Távoli világok kutatói Cikkek: 1001 - 1020

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekei

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekeiAndré Brahic A Nap gyermekei című kötetének harmadik példányáért a kisbolygók űrszondás kutatásával kapcsolatos kérdést kell megválaszolni. A szerencsés nyertes megkapja a Typotex Kiadó könyvét.

Verseny a „Tejútrendszer legfényesebb csillaga” címért

Verseny a „Tejútrendszer legfényesebb csillaga” címértEgy „Bazsarózsa-köd csillag” névvel ellátott fényes csillagbuborékot tárt a kíváncsi szemek elé a NASA Spitzer-űrteleszkópja és más, földi távcsövek. Becslések szerint a csillag 3,2 millió Nap fényességével ragyog.

Galaktikus „baby boom” a távoli univerzumban

Galaktikus „baby boom” a távoli univerzumbanA világegyetem egy távoli vidékén olyan különleges galaxist fedeztek fel a csillagászok, melyben évente akár 4000 csillag is keletkezik, ellentmondva ezzel a legelfogadottabb galaxisképződési elméletnek.

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekei

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekeiAz Uránusz ma ismert holdjainak többségét a bolygó mellett 1986-ban elrepülő Voyager-2 űrszonda felvételein fedezték fel. A nyereménykönyvért folyó versenyben mostani képeinkkel és kérdéseinkkel a holdak világába kalandozunk.

PÁLYÁZAT: Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővel

PÁLYÁZAT: Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővelA Természet Világa folyóirat hagyományos diákpályázatán a Magyar Csillagászati Egyesület különdíjat ajánlott fel. A beküldési határidő október 31.

Holdabroncsok fejlesztése

Holdabroncsok fejlesztéseA NASA felkérésére a Holdra és a Marsra szánt járművekre készít kereket a Goodyear gumigyártó vállalat.

Ütköző spirálgalaxisok

Ütköző spirálgalaxisokNéhány milliárd év múlva ott, ahová most a Hubble-űrtávcsővel néztek, már csak egyetlen galaxis látszik majd.

MEGFEJTÉS: A fény partjai

MEGFEJTÉS: A fény partjai1983-ban a szovjet Prognoz-9 műhold szállította a világűrbe a Relikt-1 kísérletet, amellyel az ősrobbanás maradványsugárzását kutatták. Akik ezt megfejtették, mind megérdemelnék az ajándékkönyvet, de sajnos csak egy nyertest sorsolhattunk ki.

REJTVÉNY: A fény partjai

REJTVÉNY: A fény partjaiTimothy Ferris A világmindenség című kötetének ez a fejezete foglalkozik az ősrobbanással, s a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzással is. Rejtvényünk megfejtői közül valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

MEGFEJTÉS: A fekete Tadzs Mahal

MEGFEJTÉS: A fekete Tadzs MahalMi a rózsaszín, mi a kék, és mi a sötét a legutóbbi rejtvényképünkön? A válasz alapján remélhetőleg minden világos lesz! Azt is megtudjuk, hogy ki nyerte az ajándékkönyvet.

Fekete lyuk tömegének meghatározása a Chandra- röntgenteleszkóppal

Fekete lyuk tömegének meghatározása a Chandra- röntgenteleszkóppalEddig a fekete lyukak tömegének megállapítása csak a környező csillagok és gáz mozgásának tanulmányozásával volt lehetséges. De egy új módszernek köszönhetően ezek az értékek kiszámíthatóak az égi kannibálok „torkában lévő” sűrű, forró gáz hőmérsékletéből is.

Egy csillaghalmaz három születésnapja

Egy csillaghalmaz három születésnapjaKépzeljék el, hogy a házukban három óra is van, melyek különböző időkben csörögnek. A csillagászok a három, nem szinkronban lévő óra esetéhez hasonló jelenséget figyeltek meg az ősi NGC 6791 jelű nyílt csillaghalmazban.

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekei

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekeiOberon, Titania, Ariel, Umbriel, Miranda, más Shakespeare-hősök - ezek mind az Uránusz holdjainak nevei. De mi a neve mostani jutalomkönyvünk nyertesének?

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekeiA Neptunusz gyűrűiről először a Voyager-2 készített felvételeket, amikor 1989-ben elhaladt a bolygó közelében. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a jutalomkönyvet.

REJTVÉNY: A Nap gyermekei

REJTVÉNY: A Nap gyermekeiÚjabb hármas rejtvénysorozatunkban André Brahic: A Nap gyermekei című könyvének példányait lehet megnyerni a Typotex Kiadó jóvoltából. Az első kérdés gyűrűkkel kapcsolatos.

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradt

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradtA tervek szerint idén október végén indulna az ESA Planck űrszondája, hogy a mikrohullámú háttérsugárzás „egyenetlenségeit” kutassa. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradt

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradtHamarosan indul egy űreszköz, amely tovább finomítja majd a mikrohullámú háttérsugárzásról eddig szerzett ismereteinket. Rejtvényünk megfejtői közül ismét valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

Nagykorú lett a Hubble

Nagykorú lett a HubbleAz űrtávcső 18. születésnapja alkalmából 59 látványos felvételt hoztak nyilvánosságra ütköző galaxisokról.

Megvan a Pioneer-anomália oka?

Megvan a Pioneer-anomália oka?A Pioneer-10 és -11 szondák a vártnál egy kicsit lassabban haladtak a Naprendszerből kifelé vezető pályán. A NASA JPL egyik munkatársa most úgy véli, hogy közel jár a helyes magyarázathoz.

Milyen lehet a Hold pora?

Milyen lehet a Hold pora?A NASA egy olyan miniatűr „potyautas” űrszondát tervez 2011-re, amely a holdpor máig kevéssé ismert tulajdonságait kutatná.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69
Összesen 1375 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022