Űrpolitika Cikkek: 301 - 320

Egy év...

Egy év...Egy év telt el azóta, hogy az emberes űrkutatás második nagy katasztrófája bekövetkezett. Egy év telt el azóta, hogy megtörtént, amire szinte senki nem számított. Egy év telt el a Columbia katasztrófája óta.

Új célok a NASA előtt

Új célok a NASA előttAz amerikai elnök néhány órával ezelőtt élő TV-beszédben jelentette be: a NASA új célja a Holdra történő visszatérés.

Kiribati és a kínai űrkutatás

Kiribati és a kínai űrkutatásA kis csendes-óceáni állam, Kiribati nemrég elhatározta, hogy diplomáciai kapcsolatba lép Tajvannal. Mi köze ennek a kínai űrkutatáshoz?

A jövő amerikai rakétái (1. rész): Az Atlas-5

A jövő amerikai rakétái (1. rész): Az Atlas-5Az űrbe jutás első szabálya: végy egy megfelelő hordozóeszközt. Aki ma az űrbe akar juttatni valamit, arra viszonylag széles kínálati piac vár. E piac mostanában megjelenő két szereplője az EELV programban kifejlesztett Atlas-5 és Delta-4.

A nagy rakétaprogram (5. rész): A szovjet űrrepülőgép

A nagy rakétaprogram (5. rész): A szovjet űrrepülőgépA nyolcvanas évek közepére elkészült a szovjet űrrepülőgép. A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ez a gép az amerikai „testvér” szakasztott mása. Ám ez csak a látszat...

A nagy rakétaprogram (1. rész)

A nagy rakétaprogram (1. rész)Új sorozatot indítunk az Űrvilág webmagazin hasábjain. Bemutatjuk a néhai szovjet űrrepülőgép és a hozzá készített nagyrakéta programját.

Merre tovább NASA? (1. rész)

Merre tovább NASA? (1. rész)Utólag már mindenki lehet okos. Talán kicsit igaz ez a Columbia esetére is, hiszen a mindenre kiterjedő vizsgálat felfedte az űreszököz hibáit, melyek nyilvánvalóan jelen voltak az elmúlt huszonkét év minden repülésénél. Bár az áldozatokat már nem lehet feltámasztani, a jövő tervezésénél mindenképpen komoly segítséget jelentenek a Gehman-bizottság eredményei.

PROGRAMAJÁNLÓ: Kína és a világűr

PROGRAMAJÁNLÓ: Kína és a világűrA székesfehérvári Szabadművelődés Házában 2003. október 18-án (szombaton), 17 órakor Szentpéteri László, az ŰRVILÁG felelős szerkesztője tart előadást.

45 éves a NASA (2. rész): A Skylabtől az ISS-ig

 45 éves a NASA (2. rész): A Skylabtől az ISS-igA holdraszállást követően a NASA – a holdprogramból „megmaradt” űreszközökből építkezve - felbocsátotta a Skylab űrállomást, mellyel az addigra az űrállomások területén hatalmas tapasztalatokra szert tett oroszok e téren való utolérése volt a cél.

A NASA új népszerűsítési módokat keres

A NASA új népszerűsítési módokat keresAz amerikai űrkutatási hivatal magáncégek ötleteit várja újszerű módszerek felkutatásához, amelyekkel tevékenységét, programjait még szélesebb körben tudná népszerűsíteni.

Sorsára hagyják a Hubble-űrtávcsövet

Sorsára hagyják a Hubble-űrtávcsövetA NASA törölte az űrrepülőgép-programból a Föld körül keringő Hubble-űrtávcső utolsó tervezett karbantartását. Szakértők szerint a felbecsülhetetlen értékű eszköz 2007-2008-ig maradhat működőképes.

Megyünk a Holdra!?

Megyünk a Holdra!?Ami késik, az nem múlik, mondja a mondás. Bush elnöktől mindenki azt várta, hogy 2003. december 17-én, a motoros repülés 100. évfordulóján bejelenti az új, holdra- és talán marsraszállást is tartalmazó amerikai terveket, de ez akkor elmaradt. A mai napon több hírügynökség is jelentette, hogy elkészültek a tervek: irány a Hold!

A jövő amerikai rakétái (2. rész): A Delta-4

A jövő amerikai rakétái (2. rész): A Delta-4Érdekes, hogy az amerikai légierő nem tudott választani a két befutó között, inkább mindkét pályázót győztesnek hirdette ki. Valószínűleg ez nem a katonák határozatlanságának eredménye, sokkal inkább a két hadiipari gigász lobbiérdekeinek kiegyenlítettségéé. A Boeing Delta-4 persze a lobbiérdekektől függetlenül ugyanúgy klasszis képességeket villant fel.

A nagy rakétaprogram (6. rész): Hóvihar a világűrben

A nagy rakétaprogram (6. rész): Hóvihar a világűrben1988 őszére elérkezett az idő, hogy a szovjet űrrepülőgép megtegye első próbaútját.

A nagy rakétaprogram (2. rész): Az Enyergija hordozórakéta

A nagy rakétaprogram (2. rész): Az Enyergija hordozórakétaSorozatunk második részében bemutatjuk a nyolcvanas évek legerősebb hordozórakétáját.

Merre tovább NASA? (2. rész)

Merre tovább NASA?  (2. rész)Úgy tűnik Amerika „felébredt”. A Columbia fájdalmas tragédiája felturbózta a politikusokat és most komoly esély mutatkozik arra, hogy az eddig amolyan szükséges rosszként kezelt űrrepülés visszanyerjen valamit kezdeti presztízséből azáltal, hogy igazi célokat tűznek ki a NASA elé.

India erőforráskutató műholdat indított

India erőforráskutató műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma, hajnali 04:54-kor az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű PSLV rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás Resourcesat-1 műholdat. Remények szerint az űreszköz a korábbi nagysikerű indiai távérzékelő műholdak nyomdokán fog haladni.

45 éves a NASA (3. - befejező - rész): Más világok felfedezői

45 éves a NASA (3. - befejező - rész): Más világok felfedezőiA NASA tevékenysége természetesen nem merül(t) ki az űrhajósok világűrbe juttatásában, hanem rengeteg űrszonda is készül(t) a híres kék logóval. E robotfelderítők révén az elmúlt 45 évben a Plútó kivételével minden nagybolygónál jártunk már.

45 éves a NASA (1. rész): A Földtől a Holdig

45 éves a NASA (1. rész): A Földtől a HoldigA világ egyik leggazdagabb kormányügynöksége. A technikai tudás gyűjtőhelye. A világűr meghódításának élcsapata. Működésének 45 esztendeje alatt ilyen és ehhez hasonló jelzőket sikerült kivívnia a születésnapját most ünneplő Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatalnak.

Valamit csinálni kell az űrben!!
De mit?… 2. rész

Valamit csinálni kell az űrben!!<br> De mit?… 2. részBár az elmúlt négy és fél évtized az űrteljesítményektől volt hangos világszerte, ma az űrkutatás holtpontjáról beszélhetünk. Ezt látszik alátámasztani egy minap végzett közvéleménykutatás, melyet a vezető (űr)hatalom polgárai között készített egy houstoni újság és amelynek igen vegyes konklúziói vannak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022