Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Űrpolitika Cikkek: 1 - 20

Ázsiai mozaik – 2024. május (3. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. május (3. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza. Sorozatunk befejező epizódjában rakétaügyekről olvashatnak.

A sötét égboltért (2. rész)

A sötét égboltért (2. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

MEGFEJTÉS: A marsjáró névadója

MEGFEJTÉS: A marsjáró névadójaMelyik európai–orosz program része volt, és kiről nevezték el az egyelőre a Földön maradt európai marsjárót? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk utolsó kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

MEGFEJTÉS: Kellemetlen megsemmisítés

MEGFEJTÉS: Kellemetlen megsemmisítésMiért volt kénytelen az amerikai hadsereg 2008-ban megsemmisíteni egyik felderítő műholdját? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk negyedik kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyja

REJTVÉNY: A kínai rakétatechnika atyjaÖtfordulós rejtvénysorozatunk harmadik kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Egy nap, két esemény

REJTVÉNY: Egy nap, két eseményÖtfordulós rejtvénysorozatunk második kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Bolyhos

REJTVÉNY: BolyhosMost induló ötfordulós rejtvénysorozatunk első kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

Rendkívüli engedély

Rendkívüli engedélyA NASA finanszírozásával dolgozó kutatók engedélyt kaptak a kínai holdszonda által gyűjtött anyagminta vizsgálatára.

Ázsiai mozaik – 2023. november (1. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. november (1. rész)Havonta jelentkező összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek. Kezdjük indiai hírekkel!

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2023. szeptember (2. rész)Havi ázsiai hírösszeállításunkat japán és kínai vonatkozású űrérdekességekkel folytatjuk.

Ázsiai mozaik – 2024. május (2. rész)

Ázsiai mozaik – 2024. május (2. rész)Havi összefoglalónk az ázsiai és csendes-óceáni térség országai űrtevékenységének önálló cikkekhez rövid, ám talán mégis érdekes híreit tartalmazza. Sorozatunk második részében űrhajósok, űrturisták és űrpolitika.

A sötét égboltért (1. rész)

A sötét égboltért (1. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

REJTVÉNY: A marsjáró névadója

REJTVÉNY: A marsjáró névadójaÖtfordulós rejtvénysorozatunk utolsó kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Kellemetlen megsemmisítés

REJTVÉNY: Kellemetlen megsemmisítésÖtfordulós rejtvénysorozatunk negyedik kérdésére adott helyes válasszal a Park Könyvkiadó nemrég megjelent kötetét, A földrajz jövőjét lehet megnyerni!

MEGFEJTÉS: Egy nap, két esemény

MEGFEJTÉS: Egy nap, két eseményMelyik nap volt az, amelyen két űrtörténelmi jelentőségű esemény is történt, és melyek voltak ezek? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk második kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

MEGFEJTÉS: Bolyhos

MEGFEJTÉS: BolyhosKi vagy mi volt Bolyhos, mi köze az űrkutatáshoz, és miről lett híres? Itt van A földrajz jövője című könyvért folyó rejtvénysorozatunk első kérdésének megfejtése és a szerencsés nyertes neve.

KÖNYVAJÁNLÓ: A földrajz jövője

KÖNYVAJÁNLÓ: A földrajz jövőjeHogyan változtatja meg világunkat a hatalom és a politika a világűrben? Erről szól Tim Marshall könyve, amely most jelent meg a Park Könyvkiadó gondozásában.

Élőlények az űrbe, Iránból

Élőlények az űrbe, IránbólHogy pontosan milyen élőlények, azt nem közölték, de a kísérlet állítólag az emberes űrrepülés előkészítését szolgálta.

Európai mozaik – 2023. szeptember

Európai mozaik – 2023. szeptemberHavonta jelentkező összefoglalónk az ESA és az európai országok űrtevékenységének olyan híreit tartalmazza, melyek önálló cikkhez rövidek, ám talán mégis érdekesek.

A bürokrácia szorításában

A bürokrácia szorításábanNehéz helyzetben vannak az új amerikai űripari cégek, így az USA aligha veheti fel a versenyt a rohamléptekkel fejlődő Kínával.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Összesen 367 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024