Kis űreszközök nagy szerepe Cikkek: 1 - 20

Egy Boeing 747 repülőgép szárnya alól indult...

Egy Boeing 747 repülőgép szárnya alól indult......a LauncherOne kétlépcsős hordozórakéta, és sikeresen pályára állított négy amerikai és egy-egy brit, lengyel és osztrák CubeSatot.

Tervezési hiba a koreai rakétakudarc oka

Tervezési hiba a koreai rakétakudarc okaBefejeződtek a vizsgálatok, sikerült kideríteni, mi volt a harmadik fokozat meghibásodásának hátterében.

Electron rakéta, idén utoljára

Electron rakéta, idén utoljáraA Rocket Lab hordozórakétájával ismét két BlackSky földmegfigyelő műholdat indítottak Új-Zélandról.

Negyedszerre sikerült!

Negyedszerre sikerült!Az Astra Space belépett azon cégek szűk körű klubjába, amelyeknek sikerült saját fejlesztésű rakétával elérni a Föld körüli pályát.

RadCube: tesztek rendben!

RadCube: tesztek rendben!Sikerrel zárultak a magyar vezetéssel épült európai CubeSat felbocsátás utáni tesztjei.

Óriási ugrás vagy csak egy vicc?

Óriási ugrás vagy csak egy vicc?Ruanda közel 330 ezer (!) műholdat indítana. A közép-afrikai ország pár napja jelentette be pálya- és frekvenciaigényét az ITU-nál.

Kipróbálták a legújabb dél-koreai hordozórakétát

Kipróbálták a legújabb dél-koreai hordozórakétátA 200 tonna induló tömegű KSLV-2 (1) egyelőre csak tömegmakettel repült.

Dragracer

DragracerSikeresen teszteltek egy módszert, amellyel sokkal hamarabb eltüntethető egy alacsony pályás műhold, ha már befejezte működését.

Európai mozaik – 2021. augusztus

Európai mozaik – 2021. augusztusHavi sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységével kapcsolatos olyan információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

CAPSTONE: Új-Zélandból indul

CAPSTONE: Új-Zélandból indulA NASA miniatűr űreszköze a Hold körül „járja be” a tervezett Lunar Gateway űrállomás számára elképzelt pályát.

Transporter-3

Transporter-3Egy sereg kisebb-nagyobb műholddal – az egyiken pedig egy magyar berendezéssel – elindult a SpaceX Falcon-9 rakétája.

A RadCube köszöni, jól van!

A RadCube köszöni, jól van!A RadCube küldetés üzembe helyezési szakasza lezárult, a műhold már több mint három hónapja teljesíti feladatát.

A második Ceres-1 start

A második Ceres-1 startA kínai Galactic Energy szilárd hajtóanyagú rakétája ezúttal öt CubeSat kategóriájú műholdat indított.

Két BlackSky

Két BlackSkyEzúttal sikeresen állított pályára két BlackSky földmegfigyelő műholdat egy Electron rakéta, és Rocket Lab a visszahulló első fokozat helikopteres visszaszerzésével is kísérletezett.

Epsilon rakéta állított pályára kisműholdakat

Epsilon rakéta állított pályára kisműholdakatA könnyű és gyorsan „bevethető” japán hordozórakéta Ucsinourából indította a RAISE-2 technológiai demonstrációs műholdat és másokat.

Nem sikerült a koreai rakéta bemutatkozása

Nem sikerült a koreai rakéta bemutatkozásaPedig egy darabig minden jól ment, de a harmadik fokozat működése idő előtt leállt.

A Landsat startjának „potyautasai”

A Landsat startjának „potyautasai”Az amerikai Landsat-9 földmegfigyelő műholddal együtt néhány kisműhold is pályára került.

Műholdáthaladás Budapestről nézve

Műholdáthaladás Budapestről nézveA Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) vezetői a C3S meghívására nemrég megtekintették a RadCube egyik áthaladását.

Lassulhat a növekedés

Lassulhat a növekedésA CubeSatok száma az elmúlt években exponenciálisan nőtt, de egyes szakértők szerint a fellendülésnek vége, a jövőben lassulhat a növekedés.

A RadMag első repülése

A RadMag első repüléseBemutatjuk a tegnap indult magyar készítésű műhold, a RADCUBE fedélzeti műszerét, amely az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont (EK) fejlesztése.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 296 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022