Távoli világok kutatói Cikkek: 1281 - 1300

Rendkívül rövid gamma-kitörést észlelt a Swift

Rendkívül rövid gamma-kitörést észlelt a SwiftA NASA Swift nevű mesterséges holdjának sikerült „elcsípnie” egy mindössze néhány századmásodpercig tartó gamma-kitörést.

Megtaláták az elveszett Mars-szondát!

Megtaláták az elveszett Mars-szondát!Az amerikai MPL még 1999. decemberében probálta meg a sima leszállást a Mars pólusvidékén, ám nyomtalanul eltünt. A jövő Mars-szondáinak tervezése szempontjából fontos volt megérteni a hiba okát. Ehhez azonban meg kellett volna találni a roncsot!

Deep Impact: megvan a célpont

Deep Impact: megvan a célpontA NASA Deep Impact üstökösszondája elkészítette első felvételét célpontjáról, a Tempel-1 üstökösről.

Melyik bolygót ábrázolja a kép?

Melyik bolygót ábrázolja a kép?A rejtvény megfejtése a cikkben olvasható. Segítségül csak annyit: a kép a gamma-sugárzás tartományában készült.

A marsjárművek újabb hosszabbítást kaptak

A marsjárművek újabb hosszabbítást kaptakA NASA 18 hónappal meghosszabbította a már több mint egy éve a Marson dolgozó Spirit és Opportunity küldetését.

Infravörös szivárványok a Titanon

Infravörös szivárványok a TitanonA Földhöz hasonlóan a Szaturnusz óriásholdján is létrejöhet a pazar jelenség. Ám ha egyszer majd arra járunk, "éjjellátó készüléket" kell használnunk, hogy a szivárványokban gyönyörködhessünk.

Sarki fény a Jupiteren - röntgentartományban

Sarki fény a Jupiteren - röntgentartománybanA NASA Chandra röntgencsillagászati mesterséges holdjával is megfigyelhető a sarki fény jelensége a Naprendszer legnagyobb bolygójának felsőlégkörében.

Egy egzotikus csillag hatalmas kitörése

Egy egzotikus csillag hatalmas kitöréseTavaly év végén, december 27-én soha nem látott erősségű kozmikus röntgen- és gammasugár-kitörés érte el a Földet. Okozója a Tejútrendszer távoli vidékén, ötvenezer fényévnyi távolságban levő különleges neutroncsillag volt.

Megvan a hiányzó anyag?

Megvan a hiányzó anyag?A Markarian 421 jelű kvazár megfigyelése során a Chandra olyan galaxisközi anyagfelhőkre bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a „hagyományos” formájú (atomokból, ionokból álló) anyag jelentős hányada a galaxisok közötti térben található.

A Cassini tovább ontja a képeket

A Cassini tovább ontja a képeketA Szaturnusz körül keringő űrszonda kitűnő állapotban van, s szorgalmasan küldi az adatokat és a képeket - például a holdrendszer egyes tagjairól.

Kisbolygóöv egy idegen csillag körül?

Kisbolygóöv egy idegen csillag körül?A NASA Spitzer infravörös űrtávcsövével egy olyan, a Naphoz hasonló csillagot találtak, amely körül egy kisbolygókban gazdag övezet húzódik.

Marsi mini-tornádók

Marsi mini-tornádókMiközben Opportunity tovább haladt dél felé a Meridiani-síkságon (majd balszerencséjére elakadt), a Spirit két portölcsért is megörökített. Sajnos mindkét rover az öregedés jeleit mutatja.

15 éves a Hubble-űrtávcső

15 éves a Hubble-űrtávcső15 éve állították Föld körüli pályára a modern csillagászat nagyágyúját, a Hubble-űrtávcsövet.

Újabb exobolygó fotó?

Újabb exobolygó fotó?Az elmúlt években egyre több olyan felvétel látott napvilágot, amelyek Naprendszeren kívüli bolygókat mutatnak. Ezúttal egy, a Napunkhoz hasonló csillag körül örökítettek meg egy ilyen égitestet.

Deep Impact: rövidlátó kamera

Deep Impact: rövidlátó kameraA legfrissebb teszteredmények szerint baj van a Tempel-1 üstökös felé haladó amerikai Deep Impact szonda kamerájának élesség-beállításával.

A Spitzer Űrtávcső két Naprendszeren kívüli bolygó fényét észlelte

A Spitzer Űrtávcső két Naprendszeren kívüli bolygó fényét észlelteA NASA infravörös űrtávcsövével először sikerült közvetlenül is észlelni két exobolygót.

Sarki fény a Szaturnuszon

Sarki fény a SzaturnuszonA NASA Hubble Űrtávcsöve és a Cassini űrszonda együttes mérései alapján vizsgálták a Szaturnuszon a sarki fény jelenségét.

Az első kráterek és vulkanizmus a Titanon

Az első kráterek és vulkanizmus a TitanonA Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda harmadszor közelítette meg a bolygó óriásholdját, a Titant. A képeken az első ismert kráterek, továbbá jégvulkanizmusra utaló alakzatok láthatók.

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe táján

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe tájánA Chandra adatai alapján négy kisebb fekete lyukat találtak galaxisunk centrumának közvetlen környezetében.

Valentin-napi üdvözlet a Chandrával

Valentin-napi üdvözlet a ChandrávalEz is csak Amerikában történhet meg (?) - a NASA Chandra röntgenteleszkópjának honlapjáról speciális elektronikus képeslapokat küldhetünk.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
Összesen 1474 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024