Távoli világok kutatói Cikkek: 1161 - 1180

A Deep Impact új célja

A Deep Impact új céljaAz amerikai Discovery űrprogram Deep Impact szondája a legújabb tervek szerint további üstököst vizsgálhat.

Újabb fotók a Nagy Becsapódásról!

Újabb fotók a Nagy Becsapódásról!Sorra jelennek meg a felvételek a Deep Impact "lövedékének" becsapódásáról...

Deep Impact: az első kép a becsapódó egység kamerájától

Deep Impact: az első kép a becsapódó egység kamerájátólMiután sikeresen „önálló életre kelt” a NASA Deep Impact üstökösszondájáról levált becsapódó egység, saját kamerájával is felvételt készített a Tempel-1 üstökösről. A becsapódás hazai idő szerint holnap (hétfőn) reggel 8 óra előtt pár perccel várható.

Startra kész az Astro-E2

Startra kész az Astro-E2Az új japán röntgencsillagászati mesterséges holdat indító M-V rakéta Ucsinourából startol majd. Az indítási ablak július 6-án „nyílik”.

Exo-Kuiper-övet fényképezett a Hubble

Exo-Kuiper-övet fényképezett a HubbleA Hubble-űrtávcső segítségével lefényképezték egy közeli csillag, a Fomalhaut körül található törmelékgyűrűt, amely eltorzított szerkezetét láthatatlan kísérők, bolygók alakítják.

A Rosetta is a Deep Impact célpontját figyeli

A Rosetta is a Deep Impact célpontját figyeliAz európai üstököskutató szonda kedvező helyzetben lesz akkor, amikor az amerikai Deep Impact „megbolygatja” a Tempel-1 üstökös magját.

Működő vulkán a Titanon?

Működő vulkán a Titanon?A NASA Cassini szondájának mérései alapján európai és amerikai kutatók egy olyan alakzatot véltek felfedezni a Szaturnusz óriásholdján, amely vulkán lehet. Talán a légköri metán eredetében is fontos szerepet játszhat a kriovulkanizmus a Titanon.

Tizenöt éve indult a ROSAT (2. rész)

Tizenöt éve indult a ROSAT (2. rész)Rövid sorozatunk befejezéseképp az 1990-től 1999-ig működött röntgencsillagászati mesterséges hold segítségével készített képekből mutatunk be néhányat.

Forró foltok a neutroncsillagokon

Forró foltok a neutroncsillagokonAz XMM-Newton európai röntgencsillagászati mesterséges hold mérései alapján három közeli neutroncsillag felszíni foltjait fedezték fel.

Egy halvány szupernóva-maradvány

Egy halvány szupernóva-maradványA NASA Chandra röntgen-űrobszervatóriuma adatainak felhasználásával újabb látványos képet készítettek a csillagászok.

Titani tavak és felhők

Titani tavak és felhőkA Cassini szonda legutóbbi képein kettős felfedezés látható: a Titan egy feltételezett szénhidrogén tava és az azt tápláló felhők.

Deep Impact: megtörtént a nagy ütközés!

Deep Impact: megtörtént a nagy ütközés!Az amerikai Deep Impact szonda becsapódó egysége telibe találta a Tempel-1 üstökös magját.

Deep Impact: levált az anyaszondáról a „lövedék”

Deep Impact: levált az anyaszondáról a „lövedék”A NASA Deep Impact üstökösszondájánál megkezdődött a végső visszaszámlálás a Tempel-1 üstökössel való találkozásig. A menetrend szerinti időpontban önállósította magát a becsapódó egység!

Ébresztő, jön az üstökös-ütközés!

Ébresztő, jön az üstökös-ütközés!Közel egy évvel ezelőtti kikapcsolása után a NASA most felélesztette SWAS nevű csillagászati mesterséges holdját, hogy a Tempel-1 üstököst figyelhesse, amikor azt a Deep Impact szonda becsapódó egysége eléri.

A Cassiopeia A változó képe

A Cassiopeia A változó képeMiért változik látványosan egy 325 éve történt szupernóva-robbanás maradványa egy év alatt? A NASA Spitzer infravörös űrtávcsöve megadja a választ.

Deep Impact: közeleg a nagy nap

Deep Impact: közeleg a nagy napBő két hét múlva, július elején ér célhoz a NASA üstökösszondája, amelynek márciusban felismert optikai hibáját menet közben sikerült számítógépes eljárással jórészt korrigálni.

A szűkös NASA-költségvetés lehetséges áldozatai...

A szűkös NASA-költségvetés lehetséges áldozatai......a tervezett amerikai űrcsillagászati programok, a Webb-űrteleszkóp és társai.

Tizenöt éve indult a ROSAT (1. rész)

Tizenöt éve indult a ROSAT (1. rész)A német, amerikai és brit együttműködésben készült röntgencsillagászati mesterséges hold majdnem 9 évig működött, átütő sikerrel.

Óriás exobolygók

Óriás exobolygókA kanadai MOST űrtávcső segítségével azt figyelik, milyen hatással vannak a távoli bolygórendszerek óriásbolygói csillagjukra.

Rendkívül rövid gamma-kitörést észlelt a Swift

Rendkívül rövid gamma-kitörést észlelt a SwiftA NASA Swift nevű mesterséges holdjának sikerült „elcsípnie” egy mindössze néhány századmásodpercig tartó gamma-kitörést.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69
Összesen 1375 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022