Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Távoli világok kutatói Cikkek: 1101 - 1120

Elkezdődött az 59. Nemzetközi Világűrkongresszus

Elkezdődött az 59. Nemzetközi VilágűrkongresszusTöbb mint 2000 szakember találkozik ezen a héten a skóciai Glasgow-ban megrendezésre kerülő Nemzetközi Világűrkongresszuson, hogy megvitassák az elmúlt egy év űrkutatási eseményeit, és bemutassák egymásnak elképzeléseiket.

Atomreaktort fejleszt a NASA a Holdra

Atomreaktort fejleszt a NASA a HoldraA Holdra visszatérő űrhajósok bázisának elektromos energiára is szüksége lesz. Az ellátás biztosítására egy miniatűr nukleáris erőmű lehetősége is számításba jöhet.

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtómű

REJTVÉNY: Fellövés és ionhajtóműAz Ekren Kiadónál megjelent Űrkorszak című könyv ajándék példányaiért folyó rejtvénysorozat második fordulójában szó esik arról is, hogy miért nem szeretjük, ha a műholdakat „fellövik”...

A hiányzó láncszem a meteoritok és az aszteroidák között

A hiányzó láncszem a meteoritok és az aszteroidák közöttRégóta megválaszolatlan a kérdés, hogy a Földön talált meteoritok összetétele miért csak az esetek igen kis részében egyezik a közeli kisbolygók összetételével.

Óriási galaxishalmaz a távolban

Óriási galaxishalmaz a távolbanAz ESA XMM-Newton röntgencsillagászati műholdjával felfedezték az eddig ismert legnagyobb tömegű galaxishalmazt a távoli univerzumban.

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekeiGalileo, NEAR-Shoemaker, Deep Space-1, Stardust, Hayabusa – ezek az űrszondák mind jártak már kisbolygók közelében. Cikkünk végén a Typotex Kiadó könyvének nyertesét is megnevezzük.

Új bolygót fedezett fel a COROT

Új bolygót fedezett fel a COROTEurópai csillagászok egy csoportja a COROT műhold segítségével egy új exobolygót talált. Az újonnan felfedezett bolygó egy olyan csillag körül kering, melynek tömege alig tér el a Napunkétól.

A csillag, amelyet senki sem látott

A csillag, amelyet senki sem látottJúniusban észrevétlen maradt egy fényes nóvarobbanás a déli égbolton. A jelenség utóhatását véletlenül találta meg az XMM-Newton röntgencsillagászati műhold.

Fekete lyuk tömegének meghatározása a Chandra- röntgenteleszkóppal

Fekete lyuk tömegének meghatározása a Chandra- röntgenteleszkóppalEddig a fekete lyukak tömegének megállapítása csak a környező csillagok és gáz mozgásának tanulmányozásával volt lehetséges. De egy új módszernek köszönhetően ezek az értékek kiszámíthatóak az égi kannibálok „torkában lévő” sűrű, forró gáz hőmérsékletéből is.

Egy csillaghalmaz három születésnapja

Egy csillaghalmaz három születésnapjaKépzeljék el, hogy a házukban három óra is van, melyek különböző időkben csörögnek. A csillagászok a három, nem szinkronban lévő óra esetéhez hasonló jelenséget figyeltek meg az ősi NGC 6791 jelű nyílt csillaghalmazban.

Gamma-villanás a „világ végéről”

Gamma-villanás a „világ végéről”A NASA Swift műholdjával megtalálták az eddig ismert legtávolabbi gamma-kitörést. Fénye az univerzum mostani kora néhány százalékának megfelelő idő óta utazott hozzánk.

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtómű

MEGFEJTÉS: Fellövés és ionhajtóműLegutóbbi kérdésünkben olyan űreszközök nevére voltunk kíváncsiak, amelyeket ionhajtóművel szereltek fel. Megfejtőink pedig most bizonyára arra kíváncsiak, hogy melyikük nyerte az Ekren Kiadó ajándékkötetét.

Közepes tömegű fekete lyukak: talán mégsincsenek?

Közepes tömegű fekete lyukak: talán mégsincsenek?Az elmúlt években többször is felmerült, hogy kell legyenek a világegyetemben olyan fekete lyukak, amelyek nagyobbak egy csillagnál, de kisebbek egy galaxismagnál. Egyik feltételezett előfordulási helyükről most kiderült, hogy ott nincsenek.

Fermi-űrtávcső lett a GLAST-ból

Fermi-űrtávcső lett a GLAST-bólA NASA Enrico Fermiről nevezte el a nemrég felbocsátott gamma-csillagászati űrobszervatóriumát. Máris elkészült az első égtérkép.

Még hosszú évek az XMM-Newtonnal

Még hosszú évek az XMM-NewtonnalLassan tíz éve, hogy az ESA röntgencsillagászati mesterséges holdját felbocsátották. A sikerre való tekintettel a tudományos programot ismét meghosszabbítják.

Bizonyíték a sötét energiára?

Bizonyíték a sötét energiára?Csillagászok egy csoportja a galaxisok átlagos eloszlását és a mikrohullámú háttérsugárzás egyenetlenségeit vizsgálva bizonyítékot talált a sötét energia létezésére.

Csillagközi gyerekszoba a Tejútrendszer középpontja közelében

Csillagközi gyerekszoba a Tejútrendszer középpontja közelébenÚgy tűnik, hogy a fekete lyukak szomszédságában nincs helye csillagképződésnek. Az erős gravitációs hatások a gázfelhőket szétszakítják, megnehezítve ezzel a csillagkeletkezést, ugyanis csillagok csak nagytömegű felhők összehúzódásával jönnek létre.

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekei

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekeiAndré Brahic A Nap gyermekei című kötetének harmadik példányáért a kisbolygók űrszondás kutatásával kapcsolatos kérdést kell megválaszolni. A szerencsés nyertes megkapja a Typotex Kiadó könyvét.

Verseny a „Tejútrendszer legfényesebb csillaga” címért

Verseny a „Tejútrendszer legfényesebb csillaga” címértEgy „Bazsarózsa-köd csillag” névvel ellátott fényes csillagbuborékot tárt a kíváncsi szemek elé a NASA Spitzer-űrteleszkópja és más, földi távcsövek. Becslések szerint a csillag 3,2 millió Nap fényességével ragyog.

Galaktikus „baby boom” a távoli univerzumban

Galaktikus „baby boom” a távoli univerzumbanA világegyetem egy távoli vidékén olyan különleges galaxist fedeztek fel a csillagászok, melyben évente akár 4000 csillag is keletkezik, ellentmondva ezzel a legelfogadottabb galaxisképződési elméletnek.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75
Összesen 1488 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024