Űrturisták és magánűrhajók Cikkek: 201 - 220

Készülődnek a magán-teherűrhajók

Készülődnek a magán-teherűrhajókMiután az Atlantis nemrég még utoljára feltöltötte a Nemzetközi Űrállomás éléskamráját, két amerikai magáncég teherszállító űrjárművei készülnek átvenni az ellátás feladatát.

A NASA és a Bigelow Aerospace

A NASA és a Bigelow Aerospace A NASA igazgatóhelyettese, Lori Garver meglátogatta a felfújható űrbeli lakóegységeket készítő Bigelow Aerospace Las Vegasban működő gyártóüzemét.

Öreg Almaz nem vén Almaz?

Öreg Almaz nem vén Almaz?Egy második esélyt kaphat az űrbe jutásra a hidegháború idejéből itt maradt két szovjet űrállomásmodul – talán...

A Dragon első repülése képekben

A Dragon első repülése képekbenA Falcon-9 rakéta második repüléséről, a Dragon űrhajó alig több mint 3 órás, mégis űrtörténelmi útjának pillanatairól mutatunk be egy fényképösszeállítást.

Az első Sárkány

Az első Sárkány Az amerikai SpaceX vállalat Falcon-9 rakétája ma pályára állította a Dragon (magyarul: Sárkány) űrhajó első példányát.

Elsőre nem ment az olcsó dán magánrakéta

Elsőre nem ment az olcsó dán magánrakétaA Copenhagen Suborbitals cég rakétájának múlt vasárnapi bemutatkozása nem járt sikerrel. A következő próba valószínűleg a jövő év elejére tolódik.

Jöhet a második

Jöhet a második A SpaceX magánvállalat Falcon-9 típusú hordozórakétája legkorábban szeptember közepén indulhat útnak másodszor az égbe.

Egy nagyszerű kezdet

Egy nagyszerű kezdetA Space Exploration Technologies (SpaceX) magánvállalat Falcon-9 rakétájának első, szinte teljesen sikeres tesztrepülése valószínűleg egy új korszak nagyszerű kezdete volt.

Május előtt nem indul az első Falcon-9

Május előtt nem indul az első Falcon-9A SpaceX magánfejlesztésű rakétájának bemutatkozását legalább egy hónappal elhalasztották.

A VSS Enterprise első repülése

A VSS Enterprise első repüléseA Scaled Compositesnél termékeny talajra hullott az X-Prize magja, hétfőn megtörtént a második generációs magán-űrrepülőgép első próbarepülése.

Tovább üzemeltethetik a Shuttle-flottát?

Tovább üzemeltethetik a Shuttle-flottát?Az amerikai székhelyű United Space Alliance február elején nyilvánosságra hozott javaslata szerint az amerikai űrsikló-flotta két darabja, az Atlantis és az Endeavour akár még további hét évig szolgálhatná az amerikai és más nemzetiségű űrhajósok Föld körüli pályára juttatását – ha a NASA döntéshozói ezt az elképzelést elfogadják.

Új űrturisták Szojuzzal

Új űrturisták SzojuzzalEgy a napokban nyélbe ütött megállapodás értelmében 2013-tól újra repülhetnek majd fizetős űrutazók orosz Szojuz űrhajókkal.

2010, ahogy a NASA látta

2010, ahogy a NASA láttaAz év végén szokás szerint ismertetjük, mit tartott a legfontosabbnak az elmúlt 12 hónap eseményei közül az amerikai űrhivatal.

Kétszázegy perc

Kétszázegy percEnnyi ideig tartott az első Dragon űrhajó útja a starttól a Csendes-óceánba érkezésig. Az előzetes adatok szerint a repülés teljes siker volt.

SpaceShipTwo: a siklórepülés megy

SpaceShipTwo: a siklórepülés megyJelentős mérföldkő a Virgin Galactic űrugrásra épített járművének tesztelésében, hogy közel 14 km magasból sikerült leszállni vele.

Majdnem-űrugrás dán módra

Majdnem-űrugrás dán módraAkár már kedden elindulhat az első példánya annak a magánfejlesztésű dán rakétának, amely 30 km-es magasságba szállíthat egy embert. Most természetesen még csak az első próbánál tartanak, ember nélkül.

A történelmi út vége

A történelmi út végeAz elsőnek indított Falcon-9 rakéta végfokozata és a Dragon űrhajó modellje vasárnap visszatért és elégett a légkörben.

Elindult az első Falcon-9 rakéta

Elindult az első Falcon-9 rakéta Sikeresen mutatkozott be az amerikai SpaceX vállalat nagyméretű hordozórakétája.

Régi-új indítóállás

Régi-új indítóállásAz első Falcon-9 rakéta felszállásával új életre fog kelni egy korábban sokat használt, ám a közelmúltban mellőzött indítópad.

Falcon-9: sikeres a rakéta statikus tesztje

Falcon-9: sikeres a rakéta statikus tesztjeA SpaceX néhány másodpercre bekapcsolta az indítóhelyen felállított rakéta első fokozatának kilenc Merlin-1C hajtóművét. Az első start áprilisra várható.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 281 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020