Űrpolitika Cikkek: 241 - 260

Állandó bázis a Holdon

Állandó bázis a Holdon2006. decemberi amerikai bejelentés szerint az űrhajósok számára 2024-től lehetne biztosítani az állandó jelenlét feltételeit.

A fiatalokat nem izgatják a NASA tervei

A fiatalokat nem izgatják a NASA terveiAz amerikai űrhivatal 2017-ig embereket küldene a Holdra, később a Marsa is. Egy friss felmérés szerint azonban a tizen- és huszonévesek feltűnően közömbösek eziránt.

Indiai embert az űrbe!

Indiai embert az űrbe!Az Indiai Űrügynökség (ISRO) céljai között immár az emberes űrrepülés is szerepel, 2014-es megvalósítási dátummal.

Világűrhét

VilágűrhétMinden évben október 4-től 10-ig tart az ENSZ által 1999-ben meghirdetett Világűrhét.

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik, európaiak indítják Vietnam első műholdjátNéhány héttel azután, hogy a tudományos portálok (ahogy az Űrvilág is) beszámoltak arról, hogy az első vietnami műholdat amerikaiak építik meg, most bejelentették, hogy azt az ESA állítja Föld körüli pályára.

Jang Li-vej az ENSZ-ben

Jang Li-vej az ENSZ-benAz ENSZ bécsi központjának épületében, a Világűrbizottság június 7-16. közötti idei ülésszaka alatt különleges elemmel bővült a ENSZ űrkutatási állandó kiállítása.

Bemutatjuk... a román űrkutatást (1. rész)

Bemutatjuk... a román űrkutatást (1. rész)Új sorozatunkban egy-egy európai vagy azon kívüli ország űrkutatását igyekszünk bemutatni. Megpróbálunk utánajárni, hogy a nem nagy űrköltségvetésű országokban hogyan tekintenek az űrkutatásra. Ezúttal Romániába kalauzoljuk Olvasóinkat.

Egy év múlva indul a Chang'e

Egy év múlva indul a Chang'eKínai bejelentés szerint 2007 áprilisában elindul Kína első holdszondája, a legendabeli "Hold-asszony" után elnevezett Chang'e űrszonda.

Románia is az ESA együttműködő állama lett

Románia is az ESA együttműködő állama lettFebruár 17-én Bukarestben aláírták az Európai Űrügynökség és Románia közötti megállapodást.

Mi lesz 2006-ban? (1. félév)

Mi lesz 2006-ban? (1. félév)Az új esztendő beköszöntével áttekintjük, hogy milyen jelentős űrkutatási események állnak előttünk.

A NASA a Holdat bombázná

A NASA a Holdat bombáznáEgy néhány éven belül megvalósuló becsapódási kísérlettel kívánja a NASA felmérni, mennyi vízjég és milyen koncentrációban rejtőzhet a Hold déli pólusának örökké árnyékban lévő krátereinek mélyén. Az eredmények az emberes expedíciók helyszínét segíthetnek eldönteni.

Együtt a Holdra?

Együtt a Holdra?A Hold meghódításában egykor nagy rivális Oroszország szívesen csatlakozna az új amerikai holdprogramhoz.

Az Amerikai Egyesült Államok új űrpolitikája

Az Amerikai Egyesült Államok új űrpolitikája2006. augusztus 31-én George W. Bush elnök jóváhagyta az USA új átfogó, a világűrbeli tevékenységre vonatkozó irányvonalát.

Amerikai szenátorok az űrcsillagászat „megmentéséért”

Amerikai szenátorok az űrcsillagászat „megmentéséért”Lehet, hogy sikerül a NASA idei és jövő évi költségvetését 1-1 milliárd dollárral kiegészíteni. Ezzel megmenekülhetnének a most lassításra vagy leállításra ítélt űrcsillagászati programok.

Befejeződött az ENSZ Világűrbizottság ülése

Befejeződött az ENSZ Világűrbizottság üléseAz ülés kezdetén a küldöttek megválasztották a Világűrbizottság tisztségviselőit a 2006-2007-es évekre. A hazai űrkutatás komoly elismerésként tekinthető, hogy a COPUOS első alelnökének a MŰI igazgatóját, dr. Both Elődöt választották meg.

Amerikaiak építik Vietnam első műholdját

Amerikaiak építik Vietnam első műholdjátA Lockheed Martin amerikai védelmi óriásvállalat építheti meg a Vietnami Szocialista Köztársaság első műholdját. A távközlési hold 2008 második negyedévéig kell, hogy elinduljon.

A Mars-verseny

A Mars-versenyA Discovery Channel Canada megkezdte a „Race to Mars” produkció forgatását. A jelenlegi Mars-utazási terveket felhasználó, szakemberek segítségével forgatott filmet 2007-ben mutatják be.

Amerika vesztésre áll az űrversenyben?

Amerika vesztésre áll az űrversenyben?Nem tévedés, ez nem egy negyven éves hír. Az aggodalom a minap az Egyesült Államok Kongresszusában ütötte fel a fejét...

Mi lesz 2006-ban? (2. félév)

Mi lesz 2006-ban? (2. félév)Néhány olyan jelentős űrkutatási eseményt sorolunk fel, amelyek az új év második felére várhatók.

Oroszország is a Marsra tart (18. rész) - Lehetséges együttműködések

Oroszország is a Marsra tart (18. rész) - Lehetséges együttműködésekSorozatunk befejező részében azzal foglalkozunk, mekkora az esélye egy orosz vezetésű emberes Mars-program megvalósításának nemzetközi összehasonlításban.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022