Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Távoli világok kutatói Cikkek: 1241 - 1260

40 éve történt: Az első Földön kívüli leszállás

40 éve történt: Az első Földön kívüli leszállásIlyen címek a bulvársajtóban olvashatóak időnként, most mégis kölcsönvettük, mert szóról szóra igaz: ma 40 éve szállt le az első ember építette űreszköz (a Luna-9) a Holdon.

Idén mégsem „virrad fel” a Hajnal

Idén mégsem „virrad fel” a HajnalA NASA pénzügyi és technikai okokra hivatkozva el fogja halasztani a Ceres és a Vesta kisbolygók közeli tanulmányozására szánt Dawn szonda erre az évre tervezett startját.

Távoli világok űrszondája:
A REPÜLÉS PILLANATAI

Távoli világok űrszondája:<br>A REPÜLÉS PILLANATAIAz ŰRVILÁG az elmúlt három napban folyamatosan nyomonkövette az utolsó bolygóhoz indítandó űrszonda – végül sikerrel záródó – starterőfeszítéseit.

Apophis – egy becsapó(dáso)s sajtóhír margójára (2. rész)

Apophis – egy becsapó(dáso)s sajtóhír margójára (2. rész)A Földet majdan megközelítő kisbolygóról - hitelesebben...

Csak 2010-ben térne haza a Hayabusa

Csak 2010-ben térne haza a HayabusaSzinte biztos, hogy a japán szonda már nem tudja elérni az eredetileg tervezett, Föld felé vezető pályáját. A legfrissebb híreket ismertetjük.

Veszélyben a Hayabusa végső célja

Veszélyben a Hayabusa végső céljaA legfrissebb értesülések szerint bizonytalan, hogy rendbe tudják-e szedni a kisbolygókutató szondát a visszaindulásig. A mintavétel sikere is kétséges.

Az Enceladus gejzírei

Az Enceladus gejzíreiAmi a Cassini korábbi adataiból már sokak számára nyilvánvaló volt, most bebizonyosodott: az Enceladuson gejzírek vannak.

Pillantás a Földre

Pillantás a FöldreMegkezdődött a Venus Express tudományos eszközeinek a tesztelése és kalibrációja. A VIRTIS detektorral a Földről is készítettek méréseket.

Hayabusa: újabb hiba

Hayabusa: újabb hibaAz Itokawa kisbolygótól eltávolodó japán szonda, miután minden bizonnyal sikerült anyagmintát szereznie, ezúttal váratlan rázkódást produkált. Az űreszközt biztonsági üzemmódba kapcsolták, a jelenséget vizsgálják.

Hayabusa: siker, de inkább nem...

Hayabusa: siker, de inkább nem...A zavaros cím a japán JAXA űrügynökség legfrissebb, hasonlóan furcsa beszámolóját olvasva jutott a tudósító eszébe.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Naprendszer felderítése

PROGRAMAJÁNLÓ: A Naprendszer felderítéseHírportálunk Olvasóinak talán ismerősen cseng Bálint Tibor neve. A JPL és a CalTech munkatársa a közeli és a távoli jövő űrszondáiról tart előadást február 7-én, Budapesten.

Kocsikerék az égen – színesben

Kocsikerék az égen – színesbenNégy űrcsillagászati mesterséges hold különböző hullámhossz-tartományokban készített felvételeiből állították össze a Kocsikerék-galaxis gyönyörű (de hamis) színes képét.

Kedden indulhat a Plútó-szonda

Kedden indulhat a Plútó-szondaJanuár 17-én (közép-európai idő szerint az esti órákban) indulhat el Floridából az első űrszonda az utolsó, helyszíni eszközökkel még nem kutatott bolygó, a Plútó felé. Az út a fagyott világig kilenc és fél évig tart.

Magyar kutató dolgozott a Spitzer-űrtávcsővel

Magyar kutató dolgozott a Spitzer-űrtávcsővelA Spitzer-űrtávcső még nem olyan régi és ismert darab, mint a Hubble, ám az infravörös csillagászok hamarjában a szívükbe zárták. És most mi magyarok is a szívünkbe zárhatjuk, mert egy honfitársunk jelenthetett be általa új eredményeket.

Megnyílik a csillagászok számára a Szuzaku

Megnyílik a csillagászok számára a SzuzakuA legújabb röntgencsillagászati hold, a japán Szuzaku nemrég észlelési lehetőséget hirdetett a világ csillagászai számára. Eközben az első próbamegfigyelések eredményeiből is közzétettek néhányat.

A Titan első nevei

A Titan első neveiElkészült a Titan első névanyag-csokra. A Szaturnusz Titan nevű, narancs ködbe burkolódzó holdját lassan felderíti a Cassini űrszonda radarja.

Csendben „kimúlt” egy űrcsillagászati hold

Csendben „kimúlt” egy űrcsillagászati holdA tervezett élettartamát jócskán túlélt, sikeres japán HALCA rádiócsillagászati mesterséges holdat november 30-tól már nem működtetik tovább.

Turbulencia a születő csillagok körül

Turbulencia a születő csillagok körülEgy új számítógépes szimuláció szerint egy születő csillag tömege - ezáltal életútja és élettartama is - már a legelején eldől. A környezetében uralkodó turbulenciák miatt a csillag később már nem tud anyagot vonzani magához.

Most sem járt szerencsével a Hayabusa ... vagy mégis?!

Most sem járt szerencsével a Hayabusa ...  vagy mégis?!A japán kisbolygókutatató szondának a jelek szerint a legújabb, és valószínűleg utolsó kísérlet alkalmával mégis sikerült begyűjtenie a kisbolygóport.

Lehet, hogy a Hayabusa elsőre anyagminta nélkül maradt

Lehet, hogy a Hayabusa elsőre anyagminta nélkül maradtNem ment tökéletesen az Itokawa kisbolygó első „éles” megközelítése a japán Hayabusa űrszondának.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76
Összesen 1503 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024