Űrpolitika Cikkek: 141 - 160

Űrszemét-modellezések és -megfigyelések

Űrszemét-modellezések és -megfigyelésekFranciaországban laboratóriumban modellezik a Föld körüli pályán bekövetkező ütközések hatását, Oroszország nemzetközi megfigyelő-hálózatot működtet.

Köszönjük, naptevékenység!

Köszönjük, naptevékenység!Az erős naptevékenységnek – és a nemzetközi ajánlások betartásának – köszönhetően az elmúlt években mintegy 10%-kal csökkent az űrszemét mennyisége.

Űrülés Bécsben

Űrülés BécsbenBécsben megkezdődött az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS, Committee for the Peaceful Uses of Outer Space) Tudományos és Technikai Albizottsága ez évi, 52. ülésszaka.

A békeévek vége

A békeévek végeAz elkövetkező évtizedben Japán több katonai célú űreszközt – navigációs és kémműholdakat – is pályára állít.

A világnak szüksége van a világűrre

A világnak szüksége van a világűrreAz űrkutatás és az űrtevékenység csak nemzetközi együttműködésben képzelhető el – hangsúlyozták a 65. Nemzetközi Világűrkongresszus megnyitóünnepségén.

ISS: lehet 4 évvel több?

ISS: lehet 4 évvel több?Az amerikaiak 2020-ról 2024-ig tolnák ki a Nemzetközi Űrállomás működési idejét. A nemzetközi partnereken a sor, hogy ők is egyetértsenek.

Ázsiai országok közelében

Ázsiai országok közelébenSzámos tudományos előadás mellett egy nemzetközi űrtechnológiai kiállítás is a 64. Nemzetközi Világűrkongresszus szerves része. Folytatjuk beszámolónkat a legnagyobb éves űrkutatási rendezvényről.

Kína készen áll a nemzetközi együttműködésre

Kína készen áll a nemzetközi együttműködésre– mondta Li Jüancsao (Li Yuanchao), a Kínai Népköztársaság alelnöke a 64. Nemzetközi Világűrkongresszus megnyitóünnepségén szeptember 23-án Pekingben.

Kínai-francia űrmegbeszélés

Kínai-francia űrmegbeszélésA múlt héten Pekingben találkoztak a francia és a kínai űrügynökség újonnan kinevezett vezetői.

Ígéret Putyintól

Ígéret PutyintólAz orosz elnök szerint az ország közel 52 milliárd dollárnak megfelelő összeget fektet az űrkutatásba 2020-ig.

Európai űrszemét-eredmények

Európai űrszemét-eredményekAz űrszemét kutatásába Európa is aktívan bekapcsolódik. Az ESA látványos videón mutatja be az űrszemét sokasodását.

Véget ért a COPUOS STS ülésszaka

Véget ért a COPUOS STS ülésszakaBécsben befejeződött az ENSZ Világűrbizottsága (COPUOS, Committee for the Peaceful Uses of Outer Space) Tudományos és Technikai Albizottsága ez évi, 52. ülésszaka.

Iráni műhold indult

Iráni műhold indultAz ország negyedik műholdját hétfőn állították pályára.

Műholdaktól az űrjogig

Műholdaktól az űrjogigTorontóból jelentkezünk, a 65. Nemzetközi Világűrkongresszusról, ahol több mint ezer szakmai előadás hangzott el.

Vissza a jövőbe

Vissza a jövőbeObama elnök évekkel ezelőtti stratégiai irányváltása – a magánszektor bevonása az űrfejlesztésekbe – úgy tűnik, furcsa visszarendeződéshez vezet, a hadsereg saját potenciált fejleszt.

Vezetőváltás az orosz űrügynökség élén

Vezetőváltás az orosz űrügynökség élénVlagyimir Popovkin helyére Oleg Osztapenkót, a védelmi miniszter eddigi helyettesét nevezte ki az orosz miniszterelnök.

Verseny és együttműködés – a világűrkongresszusról jelentjük

Verseny és együttműködés – a világűrkongresszusról jelentjükA versenyzés ma már nem országok közötti versenyzés, hanem inkább ötletek versenyzése, ugyanis több ezer ötlet van arra, hogyan és merre juthatunk a világűrbe – hangzott el a 64. Nemzetközi Világűrkongresszuson.

Minek Nigériának űrprogram?

Minek Nigériának űrprogram?A címben szereplő kérdést brit ellenzéki politikusok tették fel, mivel a nyugat-afrikai ország egyre nagyobb nemzetközi segélyeket fogad el az éhező lakosság segítésére.

Falcon-9 rakéta indíthatja a türkmén műholdat

Falcon-9 rakéta indíthatja a türkmén műholdatA gyártó Thales Alenia Space – némi kitérő és a kínaiakat sújtó amerikai szigorítások után – a SpaceX vállalatot bízta meg a start lebonyolításával.

Iráni majom űrugrása

Iráni majom űrugrásaHétfőn egy kis főemlős járta meg a 120 km-es magasságot, egy szuborbitális repülés során.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18
Összesen 351 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022