Űrpolitika Cikkek: 101 - 120

Merre tovább, NASA?

Merre tovább, NASA?Az amerikai elnökválasztás eredménye beindította az elemzők fantáziáját. Milyen űrpolitikát várhatunk Donald Trumptól? Különböző portálokról gyűjtöttünk össze egy csokorra való véleményt, találgatást.

Nem kell az űrverseny retorikája

Nem kell az űrverseny retorikájaNem csak az Egyesült Államokról van szó. Az egyre inkább nacionalista hangnem az űrtevékenység körül elriaszt bennünket a tudománytól, amit csak együttműködve művelhetünk.

A nemzetközi együttműködés fokozódik

A nemzetközi együttműködés fokozódikKína folyamatosan bővíti űrkutatási együttműködését Oroszországgal és az ESA-val. Az USA-val nem, de ez az amerikaiakon múlik.

Ülésezett a Világűrbizottság

Ülésezett a VilágűrbizottságJúnius 8. és 17. között Bécsben megtartotta idei, politikai viharoktól sem mentes, 59. ülésszakát az ENSZ Világűrbizottsága.

Kéz a kézben az informatika és az űrtevékenység

Kéz a kézben az informatika és az űrtevékenységAz űrtevékenység és az információs társadalom jelentős hatással vannak egymásra, értettek egyet a GLIS2016 konferencia résztvevői a kétnapos genfi rendezvényen.

A világ polgári űrköltségvetése

A világ polgári űrköltségvetéseMintegy hetven ország költ évente 10 millió dollárnál többet polgári űrprogramokra. Rengeteg új szereplő bukkant fel az elmúlt évtizedekben, Magyarország azonban még nem érte el ezt a küszöböt.

Szélmalomharc az űrszemét ellen

Szélmalomharc az űrszemét ellenAz ESA két műholdja pályáját módosította, adatbázisait és űrszemét portálját ingyenesen bárki számára hozzáférhetővé tette, de a több ezer műholdból álló konstellációk terve aggasztónak tűnik.

ENSZ űr-albizottsági ülés

ENSZ űr-albizottsági ülésBécsben megkezdődött az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS, Committee for the Peaceful Uses of Outer Space) Tudományos és Technikai Albizottsága ez évi, 53. ülésszaka.

Dél-koreai holdszondák?

Dél-koreai holdszondák?A legújabb közlemények alapján úgy tűnik, hogy lassan célegyenesbe fordul a KARI 2013-ban bejelentett terve: űrszondák küldése a Holdhoz!

Együtt a Vénuszra – a jövő évtizedben

Együtt a Vénuszra – a jövő évtizedbenAz ukrán válság miatt fagyossá vált amerikai–orosz viszony talán elmozdul a holtpontról: egy 2020 utáni közös Vénusz-szondáról tárgyaltak.

Álomvadászat ENSZ segítséggel

Álomvadászat ENSZ segítséggelAz ENSZ Világűriroda lehetőséget kínál a fejlődő országoknak, hogy 2021-ben a Sierra Nevada Corporation cég Dream Chaser (álomvadász) űrrepülőgépén kísérletet küldjenek a világűrbe.

Az „Open Universe” kezdeményezés

Az „Open Universe” kezdeményezésAz ENSZ-ben elhangzott olasz javaslat értelmében széles körben hozzáférhetővé kell tenni a csillagászati, űrtudományi, űrfizikai adatokat.

Az ESA kéreti magát

Az ESA kéreti magátA NASA főigazgatója személyesen próbálta az ESA Tanács ülésén rávenni a tagországok küldötteit, hogy az ESA is vállaljon 2024-ig kötelezettséget a Nemzetközi Űrállomás közös működtetésére.

Luxemburg az élre törne

Luxemburg az élre törneLuxemburg kormánya május elején háromoldalú megállapodást kötött, hogy az ország kezdeményező szerepet vállaljon az űrbányászatban. Aranyra, platinára és vízre fáj a foguk.

Évfordulós ENSZ kiadvány

Évfordulós ENSZ kiadványTíz éve jött létre az ENSZ égisze alatt a műholdas navigációt biztosító államok és szervezetek nemzetközi egyeztető fóruma, az ICG.

Hat műhold a darabjaira hullott

Hat műhold a darabjaira hullottMegfordult a korábbi évek csökkenő tendenciája, tavaly enyhén nőtt az űrszemét mennyisége. A Föld körül keringő mesterséges tárgyak össztömege meghaladta a 7000 tonnát.

Véget ért az ENSZ-ülés

Véget ért az ENSZ-ülésEurópa Ázsiának, közelebbről Magyarország Indiának és Japánnak adta át az elnöki tisztet a Tudományos és Technikai Albizottságban.

Észak-Korea: újabb alibiműhold?

Észak-Korea: újabb alibiműhold?2012 után most vasárnap ismét Föld körüli pályára állt valami Észak-Koreából, de a jelek szerint nem a műhold, hanem a rakétakísérlet volt a fő cél.

Fél évszázad űrpolitika

Fél évszázad űrpolitikaKözel fél évszázad alatt három nagyszabású világűr-konferenciát (UNISPACE) szervezett az ENSZ. A negyedik helyett az első háromra emlékeznek.

Interplanetáris kapzsiság

Interplanetáris kapzsiságMostantól szabadon kitermelhetők és értékesíthetők a Hold és a kisbolygók ásványi kincsei. Legalábbis az amerikai cégek számára, amelyek már ugrásra készen várták a lehetőséget.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022