Űrpolitika Cikkek: 1 - 20

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyja

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyjaÖtfordulós rejtvénysorozatunk harmadik kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Egy nap, két esemény

REJTVÉNY: Egy nap, két eseményÖtfordulós rejtvénysorozatunk második kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Bolyhos

REJTVÉNY: BolyhosMost induló ötfordulós rejtvénysorozatunk első kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

Rendkívüli engedély

Rendkívüli engedélyA NASA finanszírozásával dolgozó kutatók engedélyt kaptak a kínai holdszonda által gyűjtött anyagminta vizsgálatára.

Ázsiai mozaik – 2023. november (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek. Kezdjük indiai hírekkel!

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)Havi ázsiai hírösszeállításunkat japán és kínai vonatkozású űrérdekességekkel folytatjuk.

Jogi rémálom

Jogi rémálomLegalábbis így értékeli egy amerikai elemző azt, hogy Kína űrközpontot létesít Afrika stratégiailag fontos pontján.

Környezeti terhelés

Környezeti terhelésRohamosan nő az évenkénti űrindítások száma. Elhanyagolhatók-e továbbra is a startok okozta környezeti károk?

Ázsiai mozaik – 2022. szeptember (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2022. szeptember (1. rész)Havi sorozatunkban az ázsiai, csendes-óceáni és közel keleti térség országainak űrtevékenységével kapcsolatos információkat találnak, melyek önálló cikkekhez túl rövidek, de talán nem érdektelenek.

Európai mozaik – 2022. július (2. rész)

Európai mozaik – 2022. július (2. rész)Sorozatunk első részében rakétaügyekkel foglalkoztunk. Mást álljon itt két űrtudományi hír.

MEGFEJTÉS: Egy nap, két esemény

MEGFEJTÉS: Egy nap, két eseményMelyik nap volt az, amelyen két űrtörténelmi jelentőségű esemény is történt, és melyek voltak ezek? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk második kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

MEGFEJTÉS: Bolyhos

MEGFEJTÉS: BolyhosKi vagy mi volt Bolyhos, mi köze az űrkutatáshoz, és miről lett híres? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk első kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

KÖNYVAJÁNLÓ: A földrajz jövője

KÖNYVAJÁNLÓ: A földrajz jövőjeHogyan változtatja meg világunkat a hatalom és a politika a világűrben? Erről szól Tim Marshall könyve, amely most jelent meg a Park Könyvkiadó gondozásában.

Élőlények az űrbe, Iránból

Élőlények az űrbe, IránbólHogy pontosan milyen élőlények, azt nem közölték, de a kísérlet állítólag az emberes űrrepülés előkészítését szolgálta.

Európai mozaik – 2023. szeptember

Európai mozaik – 2023. szeptemberHavonta jelentkező összefoglalónk az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

A bürokrácia szorításában

A bürokrácia szorításábanNehéz helyzetben vannak az új amerikai űripari cégek, így az USA aligha veheti fel a versenyt a rohamléptekkel fejlődő Kínával.

Kazahsztán lefoglalta Bajkonurt?

Kazahsztán lefoglalta Bajkonurt?A kazah média beszámolói szerint emellett megtiltották, hogy az orosz startközpont igazgatója elhagyja az országot.

Az ESA és a kínaiak

Az ESA és a kínaiakA közelmúltban két hír is napvilágot látott az Európai Űrügynökség kínaiakkal való együttműködése kapcsán.

Holdbéli KRESZ

Holdbéli KRESZEgy amerikai űrpolitikai szakértő szerint a holdi tevékenységek szabályozott keretek között tartására a földi polgári repülést szabályozó ICAO-hoz hasonló nemzetközi szervezetre lenne szükség.

A fejünkre eshet

A fejünkre eshetA visszahulló hordozórakéta-fokozatok veszélyére hívja fel a figyelmet kanadai kutatók tanulmánya.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 359 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024