Űrpolitika Cikkek: 261 - 280

Irán is az űrben

Irán is az űrbenVolt idő, amikor az űr csak két ország „felségterülete” volt. Ma már azonban egyre-másra lépnek be országok az űrklubba. Néha olyanok is, amelyekről nem is gondolnánk.

Új holdűrhajó születik (2. rész)

Új holdűrhajó születik (2. rész)Sorozatunk második, befejező részében a CEV űrhajót a világűrbe juttató hordozórakétákkal ismerkedünk meg, összehasonlítva azokat az űrrepülőgép-rendszerrel illetve a korábbi Saturn-5-tel.

Víziók és valóság (3. rész)

Víziók és valóság (3. rész)„Természetesen” a marsűrhajó terve is megvolt. A rakétafokozatból kialakított Skylab kissé átalakított változata szállíthatta volna a szomszéd bolygóra a legénységet és szolgált volna lakóegységül a Mars körüli pályán maradóknak.

Víziók és valóság (1. rész)

Víziók és valóság (1. rész)A Bush elnök által bejelentett vízió, amelyet a NASA most vált aprópénzre – legalábbis ami az elképzelést illeti – nem az első, és egy harminc éves vargabetű utáni visszatérés egy régi „vérvonalhoz”. És visszatérés a régi korok álmaihoz.

GYORSHÍR: Az új amerikai űrhajó leírása

GYORSHÍR: Az új amerikai űrhajó leírásaNyilvánosságra hozta a NASA a röviden Bush-tervnek is nevezett új amerikai űrstratégia új űrhajójának, a holdűrhajóként is funkcionáló CEV-nek a dokumentumait.

Már szeptemberben újabb kínai űrhajósok?

Már szeptemberben újabb kínai űrhajósok?Nem kizárt, hogy a Sencsou-6 űrhajó eredetileg 2005 októberére tervezett indítására már szeptemberben sor kerül. Természetesen semmi pontosat nem lehet tudni, noha a kínai illetékesek néha megszellőztetnek bizonyos híreket.

Shuttle-flotta: Érvek csatája

Shuttle-flotta: Érvek csatájaValóságos érvháború alakult ki az amerikai űrrepülőgépek jövőjét illetően a különféle érdekcsoportok között azóta, hogy a NASA bejelentette, egyelőre nem enged újabb űrrepülőgép-indításokat. Eközben az Atlantist továbbra is készenlétben tartják egy esetleges mentőmisszióra.

Kongresszusi meghallgatás az űrből

Kongresszusi meghallgatás az űrbőlKedden John Phillips, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó amerikai űrhajós a Kongresszus illetékes albizottsága előtt meghallgatáson vett részt.

A szűkös NASA-költségvetés lehetséges áldozatai...

A szűkös NASA-költségvetés lehetséges áldozatai......a tervezett amerikai űrcsillagászati programok, a Webb-űrteleszkóp és társai.

Rövidesen megszűnik a NASA?

Rövidesen megszűnik a NASA?Értesüléseink szerint az amerikai kormányzat középtávú terveiben az űrhivatal teljes megszüntetése szerepel.

A fő cél legyen a Mars!

A fő cél legyen a Mars!A NASA bemutatta azokat a dokumentumokat, melyek a jövő Föld körüli, illetve a Holdra tartó misszióinak összefoglalását tartalmazzák. A Mars nem kap túl nagy hangsúlyt. Az idő pedig sürget...

Új holdűrhajó születik (1. rész)

Új holdűrhajó születik (1. rész)Az USA új űrelképzeléseit nagyjából másfél éve jelentette be George W. Bush elnök. Akkor nagyjából egy évet szántak arra, hogy a NASA konkrét formába öntse az elnöki stratégiát, amely most „menetrendszerűen” valóra is vált, fellebentve a fátylat az elképzelésrendszer első szakaszáról.

Víziók és valóság (2. rész)

Víziók és valóság (2. rész)Az 1950-es években kidolgozott űrprogramot elképzelő három tudós igen nagy gondot fordított rá, hogy a nagyközönség megértse és támogassa az elképzelésrendszert.

A brazilok elunták…

A brazilok elunták……mármint azt, hogy első űrhajósuk űrrepülőgépes útja folyamatosan csúszik. Ezért most úgy tűnik, hogy az első brazil állampolgár orosz űrhajóval jut el a világűrbe.

Újabb időpont a Sencsou-6 indítására

Újabb időpont a Sencsou-6 indításáraAhogy közeleg az újabb kínai űrutazás, úgy látnak napvilágot a gyakran egymásnak ellentmondó információk a misszió indításáról. A pontos időpont csak a hajtóművek begyújtásakor lesz biztos.

Csak 2006-ban indul űrrepülőgép

Csak 2006-ban indul űrrepülőgépA NASA bejelentése alapján nem indul űrrepülőgépes küldetés, amíg a Discovery utolsó repülése alkalmával felmerült problémákat teljesen meg nem oldják.

Emberrel a Marsra!

Emberrel a Marsra!A Columbia tragédiájától számított két év során a NASA-t az űrsikló átalakítása kötötte le. De valóban csak ennyi történt? Az elmúlt két évben az amerikai űrhivatal teljesen átszerveződött, s Bush elnök kezdeményezésére az űrrepülőgépek kiváltásán, a hold- és marsutazások megvalósításán is dolgozik.

Bajkonur – a következő ötven év

Bajkonur – a következő ötven évAz orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács június 8-án ratifikálta a kazahsztáni Bajkonur Kozmodrom következő fél évszázadra történő „bérleti megállapodását”.

Űrrepülőgépek: közeleg a vég?

Űrrepülőgépek: közeleg a vég?A Columbia katasztrófája és Bush elnök Mars programja óta mára már nyilvánvalóvá vált, hogy az űrrepülőgépeket hamarosan véglegesen leszerelik. Ezt erősítette meg egy május 20-i interjújában Mike Griffin, a NASA új igazgatója.

Michael Griffin lehet a NASA új vezetője

Michael Griffin lehet a NASA új vezetőjeAz amerikai elnök megnevezte jelöltjét a NASA nemrég megüresedett vezetői helyére. A végső döntés a szenátus hatásköre.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022