Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Kis űreszközök nagy szerepe Cikkek: 1 - 20

Az Ariane-6 bemutatkozása

Az Ariane-6 bemutatkozásaAz új európai rakéta régóta várt munkába állásától a kontinens hordozórakéta-válságának enyhülését remélik. Fontos magyar vonatkozású műhold is volt a hasznos teherben.

Az ötvenedik Electron

Az ötvenedik ElectronA Rocket Lab kis műholdak pályára állítására fejlesztett rakétája öt francia CubeSatot állított alacsony Föld körüli pályára.

Az első Bandwagon

Az első BandwagonA SpaceX tavaly bejelentett újfajta költségmegosztásos indításai közül az elsőn 11 különféle műhold állt pályára Floridából.

A negyedik StriX műhold Electron rakétával

A negyedik StriX műhold Electron rakétávalA Rocket Lab újabb radaros földmegfigyelő műholdat állított pályára a japán Synspective cég megbízásából.

Orosz időjárási és iráni felderítő műhold indult

Orosz időjárási és iráni felderítő műhold indultA Metyeor-M2 sorozat négyes sorszámú darabja mellett 18 apró potyautas műholdat is magával vitt a Vosztocsnijból indított Szojuz rakéta. Az egyiket Iránból.

Electron rakéta négy műholddal

Electron rakéta négy műholddalA Rocket Lab négy CubeSatot indított Új-Zélandból, és ismét kísérletezett a kiürült rakétafokozat visszaszerzésével.

MAGIC!

MAGIC!Tudományos mérési eredmények érkeztek a RadCube műholdról.

26 műhold Kaliforniából

26 műhold KaliforniábólDél-Koreai kémműholddal, Írország első saját űreszközével, valamint 24 másik hasznos teherrel indult a SpaceX Falcon-9 rakétája.

Transporter-9

Transporter-9A 9-es szám jegyében: a SpaceX kilencedik költségmegosztásos indítása egy Falcon-9 rakétával 90 kis űreszközt állított közvetlenül pályára.

Európai mozaik – 2023. október (1. rész)

Európai mozaik – 2023. október (1. rész)Sorozatunkban az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreivel jelentkezünk, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek.

Nyolc CubeSat Kaliforniából

Nyolc CubeSat KaliforniábólEz volt Firefly Alpha rakéta ötödik indítási kísérlete, közülük a második teljesen sikeres.

Ketten egy Electronnal

Ketten egy ElectronnalA Rocket Lab rakétája egy koreai földmegfigyelő műholdat és a NASA új generációs kísérleti napvitorlását vitte magával.

A műholdak szerepe a hazai mérnökoktatásban

A műholdak szerepe a hazai mérnökoktatásbanÁttekintés a műegyetemi kisműholdas fejlesztések tanulságairól – első kézből.

Transporter-10

Transporter-10A SpaceX újabb költségmegosztásos indításával 53-féle kisebb-nagyobb hasznos terhet juttattak alacsony poláris napszinkron pályára.

Japán űrszemétfigyelő műhold indult

Japán űrszemétfigyelő műhold indultA startot az amerikai Rocket Lab cég Electron hordozórakétájával hajtották végre Új-Zélandból.

Egy rakéta, három műhold Iránból

Egy rakéta, három műhold IránbólA vasárnapi start idén már a második volt Iránból.

Az Electron visszatért

Az Electron visszatértSzeptemberi kudarca után ismét sikerrel állított pályára egy műholdat a Rocket Lab cég rakétája.

OWL – hatékony CubeSat azonosítás és követés

OWL – hatékony CubeSat azonosítás és követésA C3S egyik legújabb fejlesztésű terméke a műholdra szerelve, a saját pozíciója és azonosítója továbbításával segít azonosítani és követni az űreszközt közvetlenül az üzembe helyezés után.

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellen

Csillagérzékelőkkel az űrszemét ellenKorszerűsített csillagérzékelőikkel az eddiginél több műhold válik alkalmassá az űrszemét földi követőeszközökkel észrevehetetlen darabjainak követésére.

Csődhullám jöhet?

Csődhullám jöhet?A SpaceX olcsó költségmegosztásos startjaival nem bírják a versenyt a kisebb hordozórakétákat fejlesztő szolgáltatók.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 377 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024