Űrpolitika Cikkek: 161 - 180

Nemzetközi Világűrkongresszus – Űrtechnológia mindenkiért

Nemzetközi Világűrkongresszus – Űrtechnológia mindenkiértKína lehetségesnek tartja, hogy megnyitja majd űrállomását a nemzetközi közösség előtt. Nápolyból jelentkezünk, a 63. Nemzetközi Világűrkongresszus helyszínéről.

Lengyelország belép az ESA-ba

Lengyelország belép az ESA-baIsmét megelőzött bennünket egy olyan ország, amellyel a rendszerváltáskor ugyanarról a „rajtvonalról” indultunk.

Irányváltás a japán űrtevékenységben

Irányváltás a japán űrtevékenységbenElhárult a törvényi akadály az űreszközök védelmi célú alkalmazása elől Japánban. Eddig inkább a tudományos kutatáson volt a hangsúly, most jöhetnek akár a fegyverzet-ellenőrző műholdak is.

Észak-koreai rakétakudarc

Észak-koreai rakétakudarcAz Unha-3 hordozórakéta, tetején a harmadik észak-koreai műholddal az előző, 2009-es állítólagos űrindítási kísérlet sorsára jutott: kudarcot vallott.

Bemutatkozik az észak-koreai rakéta

Bemutatkozik az észak-koreai rakétaMeglepetésre a már a starthelyen várakozó, április 12-16. között indítani tervezett rakéta közelébe engedték a nyugati újságírókat.

Amerika és a Mars: újratervezés

Amerika és a Mars: újratervezésA csökkenő költségvetési támogatás miatt, az Európával közös programokból való kényszerű kihátrálás után a NASA bizottságot állít fel, hogy áttekintsék a Mars kutatásának jövőbeli – olcsó – lehetőségeit.

A harmadik műhold Iránból

A harmadik műhold IránbólMiközben az ország nukleáris programjával kapcsolatban egyre nő a nemzetközi feszültség, Irán tegnap ismét bebizonyította, hogy képes saját erőből űreszközöket készíteni és pályára állítani.

Mi lesz a Curiosity után?

Mi lesz a Curiosity után?Még oda sem ért a frissen indított Curiosity a Marshoz, máris olvasni olyan amerikai véleményeket, hogy a mostani program nem valami még nagyobbnak a kezdete, hanem inkább a bolygó aktív kutatásának a vége lesz. Szükség lehet orosz segítségre is.

A majomnak nem sikerült

A majomnak nem sikerültHírügynökségi jelentések szerint valamikor szeptemberben kudarccal végződhetett egy indítás Iránból. Egy rhesusmajmot szerettek volna az űrbe küldeni. Az esetről nincs megbízható információ.

Gagarin útjára emlékeztek

Gagarin útjára emlékeztekA fokvárosi Nemzetközi Világűrkongresszus csütörtöki napján Gagarin útjára emlékeztek űrhajósok, és egy különleges telefonhívás is érkezett.

Elkezdődött a 63. világűrkongresszus

Elkezdődött a 63. világűrkongresszusOktóber 1-jén egy formális megnyitóval elkezdődött a Nemzetközi Világűrkongresszus. Az öt napos rendezvényen több mint 1600 szakmai előadás hangzik el, emellett számos program nyújt lehetőséget a résztvevőknek kapcsolatépítésre.

Megegyezés Kazahsztánnal

Megegyezés KazahsztánnalPont került a kazah-orosz vita végére: indulhatnak az elhalasztott bajkonuri Szojuz-startok előkészületei, poláris pályákra szánt műholdakkal.

Baj Bajkonurral

Baj BajkonurralEgyelőre három orosz startot, összesen hét műhold pályára állítását kell elhalasztani amiatt, mert Kazahsztán nem járul hozzá, hogy a kiégett rakétafokozatok az eddigiekhez képest új zónákban essenek le.

Tavaly is szépen növekedett a globális űripar

Tavaly is szépen növekedett a globális űriparAz amerikai Space Foundation a napokban mutatta be a 2011-es folyamatokat elemző jelentését. Eszerint a tavalyi évben az űrtevékenységgel kapcsolatos ágazatok világszerte, összesítésben 12,2%-os növekedést produkáltak.

Észak-Korea: műhold vagy más?

Észak-Korea: műhold vagy más?A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban bejelentették, hogy áprilisban egy földmegfigyelő műholdat állítanának pályára. Külföldi megfigyelők szerint az egész egy álcázott rakétakísérlet lenne.

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkal

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkalA Fehér Ház a hét elején nyilvánosságra hozta, mennyit és milyen felosztásban szánna a NASA programjaira 2013-ban. A nagy vesztes a Mars kutatása lehet.

Utoljára (?) a Fobosz-Gruntról

Utoljára (?) a Fobosz-GruntrólA sorozatos kudarcokat furcsa ötletek, abszurd magyarázatok sorozata kíséri. Miért hibásodott meg és hol esett le a szerencsétlenül járt orosz Phobos-szonda? Talán sosem derül ki...

A parlamenti képviselők műholdat akarnak...

A parlamenti képviselők műholdat akarnak......Kenyában.

Az IAF zászlaja elhagyja Afrikát

Az IAF zászlaja elhagyja AfrikátVéget ért a 62. Nemzetközi Világűrkongresszus. A konferencia hivatalos záróeseményén a dél-afrikai szervezők átadták a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség zászlaját a 2012-es konferencia olasz szervezőinek.

Fekete kontinens az űrben

Fekete kontinens az űrbenA 62. Nemzetközi Világűrkongresszuson nagyon sok Afrikát érintő előadás hangzott el, afrikai legendákról és a harmadik dél-afrikai műholdról egyaránt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 343 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022