Kis űreszközök nagy szerepe Cikkek: 1 - 20

6. ESA CubeSat Industry Days

6. ESA CubeSat Industry DaysJelentős volt a magyar részvétel Európa legrangosabb kisműholdas konferenciáján.

Ceres-1 két műholddal

Ceres-1 két műholddalA magánfejlesztésű kínai rakéta hatodik repülésén két mikroműholdat juttatott alacsony Föld körüli pályára.

Hivatalos: a Janus jegelve

Hivatalos: a Janus jegelveA NASA egyelőre nem foglalkozik tovább a kis kettős űrszondával, miután a lehetséges kisbolygócélpontok a nagyobb Psyche szonda startjának 14 hónapos késése miatt elérhetetlenné váltak.

Bejelentkezett a legújabb magyar műhold

Bejelentkezett a legújabb magyar műholdÚjabb műegyetemi diákműhold üzemel a világűrben: az MRC-100.

Transporter-8, most is magyar műholddal

Transporter-8, most is magyar műholddalA SpaceX újabb költségmegosztásos küldetésével 72 kisebb-nagyobb űreszköz állt pályára, köztük az MRC-100 műegyetemi „zsebműhold” is.

NEXTSat-2 és a hét törpe: start Dél-Koreából

NEXTSat-2 és a hét törpe: start Dél-KoreábólEgy 180 kg-os technológiai kísérleti műhold és hét kis CubeSat volt a hasznos terhe a KSLV-2 (Nuri) rakétának.

A második pár TROPICS

A második pár TROPICSA NASA hurrikánokról adatokat gyűjtő nanoműholdas rendszerének következő indításait a legutóbb kudarcot vallott Astra helyett a Rocket Lab Electron rakétáira bízták. Most sikerült a start.

Magyar startupot választott az ESA a tesztrepüléshez

Magyar startupot választott az ESA a tesztrepüléshezKülönleges vendégek érkeztek nagyszombaton az UPRA.space csapatához.

Ázsiai mozaik – 2023. március (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. március (2. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai és csendes-óceáni térségről találnak olyan híreket, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégsem érdektelenek. Hordozóeszközök, műholdak következnek.

Két éve indult két magyar műhold

Két éve indult két magyar műholdA SMOG-1 és a GRBAlpha 2021. március 22-én állt pályára Bajkonurból. Mindkét űreszköz teljesítette a várakozásokat, a GRBAlpha jelenleg is jól működik.

Bandwagon

BandwagonA SpaceX új szolgáltatást vezet be a költségmegosztásos indításokat megrendelő kisműholdas üzemeltetők számára.

Electron rakéta egy plusz hat műholddal

Electron rakéta egy plusz hat műholddalA Rocket Lab tovább kísérletezik az Új-Zélandból indított rakétái első fokozatának visszaszerzésével.

Felvásárlás

FelvásárlásA Firefly Aerospace júniusban bejelentette, hogy felvásárolták a Spaceflight Inc. vállalatot, műholdak pályára állításával bővítve saját profiljukat.

Pályán az MRC-100

Pályán az MRC-100A SpaceX raktétájával útjára indították a Műegyetem ötödik kisműholdját a Vandenberg űrközpontból.

Még két TROPICS

Még két TROPICSA hónap elején egy Electron rakétával indult két hurrikánkutató nanoműhold, most egy hasonló start után be is fejeződik a NASA rendszerének kiépítése.

Tudományos szempontból sikertelen a Lunar Flashlight

Tudományos szempontból sikertelen a Lunar FlashlightA NASA a Holdhoz küldte a kis űrszondát, amely azonban a hajtóműveinek hibája miatt nem lesz képes elvégezni a feladatát.

Transporter-7, magyar műholddal

Transporter-7, magyar műholddalA SpaceX legújabb költségmegosztásos startja alkalmával a több tucatnyi kis műhold között egy magyar készítésű is volt.

VIREO: startra kész a magyar műhold

VIREO: startra kész a magyar műholdMesterséges intelligencia megoldások űrös demonstrációja a földmegfigyelés szolgálatában – napokon belül indulhat a magyar C3S új műholdja!

Két BlackSky hold Electron rakétával

Két BlackSky hold Electron rakétávalA Rocket Lab rakétája ezúttal ismét Új-Zélandból indított két kis műholdat.

Másodjára Virginiából

Másodjára VirginiábólA Capella Space két radaros földmegfigyelő műholdját vitte magával a Rocket Lab Electron rakétája a Wallops-szigetről.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 356 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022