Távoli világok kutatói Cikkek: 921 - 940

Terzan 5 – egy törpegalaxis maradványa?

Terzan 5 – egy törpegalaxis maradványa?Csillagok szokatlan csoportosulását fedezték fel a Terzan 5 néven ismert gömbhalmazban. E gömbhalmaz lehet a Tejútrendszer központi dudora építőköveinek maradványa.

A legfiatalabb barna törpék

A legfiatalabb barna törpékA NASA Spitzer-űrteleszkópja a feltételezések szerint felfedezte az eddig ismert legfiatalabb barnatörpe-párt. A felfedezés segíthet annak megértésében, hogy hogyan is alakulnak ki a barna törpék.

A Tejútrendszer örvénylő szíve

A Tejútrendszer örvénylő szíveA Csillagászat Nemzetközi Évének jegyében a NASA eddig sohasem látott képeket tett közzé Tejútrendszerünk örvénylő szívéről. A képek planetáriumokba, múzeumokba, könyvárakba és iskolákba jutnak el Amerika-szerte.

Jelentés az űrcsillagászat fellegvárából

Jelentés az űrcsillagászat fellegvárábólSzulágyi Judit csillagászhallgató élménybeszámolója a Space Telescope Science Institute-ban végzett munkájáról.

A japán Vénusz-szonda új neve

A japán Vénusz-szonda új neveA 2010-ben startoló, eddig PLANET-C néven futó űrszonda új elnevezése Akatsuki (magyarul: hajnal). Az érdeklődők a szondával rövid üzenetüket is elküldhetik a Vénuszhoz, csak jelentkezni kell!

Meglepetés a Naprendszer határán

Meglepetés a Naprendszer határánEgy éve indult az amerikai IBEX mesterséges hold, most hozták nyilvánosságra a Naprendszer és a csillagközi tér határterületéről készített első méréseit. A kutatók is meglepődtek.

Űrcsillagászat Magyarországon – konferencia

Űrcsillagászat Magyarországon – konferenciaA Magyar Csillagászati Alapítvány a Magyar Asztronautikai Társaság közreműködésével A Csillagászati Nemzetközi Éve keretében tudományos konferenciát rendez Budapesten, 2009. október 29-én.

Az Androméda-köd ultraibolya képe

Az Androméda-köd ultraibolya képeA Swift műholddal elkészítették a Tejútrendszerhez legközelebbi nagy spirálgalaxis képét, ami minden eddiginél jobb felbontású az ultraibolya tartományban.

Az „új” Hubble első képei

Az „új” Hubble első képeiA Hubble-űrtávcső májusi utolsó nagyjavítása, és az azt követő tesztek után most először hoztak nyilvánosságra csillagászati felvételeket.

PROGRAMAJÁNLÓ: Galileitől az űrtávcsőig

PROGRAMAJÁNLÓ: Galileitől az űrtávcsőigFöldön innen, Földön túl – ez annak a kiállításnak a címe, amely augusztus 25-én nyílik, és három hónapon át látogatható a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban.

Egy formálódó, fiatal bolygórendszer

Egy formálódó, fiatal bolygórendszerHR 8799 jelű csillag rendszerét a Spitzer infravörös űrteleszkóppal térképezték fel.

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Feltárul a Világegyetem

FOLYÓIRAT-AJÁNLÓ: Feltárul a VilágegyetemA Természet Világa idei első különszáma a Csillagászat Nemzetközi Évét köszönti.

Együtt a Marsra

Együtt a MarsraA NASA és az ESA megállapodást kötött, így a jövőben egyesítik erejüket a Mars űrszondás kutatása érdekében.

Űrcsillagászat Magyarországon

Űrcsillagászat MagyarországonEzzel a címmel rendeztek sikeres konferenciát Budapesten, október 29-én.

Egy gigantikus lencse

Egy gigantikus lencseMik azok a furcsa kék foltok a Hubble-űrtávcsővel készített felvételen?

Harmadszor a Merkúr mellett

Harmadszor a Merkúr mellettAz amerikai MESSENGER űrszonda most még nem, de legközelebb már pályára is áll a Naprendszer legbelső bolygója körül.

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréja

A Tejútrendszer szívének Chandra-portréjaA Chandra-röntgenműhold lélegzetelállító felvételt készített a Tejútrendszer galaktikus központjáról, feltárva galaxisunk szívét, annak komplex valójában.

A Planck első adatai biztatóak

A Planck első adatai biztatóakA mikrohullámú háttérsugárzás feltérképezésére készült európai űreszköz megkezdte a munkát, a Földtől másfél millió kilométeres távolságban.

Összeolvadó galaxisok

Összeolvadó galaxisokAz NGC 6240-ről készült látványos felvétel egy hatalmas kozmikus ütközés végső állapotát mutatja.

A Kepler megfigyelte egy óriás-exobolygó fázisait

A Kepler megfigyelte egy óriás-exobolygó fázisait  A márciusban indult amerikai exobolygó-kereső szonda kitűnően működik, már a tesztadatok is érdekességgel szolgáltak.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
Összesen 1395 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022