Űrpolitika Cikkek: 181 - 200

Túl a Nemzetközi Világűrkongresszus második napján

Túl a Nemzetközi Világűrkongresszus második napjánA dél-afrikai Fokvárosban már több mint 300 szakmai előadás hangzott el, többek között a Magyar Asztronautikai Társaság által szervezett űrtábor tapasztalatairól is hallhattak a jelenlévők.

Hamarosan kezdődik a 62. Világűrkongresszus

Hamarosan kezdődik a 62. VilágűrkongresszusAz idei évben ezúttal Fokváros ad otthont a világ legnagyobb űrkutatási konferenciájának. A jövő héten több mint kétezer szakember fog találkozni a dél-afrikai rendezvényen.

JWST: az űrbe vagy a süllyesztőbe repül?

JWST: az űrbe vagy a süllyesztőbe repül?Újabb ütközetéhez érkezett a James Webb-űrteleszkóp megépítéséért és pályára állításáért folyó „háború”. Még semmi sem dőlt el, de a projektre nehéz idők jöhetnek...

A második műhold Iránból

A második műhold IránbólIrán szerdán elindította második saját készítésű műholdját, amely iráni rakétával állt Föld körüli pályára.

Perminov helyett Popovkin

Perminov helyett PopovkinA mai nappal leváltották az Orosz Szövetségi Űrügynökség vezetőjét.

Merénylet egy kongresszusi képviselő ellen

Merénylet egy kongresszusi képviselő ellenA fejbe lőtt Gabrielle Giffords az amerikai Kongresszus űr- és légügyi albizottságának vezetője, az űrhajós Mark Kelly felesége.

Megvan a NASA új költségvetése

Megvan a NASA új költségvetéseAz amerikai kongresszus szeptember 29-én elfogadta az űrhivatal sokat vitatott 2011-es költségvetését.

A 61. Világűrkongresszus elé

A 61. Világűrkongresszus eléJövő héten hétfőtől péntekig 2500 űrkutató gyűlik össze Prágában a szakma legnagyobb éves seregszemléjére.

A Discovery felkészítése, és ami utána jöhet

A Discovery felkészítése, és ami utána jöhetAz űrrepülőgép november első napjára tervezett indítása előtt még közel két hónapig tartó szerelési munkáknak néz elébe. Közben folyik a vita az amerikai űrhajózás jövőjéről, a NASA költségvetéséről.

NASA költségvetési javaslat: újabb lépés előre

NASA költségvetési javaslat: újabb lépés előre Az amerikai űrkutatás következő éveit meghatározó kompromisszumos, „harmadik utas” stratégiai költségvetési javaslattervet fogadott el július 15-én az USA Szenátusának Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Bizottsága.

Afrika köszöntötte a Nemzetközi Világűrkongresszust

Afrika köszöntötte a Nemzetközi VilágűrkongresszustOktóber 3-án hétfőn egy kétórás megnyitó ünnepséggel kezdetét vette a 62. Nemzetközi Világűrkongresszus, amelyet első alkalommal rendeznek meg az afrikai kontinensen. Az idei konferencia helyszíne a dél-afrikai Fokváros.

Több űrhajós kéne

Több űrhajós kéneLegalábbis erre a megállapításra jutottak Amerikában. Első hallásra ez furcsának tűnhet, hiszen épp most állították le végleg az űrrepülőgépeket.

Közel 400 amerikai vészjelzés

Közel 400 amerikai vészjelzésAz elmúlt évben ennyiszer figyelmeztette egy-egy veszélyes űrszemétdarab közeledtére a nemzetközi partnereket az amerikai légierő űrfigyelő rendszere.

Hogy csúsznak el a NASA programjai?

Hogy csúsznak el a NASA programjai?Menetrendszerűen érkeznek a hírek az űrprogramok elszálló költségvetéséről és a sokszor akár éveket késő startokról. Egy elemzés szerint mindez nem a véletlen műve.

Nemzetközi Űrhajózási Nap

Nemzetközi Űrhajózási NapAz ENSZ hivatalosan emléknappá nyilvánította április 12-t. Mostantól ez a nap minden évben a űrhajózás világnapja lesz.

Rekorddöntő kínai műholdindítás

Rekorddöntő kínai műholdindításMég soha nem startolt egy évben ennyi űreszköz Kínából, mint most. Vasárnap a Beidou navigációs műholdrendszer hatodik tagját állították pályára.

Megnyílt a Világűrkongresszus

Megnyílt a VilágűrkongresszusMa Prágában megkezdődött az öt napon át tartó 61. Nemzetközi Világűrkongresszus.

Romlandó űrállomás?

Romlandó űrállomás?(Űr)politikai döntéshozói körökben egyöntetű az álláspont, hogy a Nemzetközi Űrállomás működését legalább 2020-ig meg kellene hosszabbítani. Csakhogy néhány fontos modul addigra bőven túllépi szavatossági idejét.

A COSPAR kongresszus elé

A COSPAR kongresszus eléA világűrben és a világűrből végzett tudományos kutatások összefogására 1958-ban alakult nemzetközi szervezet most tartja 38. kongresszusát Brémában.

Az új amerikai űrköltségvetés és a tervek

Az új amerikai űrköltségvetés és a tervekA NASA új „zászlóshajó-technológiákat” fejleszthet a következő öt évben, ha a 2011-től tervezett költségvetést elfogadja a kongresszus
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022