Űrpolitika Cikkek: 321 - 340

Valamit csinálni kell az űrben!!
De mit?… 1. rész

Valamit csinálni kell az űrben!!<br> De mit?… 1. rész Bár az elmúlt négy és fél évtized az űrteljesítményektől volt hangos világszerte, ma az űrkutatás holtpontjáról beszélhetünk. Ezt látszik alátámasztani egy minap végzett közvéleménykutatás, melyet a vezető (űr)hatalom polgárai között készített egy houstoni újság és amelynek igen vegyes konklúziói vannak.

Fény az alagút végén

Fény az alagút végénRemény van arra, hogy a világnak az űrrepülőgépes utak felújítására nem kell olyan hosszú ideig várnia a Columbia elvesztése után, mint egykor a Challenger katasztrófáját követő időkben. Legalábbis erre enged következtetni a NASA vezetőinek minapi nyilatkozata, miszerint akár még az idén elképzelhető a következő shuttle-start.

STS107 Columbia - 4 hónap

STS107 Columbia - 4 hónapNégy hónappal azután, hogy a Columbia űrrepülőgép Texas fölött megsemmisült, még mindig tart a vizsgálat, hogy mi okozhatta a tragédiát. A tervek szerint már csak néhány kísérlet végrehajtása van hátra, ezután a vizgálóbizottság visszavonul, hogy újabb két hónap múlva nyilvánosságra hozza a várhatóan több száz oldalas jelentését. Most áttekintést adunk az elmúlt időszak eseményeiről.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Hivatalos nyilatkozat a GPS használatáról

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Hivatalos nyilatkozat a GPS használatárólA különféle amerikai kormányzati szervezeteket és állami hivatalok képviselőit tömörítő szervezet, az IGEB hivatalos bejelentése a (Hazánkban is sokak által használt) GPS műholdas helymeghatározó és navigációs rendszerről, az iraki háború kapcsán.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtevékenység a Columbia után

Hétfőn a Kossuth Rádió Tudósfórum c. műsorában kerekasztal beszélgetés lesz a világ űrtevékenységének helyzetéről a Columbia tragédiájának okán.

STS-107: Izrael újabb űrhajóst küld a világűrbe?

STS-107: Izrael újabb űrhajóst küld a világűrbe?13:33. Sharon szerint az ország a tegnapi tragédia ellenére is elkötelezett az űrprogram mellett. Közöljük az ország első űrhajósának rövid életrajzát.

STS-107: A visszatérés és a leszállás fázisai

STS-107: A visszatérés és a leszállás fázisai21:43. A légkörbe történő visszatérés és a leszállás a repülés egyik legkritikusabb szakasza. Ilyenkor az űrrepülőgép sebességét 28 000 km/óráról kell lecsökkenteni a vadászrepülőgépek leszállásának megfelelő sebességre. Az űrhajósok azonban mégsem tartották soha a repülés különösebben veszélyes részének a hazatérést.

STS-107: Amit az elmúlt 16 napról tudni érdemes

STS-107: Amit az elmúlt 16 napról tudni érdemes17:39. A Columbia minden idők egyik legizgalmasabb űrrepülőgépes kutatási programját bonyolította, amelyben amerikai, európai, japán és kanadai kisérletek épp úgy helyet kaptak, mint a különféle diák-kisérletek. Az űrrepülőgép utasa volt az első izraeli asztronauta, és az egyik geofizikai kisérletbe magyar szakemberek is bekapcsolódtak. A programot az ŰRVILÁG folyamatosan nyomonkövette. Az alábbiakban a program részleteiről olvashatnak.

STS-107 GYORSHÍR: Megsemmisült a visszatérő Columbia

STS-107 GYORSHÍR: Megsemmisült a visszatérő Columbia16:20. Néhány perccel a Kennedy Űrközpontban tervezett leszállás előtt a Columbia eltűnt a NASA képernyőiről. A NASA vészhelyzetet jelentett be.

Autók után űrrakéták?

Autók után űrrakéták?Az utóbbi években a Koreai Köztársaság lassan, de biztosan megtanult autókat gyártani. Lehet, hogy az évtized közepén már űrrakétája is lesz?

Művészetek és világűr

Művészetek és világűrAz “Irodalom, a művészetek és a világűr” cimmel (Literature and Arts in Space) rendezett egynapos konferenciát Bécsben az EURISY Szövetség (www.eurisy.asso.fr), amelynek a Magyar Űrkutatási Iroda is tagja.

Németországban bevezetik az autópályadíjat: a GPS újabb szerepben!

Németországban bevezetik az autópályadíjat: a GPS újabb szerepben!A képviselőház után múlt hét pénteken (május 23-án) a német parlament felsőháza, a Bundesrat is jóváhagyta, hogy szeptember elsejével díjat fizettessenek a német autópályákat használó nehéz teherszállító járművek üzemeltetőivel. Cikkünkből kiderül, hogy a végrehajtásban miképp kapnak szerepet a GPS, illetve a Galileo műholdas helymeghatározó rendszerek

Megjelent a Columbia-bélyegblokk

Megjelent a Columbia-bélyegblokkA Magyar Posta a világon elsőként bocsátott forgalomba emlékbélyeget a Columbia katasztrófájában életüket veszett űrhajósok emlékére. Bemutatjuk a bélyeget és röviden beszámolunk az április 9-i ünnepi eseményről.

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (1. rész)

ŰRTECHNIKA A HÁBORÚBAN: Helymeghatározás és navigáció (1. rész)Miközben Irakban háború dúl, egyre gyakrabban hallani az űrtechnika katonai szerepvállalásáról. Cikksorozatunkban megpróbáljuk bemutatni, hogy mi a katonai műholdak feladata, illetve, hogy a Szövetségesek miképp használják a polgári és katonai műholdakat a hadműveletek során. Előszőr a GPS néhány katonai vonatkozásával ismerkedhetünk meg.

Az európai űrtevékenység (8. rész): SZÉP TERVNEK ÍGÉRKEZETT…

Az európai űrtevékenység (8. rész): SZÉP TERVNEK ÍGÉRKEZETT…Hazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Ezúttal megtudjuk, hogy miért nem lett sikeres az Europa nevű rakéta…

STS-107: Részletek a NASA sajtótájékoztatójából

STS-107: Részletek a NASA sajtótájékoztatójából23:32. Nem sokkal ezelőtt fejeződött be a NASA sajtótájékoztatója. Cikkünkben a legfontosabb megállapításokat igyekszünk nagyvonalakban összegezni.

STS-107: a katasztrófa egy időjárási radar szemével

STS-107: a katasztrófa egy időjárási radar szemével20:18. A szétszakadó űrrepülőgép szinte elvakította az egyik időjárási radart.

STS-107: Elveszett a Columbia (folyt.)

STS-107: Elveszett a Columbia (folyt.)17:02. Néhány perccel a a Kennedy Űrközpontban tervezett leszállás előtt a Columbia eltűnt a NASA képernyőiről. A NASA bejelentette, hogy a Columbia elveszett. A személyzetről nincs hír, de minden bizonnyal valamennyien odavesztek.

Az űrhírek jó hírek?

Érdekes olvasói levél jelent meg a Nature című rangos tudományos hetilap tavalyi utolsó számában. A szerző azt állítja, hogy a csillagászattal és űrkutatással kapcsolatos hírekhez a közvéleményben általában pozitív tartalom kapcsolódik. Ezt pedig akár a kutatási támogatások elosztásánál is számításba lehetne venni…

Sikeres rakétavédelmi kísérlet

Sikeres rakétavédelmi kísérletElső alkalmommal sikerült egy rakétával eltalálni egy éppen emelkedésben lévő, azaz a világűr felé tartó másik rakétát november 22-én. Eközben hírek érkeztek arról is, hogy egyre több pénz áramlik az amerikai rakétavédelmi programba. (Képünket a vadász-rakéta készítette nem sokkal a célpont megsemmisítése előtt.)
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022