nova-C „ruhája”Ötven év után ismét holdraszállást hajthat végre egy amerikai űreszköz – a Columbia ruhamárkával karöltve.

Újabb amerikai holdszonda készülődik

Újabb amerikai holdszonda készülődikNapokon belül indulhat a soron következő amerikai holdi küldetés. Az IM-1 lander ismét egy magánvállalat, az Intuitive Machines eszköze.

Az LRO látta a japán holdszondát

Az LRO látta a japán holdszondátA japán SLIM leszállószonda január 19-én érte el az égitest felszínét. Az amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) öt nappal később készített képet a helyszíntől.

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?

Sikerül-e az újabb japán holdraszállási kísérlet?Nos, hamarosan megtudjuk, hogy a korábbi két kudarc (egy-egy „félkemény” és „sima” landolási próbálkozás) után ezúttal összejön-e minden.

Elindult a Holdra az első magyar tárgy

Elindult a Holdra az első magyar tárgyA Puli Space időkapszuláján jelentős magyar tudósok munkássága és az Aranycsapat története juthat a Hold felszínére a ma indult amerikai Peregrine űrszondával.

Rendkívüli engedély

Rendkívüli engedélyA NASA finanszírozásával dolgozó kutatók engedélyt kaptak a kínai holdszonda által gyűjtött anyagminta vizsgálatára.

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (2. rész)Havonta jelentkező rovatunk első részében kizárólag indiai híreket olvashattak. Ezúttal következzenek az ausztrál, japán, kínai, koreai és török „kis színesek”.

Luna-25: ide csapódott

Luna-25: ide csapódottA 2009 óta a Hold körül keringő amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda kamerája megörökítette az új krátert.

IM-1: törött láb és nagy siker

IM-1: törött láb és nagy sikerMindkét információ a NASA és az Intuitive Machines tegnapi tájékoztatóján hangzott el, amelyet a Holdra leszálló Nova-C egységről tartottak.

IM-1: leszállás a Holdon

IM-1: leszállás a HoldonAz Intuitive Machines első űrszondája űrtörténelmet írt: sima leszállást hajtott végre égi kísérőnk felszínén.

GYORSHÍR: Úton a Hold felé az IM-1

GYORSHÍR: Úton a Hold felé az IM-1Az amerikai Intuitive Machines cég holdi leszállószondája a SpaceX Falcon-9 rakétájával startolt Floridából.

Még idén szimatolhat…

Még idén szimatolhat…...a Puli a Holdon. A NASA-díjas magyar holdi vízszimatoló műszer az Intuitive Machines második (IM-2) küldetésével juthat el az égitest felszínére.

Peregrine: tüzes vég

Peregrine: tüzes végAz Astrobotic Hold felé indított, de röviddel a start után meghibásodott űrszondája végül elizzott a Föld sűrű légkörében.

Mi várható 2024-ben? (3. rész)

Mi várható 2024-ben? (3. rész)A holdi ígéretek beteljesülése, űrszondák a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Didymos kisbolygó felé – ezek a ránk váró bolygóközi űresemények 2024-ben.

Amerika visszajut a Holdra?

Amerika visszajut a Holdra?Nem kevés csúszás után a most bemutatkozó Vulcan rakéta pályára állította az amerikai Peregrine holdi leszállószondát.

Holdi szabályozás

Holdi szabályozásA Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) a jövőben szabályozási tevékenységét a Holdra és környezetére is kiterjesztené.

WE0913A

WE0913ATavaly március 4-én valami becsapódott a Holdba és egy 29 m-es sebet ütött az égitest felszínén. A részletes elemzések mostanra kimutatták, mi volt az.

A becsapódás nyomai

A becsapódás nyomaiA NASA Lunar Reconnaissance Orbiter szondájának sikerült lefényképeznie a felszíni változásokat, amelyeket a japán Hakuto-R szonda becsapódása okozott.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Összesen 152 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024