Távoli világok kutatói Cikkek: 1101 - 1120

Eltűnt az MGS

Eltűnt az MGSMint arról két héttel korábban már beszámoltunk, az elmúlt hetekben a földi irányítók többször próbáltak kapcsolatba lépni a Mars Global Surveyor űrszondával. Úgy tűnik mindhiába, mert a vörös bolygó kutatását 1997-től új alapokra helyező űreszközt végleg elvesztették.

Új antenna-technológia

Új antenna-technológiaAz Ariane hordozórakéta legutóbbi indításakor a japán űrügynökség sikerrel próbált ki egy olyan antennát, amelyhez hasonlót nemsokára nagyobb méretben alkalmazhatnak majd.

Az emberek közelebb kerültek a világűrhöz

Az emberek közelebb kerültek a világűrhöz2006. október 2-6. között rendezték meg az 57. Nemzetközi Asztronautikai Kongresszust a spanyolországi Valenciában. Az egy hétig tartó konferencián az űrkutatás minden területe szóba került, és a jelenlévő űrügynökségek vezetői mind egyetértettek abban, hogy nemzetközi együttműködés szükséges az űrtevékenységhez.

Nobel-díj űrkutatási eredményért

Nobel-díj űrkutatási eredményértAz idei fizikai Nobel-díjat John Mather és George Smoot, a COBE mesterséges hold vezető kutatói kapták, a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzással kapcsolatos felfedezéseikért.

Az MRO elérte végleges pályáját

Az MRO elérte végleges pályájátKözel hat hónap Mars körüli keringést követően befejezte légköri fékező manővereit az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter, s ezzel hamarosan megkezdődhet a tudományos kutatóprogram.

A Naprendszer nyolc bolygója...

A Naprendszer nyolc bolygója......a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz.

Rádiócsillagászat a Holdon?

Rádiócsillagászat a Holdon?A Holdra telepítendő rádiótávcső-rendszer megvalósításának érdekében összefogtak az európai kutatók és az űripar.

Mit nevezzünk bolygónak?

Mit nevezzünk bolygónak?Bármilyen meglepő, a bolygó fogalmát eddig nem definiálták pontosan a csillagászok. Egyszerűen nem volt rá szükség...

Elhunyt James Van Allen

Elhunyt James Van AllenAz űrkutatásban úttörő szerepet játszó amerikai fizikus 91 éves volt.

A MESSENGER a Nap felé fordította pajzsát

A MESSENGER a Nap felé fordította pajzsátJúnius 21-én a MESSENGER amerikai űrszonda a Nap felé fordította különleges hővédő pajzsát. Az űrszonda 100 nap múlva halad el a Vénusz mellett.

Hiba a Deep Space Networkben

Hiba a Deep Space NetworkbenAz űrszondák esetében sokszor fordul elő hiba, de a földi kiszolgálás hibái viszonylag ritkán veszélyeztetik a repüléseket. A Deep Space Network egyik óriás antennájának hibája azonban most érzékenyen érinti a kutatókat.

Nincs jég a Hold felszínén

Nincs jég a Hold felszínénEgy ideje tartja magát a nézet, hogy a Hold déli pólusának vidékén, az állandóan árnyékos helyeken számottevő felszínközeli vízjégtartalékok lehetnek...

Venetia a Plútóhoz megy

Venetia a Plútóhoz megyA kislány, aki 1930-ban az újonnan felfedezett (törpe)bolygónak nevet adott, most 87 éves. A New Horizons űrszonda egyik műszere róla kapta a nevét.

A SMART-1 vége – ahogy a rádiócsillagászok látták

A SMART-1 vége – ahogy a rádiócsillagászok láttákA Hold felszínébe csapódott európai szonda utolsó pillanataira földi rádióteleszkópok hálózata is figyelt.

Mérföldkő a Voyager-1 útján

Mérföldkő a Voyager-1 útjánA közel három évtizede indított űrszonda augusztus 15-én a Naptól mérve éppen száz csillagászati egységnyi távolságra jutott.

Bolygóügyi fejlemények: nekünk nyolc!

Bolygóügyi fejlemények: nekünk nyolc!A Nemzetközi Csillagászati Unió (IAU) tagjai ma délután szavaznak a bolygó hivatalos meghatározását tartalmazó (módosított!) határozati javaslat(ok)ról.

Megvan a Destiny első műszere

Megvan a Destiny első műszereA NASA bejelentette, a tervezett Destiny űrtávcső főműszere részletes terveinek kidolgozására kiírt pályázatot a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium és a Kalifornia Egyetem nyerte.

Űrtávcső a sötét energia nyomában

Űrtávcső a sötét energia nyomábanBár tudományos kutatásokra egyre kevésbé szeret költeni a NASA, úgy tűnik, a Dark Energy Space Telescope mégis megépülhet.

Fél éve indult a New Horizons

Fél éve indult a New HorizonsPontosan hat hónappal ezelőtt, 2006. január 19-én indult útnak a több mint két évtizede megvalósítani tervezett Plútó-szonda, a New Horizons. Érkezéséig „már csak” kilenc évet kell várni, s bár csak akkor várhatóak a legnagyobb tudományos felfedezések, azért ez a fél év sem volt eseménytelen.

Nix és Hydra

Nix és HydraHivatalosan is nevet kapott a Plútó 2005-ben, a Hubble-űrtávcsővel felfedezett két parányi kísérője.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
Összesen 1395 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022