Távoli világok kutatói Cikkek: 1061 - 1080

PÁLYÁZAT: Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővel

PÁLYÁZAT: Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővelA Természet Világa folyóirat hagyományos diákpályázatán a Magyar Csillagászati Egyesület különdíjat ajánlott fel. A beküldési határidő október 31.

Holdabroncsok fejlesztése

Holdabroncsok fejlesztéseA NASA felkérésére a Holdra és a Marsra szánt járművekre készít kereket a Goodyear gumigyártó vállalat.

Ütköző spirálgalaxisok

Ütköző spirálgalaxisokNéhány milliárd év múlva ott, ahová most a Hubble-űrtávcsővel néztek, már csak egyetlen galaxis látszik majd.

MEGFEJTÉS: A fény partjai

MEGFEJTÉS: A fény partjai1983-ban a szovjet Prognoz-9 műhold szállította a világűrbe a Relikt-1 kísérletet, amellyel az ősrobbanás maradványsugárzását kutatták. Akik ezt megfejtették, mind megérdemelnék az ajándékkönyvet, de sajnos csak egy nyertest sorsolhattunk ki.

REJTVÉNY: A fény partjai

REJTVÉNY: A fény partjaiTimothy Ferris A világmindenség című kötetének ez a fejezete foglalkozik az ősrobbanással, s a kozmikus mikrohullámú háttérsugárzással is. Rejtvényünk megfejtői közül valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

MEGFEJTÉS: A fekete Tadzs Mahal

MEGFEJTÉS: A fekete Tadzs MahalMi a rózsaszín, mi a kék, és mi a sötét a legutóbbi rejtvényképünkön? A válasz alapján remélhetőleg minden világos lesz! Azt is megtudjuk, hogy ki nyerte az ajándékkönyvet.

REJTVÉNY: A fekete Tadzs Mahal

REJTVÉNY: A fekete Tadzs MahalÍme az első rejtvénykérdés, amelynek megfejtésével - no és egy kis szerencsével - a világegyetem keletkezéséről és fejlődéséről szóló Typotex-könyvet lehet nyerni.

Sombrero az égen

Sombrero az égenA híres M104 galaxisnak a Hubble-űrtávcsővel készített képe újrafeldolgozás után többet mutat a korong porfelhőiből.

Hiányzik a plutónium

Hiányzik a plutóniumFogyóban vannak az Egyesült Államok plutónium-238 készletei, ami a NASA későbbi, a Naprendszer távoli vidékeire küldendő űreszközeinek energiaellátása szempontjából rossz hír.

Europa-expedíció(k)

Europa-expedíció(k)Egy „komoly” amerikai kísérlettel szinte egyidőben magyar középiskolások a Balatonon próbáltak ki egy olyan szerkezetet, amelyhez hasonlóval valamikor talán a Jupiter jéggel borírott felszínű Europa holdját is kutathatják.

REJTVÉNY: A Nap gyermekei

REJTVÉNY: A Nap gyermekeiÚjabb hármas rejtvénysorozatunkban André Brahic: A Nap gyermekei című könyvének példányait lehet megnyerni a Typotex Kiadó jóvoltából. Az első kérdés gyűrűkkel kapcsolatos.

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradt

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradtA tervek szerint idén október végén indulna az ESA Planck űrszondája, hogy a mikrohullámú háttérsugárzás „egyenetlenségeit” kutassa. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradt

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradtHamarosan indul egy űreszköz, amely tovább finomítja majd a mikrohullámú háttérsugárzásról eddig szerzett ismereteinket. Rejtvényünk megfejtői közül ismét valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

Nagykorú lett a Hubble

Nagykorú lett a HubbleAz űrtávcső 18. születésnapja alkalmából 59 látványos felvételt hoztak nyilvánosságra ütköző galaxisokról.

Megvan a Pioneer-anomália oka?

Megvan a Pioneer-anomália oka?A Pioneer-10 és -11 szondák a vártnál egy kicsit lassabban haladtak a Naprendszerből kifelé vezető pályán. A NASA JPL egyik munkatársa most úgy véli, hogy közel jár a helyes magyarázathoz.

Milyen lehet a Hold pora?

Milyen lehet a Hold pora?A NASA egy olyan miniatűr „potyautas” űrszondát tervez 2011-re, amely a holdpor máig kevéssé ismert tulajdonságait kutatná.

A világmindenség - könyvajánló

A világmindenség - könyvajánlóA Typotex Kiadó jelentette meg magyarul Timothy Ferris könyvét, amely a modern kozmológiai elméletekkel foglalkozik, olvasmányos formában.

Irány az Alfa Centauri?!

Irány az Alfa Centauri?!Nemrég felröppent a hír, hogy közvetett úton a Földhöz hasonló bolygó(k) létére következtettek a közeli Alfa Centauri csillag körül. De hogyan mehetnénk oda megnézni?

Furcsán mozgó űrszondák

Egyelőre megmagyarázatlan okból több Naprendszer-kutató űrszonda sem pontosan a modelleknek megfelelően mozgott, amikor megközelítette a Földet.

Csillagkeletkezési régiók nyomában

Csillagkeletkezési régiók nyomábanTovább válogatunk az AKARI (ASTRO-F) eredményeiből. A csillagfejlődés, és így a csillagok keletkezésének kutatása szintén jelentős szerepet kap a kijelölt tudományos területek között.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72
Összesen 1425 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022