Űrpolitika Cikkek: 81 - 100

Rakétavédelmi rendszer az űrben

Rakétavédelmi rendszer az űrbenAz USA 2018-as költségvetése felhatalmazást ad a Pentagonnak, hogy vizsgálja meg az űrbe telepítendő rakétavédelmi rendszer kiépítésének lehetőségét. Egy ellenérv máris elhangzott.

Fúrják a WFIRST-öt

Fúrják a WFIRST-ötA NASA vezetése az infravörös távcső költségeinek bő 10%-os csökkentését kérte. Az észszerű takarékosságon kívül más erők is munkálhatnak a háttérben.

50 éves az Alapelvszerződés

50 éves az AlapelvszerződésÉppen fél évszázada lépett hatályba a mindmáig az űrtevékenység nemzetközi jogi alapját jelentő Alapelvszerződés. Mostanra már több mint száz ország csatlakozott az egyezményhez.

GYORSHÍR: Megvan a NASA új vezetője

GYORSHÍR: Megvan a NASA új vezetőjeA Fehér Házban bejelentették, hogy Donald Trump elnök James Bridenstine oklahomai republikánus képviselőt tervezi kinevezni az űrhivatal élére.

Kisbolygóbefogás: törölve

Kisbolygóbefogás: törölveA NASA törölte a földközeli kisbolygót vagy annak egy darabját befogó és Hold körüli pályára vontató szonda tervét.

Újjáalakult a Nemzeti Űrtanács…

Újjáalakult a Nemzeti Űrtanács…...az Egyesült Államokban. Huszonnégy évi szünet után áll fel újra a testület, hogy az űrkutatásban is naggyá tegye Amerikát.

Világűrjogi bukfenc

Világűrjogi bukfencAz USA szerint a 2015-ös kereskedelmi űrtörvényük nem mond ellent a világűrjog nemzetközi egyezményeinek. Vagy talán mégis.

Földközeli égitestek

Földközeli égitestekAz ENSZ-ülések napirendjén továbbra is önálló pontként szerepelnek a földközeli égitestek. Elsősorban nemzetközi szervezetek foglalkoznak a kérdéssel.

Ülésezett az ENSZ Albizottság

Ülésezett az ENSZ AlbizottságAz ENSZ Világűrbizottság (COPUOS) Tudományos és Technikai Albizottsága (STS) 2017. január 30. és február 10. között Bécsben tartotta ez évi ülését.

Amerikai elnökök és a világűr

Amerikai elnökök és a világűrA közelmúltban a NASA és az amerikai űrpolitika az elnökválasztás után várható jövőjéről írtunk. Érdemes a múltra is vetni egy pillantást: mit tettek az űrkorszak amerikai elnökei az űrkutatásért?

Újra a Holdra

Újra a HoldraDonald Trump amerikai elnök rendeletben mondta ki, hogy Amerika célja előbb űrhajósokkal visszatérni a Holdra, majd embereket küldeni a Marsra.

Kapu a távoli világűr felé

Kapu a távoli világűr feléKörvonalazódik egy, a Hold körül megépítendő űrállomás terve, nemzetközi együttműködésben. A NASA reményei szerint ugródeszka lehet a Mars-utazáshoz.

Ausztrál űrügynökség alakul

Ausztrál űrügynökség alakulA kormányzati szándékot szeptember 25-én, az Adelaide-ben ezen a héten zajló Nemzetközi Világűrkongresszus megnyitóján jelentették be.

A világűr meghódításának új centruma

A világűr meghódításának új centrumaLuxemburg is szabad kezet adott az ország cégeinek a Naprendszer kisbolygóinak és más égitestjeinek lerablására.

A COPUOS 60. ülésszaka

A COPUOS 60. ülésszakaAz eddig ritkábban elforduló politikai viták mellett szakmai előadások is elhangzottak és folytatódott a jövő évi űrkutatási világrendezvény előkészítése.

Rangos nemzetközi űrkutatási díj

Rangos nemzetközi űrkutatási díjBacsárdi László az IAF Young Space Leadership Award idei kitüntetettjeinek egyike, a díj történetében első magyarként.

Az űrszemétről az ENSZ-ben

Az űrszemétről az ENSZ-benSokan foglalkoznak az űrszeméttel, de tavaly alig változott valami, rendkívüli esemény nem történt. Az egyik Sentinel megúszott egy apró ütközést.

A NASA 2018-as költségvetése

A NASA 2018-as költségvetéseA kormányzat által benyújtott költségvetési tervezet értelmében a NASA 2018-ban is közel 20 milliárd dollárral gazdálkodhat. Szinte minden program folytatódik.

Keleti nyitás – Lengyelországban

Keleti nyitás – LengyelországbanLengyelország és Kína közösen szándékozik műholdat építeni, de más területekre is kiterjesztik az együttműködést.

Az űrrepülőgép pilótanője

Az űrrepülőgép pilótanőjeEileen Collins nyáron felszólalt a Republikánus Párt elnökjelölő Konvencióján. Szavait az elnökválasztás eredménye új megvilágításba helyezte.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022