Űrpolitika Cikkek: 281 - 300

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcső

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcsőA Hubble sorsa ismét (és egyre komolyabban) megpecsételődni látszik: a napokban előterjesztett új NASA-költségvetésben egy centet sem terveztek a javítására.

Űrhivatal-vezetők találkozója Montrealban

Űrhivatal-vezetők találkozója MontrealbanJanuár 26-án a kanadai Montrealban találkoztak egymással az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Európa és Kanada űrhivatalainak vezetői. A fő téma a Nemzetközi Űrállomás volt.

Most már hivatalos: visszavonul a NASA vezetője

Most már hivatalos: visszavonul a NASA vezetőjeAmit pár napja az amerikai lapok rebesgettek, mára valósággá vált. Sean O'Keefe a NASA vezetője benyújtotta lemondását. Mint azt Bush elnöknek írta, mindaddig folytatja a munkát, amíg meg nem találják utódját, és reméli, hogy az Elnök jelöltjét a Szenátus legkésőbb februárban elfogadja.

Megint a Hubble-javításról

Megint a Hubble-javításrólElkészült egy jelentés, amelynek nyomán ismét feléledt a vita a Hubble-űrtávcső sorsáról.

Álom kontra valóság

Álom kontra valóságHétfőn Vancouverben elkezdődött az 55. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus.

Nő Bush űrprogramjának támogatottsága

Nő Bush űrprogramjának támogatottságaA George W. Bush amerikai elnök által január 14-én felvázolt űrprogram támogatottsága az AP hírügynökség januári felmérése szerinti alacsonynak mondható 48 %-ról közel 70 százalékra emelkedett.

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogram

Vitát kavart Kínában a kínai holdprogramChang E a kínai legendárium egyik sereplője, a „Hold-asszony”, aki a Holdra repül, ahol a szerencsés, fürkész szemek időnként még ma is megpillanthatják. S Chang E a neve az első kínai holdszondának is.

Az elnökjelölt a Bush-tervről

Az elnökjelölt a Bush-tervrőlA novemberi elnökválasztás demokrata esélyese „alapvetően támogatja Bush tervét”. Mindezt a Space.com csillagászati-űrkutatási hírportál megkeresésére nyilatkozta az amerikai elnökjelölt.

A felderítés víziója

Hangzatos szavak és szép képek tarkították a NASA egyik vezetőjének bécsi előadását, melyről Almár Iván enyhe csalódottsággal számolt be az egybegyűlteknek a MANT DATA Szakosztályának Űrklubjában március 3-án a Kossuth Klubban.

Környezetvédelem a Naprendszerben

Környezetvédelem a NaprendszerbenAz Élet és Tudomány legfrissebb számában beszélgetést közöl Almár Ivánnal. A fő téma a Naprendszer égitesteinek védelme.

A Bush-program első űrszondája

A Bush-program első űrszondájaA NASA közzétette Bush elnök Nemzeti Vízióként is nevezett programja első űrszondájának főbb adatait. Az űrszonda célpontja a Hold lesz.

Karácsonyi nehézrakéta-nagyüzem?

Az év utolsó két hetében komoly “nehézrakéta-nagyüzemre” van kilátás. A tervek szerint 2-3 naponta indul egy-egy a világ legerősebb hordozórakétáiból különböző űrközpontokból.

Visszavonul a NASA vezetője

Visszavonul a NASA vezetőjeAmerikai lapértesülés szerint a héten távozni készül posztjáról Sean O'Keefe.

VOSZHOD-1: 40 évvel az első többszemélyes űrhajó után

VOSZHOD-1: 40 évvel az első többszemélyes űrhajó utánNapjainkban már nem jelent hírt, ha felszáll egy űrhajó, sőt az sem, ha egyszerre 10 ember dolgozik a világűrben. Negyven évvel ezelőtt minden start szenzáció volt, köztük pedig a Voszhod-1 különleges szenzációnak számított: először indult több ember az űrbe a fedélzetén.

A Kennedy Űrrepülőtér újra működik

A Kennedy Űrrepülőtér újra működikMiért? Bezárt? Kérdezhetik Tisztelt Olvasóink. Nos igen - közel egy hétre... Szeptember 5-én a Frances hurrikán elérte Florida partját és bár "csak" 2-es erővel dühöngött, mégis jelentős pusztítást végzett az űrrepülőtéren. A romokat 13-ra sikerült eltakarítani...

Bush elnök vétóval élhet a NASA-pénzek felett

Bush elnök vétóval élhet a NASA-pénzek felettBush elnök megvétózhatja az amerikai űrhivatal bármely programját, ha az nem illik bele az általa meghirdetett amerikai űrprogramba.

Jelentős átalakítások várhatók a NASA-nál

Jelentős átalakítások várhatók a NASA-nálSean O’Keefe június 24-én, Washingtonban tett bejelentése szerint a NASA komoly átalakítások elé néz. A változások az amerikai űrhivatal struktúráját és piaci tevékenységét is érinteni fogják.

A Holdon túl: A Bush-terv

A Holdon túl: A Bush-terv2004 januárjában George W. Bush bejelentette Amerika új űrtervét, ami az Apolló programhoz hasonlóan az emberiség egyik régi vágyát hivatott (ismét) megvalósítani: embert küldeni a Holdra. S ha ez megtörtént, talán azon is túl, a Marsra. Ebben a cikkben azt próbáljuk meg összefoglalni, mi történt a tervvel azóta, milyen lépéseket tett eddig a NASA a megvalósítás érdekében?

Galileo: egyezség az amerikaiakkal

Galileo: egyezség az amerikaiakkalHosszadalmas tárgyalások után sikerült nyélbe ütni az Európai Unió és az USA megállapodását az európai Galileo műholdas helymeghatározó rendszert érintő kérdésekről.

Az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatra készülnek

Az eddigi legnagyobb orosz hadgyakorlatra készülnekMoszkva rendkívüli szabású hadgyakorlatot hajt végre. Ilyenre a demokratikus Oroszország megalakulása óta nem került sor. A műveletbe Bajkonur is bekapcsolódik.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022