Távoli világok kutatói Cikkek: 941 - 960

A Spitzer első „meleg” képei

A Spitzer első „meleg” képeiA Spitzer a „meleg” megfigyelések új területét nyitotta meg a csillagkeletkezéstől a csillagok haláláig.

A Spitzer felvétele egy spirálgalaxisról

A Spitzer felvétele egy spirálgalaxisról A NASA Spitzer-űrteleszkópja lélegzetelállító felvételt készített egy „csavart alakú galaktikus szörnyről”, melynek belsejében egy szem alakú objektum ragyog.

A Herschel és a Planck „potyautasai”

A Herschel és a Planck „potyautasai”A kozmikus sugárzási környezet feltérképezésére új lehetőség adódik tőlünk másfél millió kilométerre, a Nap-Föld rendszer külső Lagrange-pontjánál.

Van-e víz a Holdon?

Van-e víz a Holdon?A póluskörnyéki kráterek sötét mélyén jelentős vízjégkészletek lehetnek – vagy nem! A kérdésről évek óta szenvedélyes vita folyik.

Elindult a Herschel és a Planck

Elindult a Herschel és a PlanckÚtjára indult az Európai Űrügynökség (ESA) két új űrtávcsöve.

Elindult az Atlantis a Hubble-űrtávcsőhöz

Elindult az Atlantis a Hubble-űrtávcsőhözEgy űrrepülőgép, 7 űrhajós, 11 nap, 5 űrséta, további legalább 5 év remélt élettartam – ez vár a felújítás előtt álló 19 éves űrtávcsőre.

Távolsági rekorder gamma-kitörés

Távolsági rekorder gamma-kitörésA NASA Swift műholdjával április 23-án felfedezett kitörés fénye akkor indult, amikor a világegyetem még csak 630 millió éves volt.

Herschel és Planck: start május elején

Herschel és Planck: start május elejénAz ESA új startdátumot jelölt ki a két nagy európai űrobszervatórium számára. Az Ariane-5 rakéta május 6-án indulhat Kourouból.

Hubble-kép közkívánatra

Hubble-kép közkívánatraA Hubble-űrtávcső elkészítette azt a felvételt, amelynek célpontját februárban az internetes szavazók választhatták ki.

Portré a Deimosról

Portré a DeimosrólA Mars két holdja közül a kisebbiket fotózta a bolygó körül keringő amerikai Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) űrszonda.

„Kozmikus tánccal” veszítenek tömeget a galaxisok

„Kozmikus tánccal” veszítenek tömeget a galaxisokA Nature hetilap legfrissebb számában megjelent egyik tanulmány magyarázatot nyújthat a törpe szferoidális galaxisok eredetére. A kutatás a galaxisképződés egy hiányzó láncszeméhez vezethet.

Egy szupernóva aszimmetrikus maradványa

Egy szupernóva aszimmetrikus maradványaEgy szomszéd galaxisban, a Kis Magellán-felhőben található csillagrobbanás-maradvány formája nem hasonlít ahhoz, amit az ilyen objektumoktól megszoktunk.

A Herschel legelső képei

A Herschel legelső képeiAz új európai infravörös űrteleszkóp június 14-én elkészítette első felvételeit. Az eredmény több mint kielégítő.

Exobolygók feltérképezése: a minta a Föld

Exobolygók feltérképezése: a minta a FöldAz új feladatot kapott Deep Impact űrszondával a saját bolygónkról végzett mérések arra lehetnek alkalmasak, hogy a jövőben értelmezni tudjuk a távoli csillagok körül keringő exobolygókról szerzendő adatokat.

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályai

Kitörések tüzében keletkeztek az üstökösök kristályaiMagyar csillagászoknak a NASA Spitzer-űrtávcsöve segítségével tett felfedezését a tekintélyes brit tudományos lap, a Nature holnapi száma közli.

A Hubble-javítás elé

A Hubble-javítás eléA 19 éve működő Hubble-űrtávcső felbecsülhetetlen értékű új információval látta el a csillagászokat, látványos képei pedig megjelentek a könyvekben, naptárakon és sok más helyen: a Hubble a közönség kedvencévé vált.

Új élet küszöbén a Spitzer

Új élet küszöbén a SpitzerA NASA infravörös csillagászati űrteleszkópjából heteken belül elfogy a folyékony hélium hűtőközeg. Két műszer így nem működhet tovább, de lesznek a dolognak haszonélvezői is.

„Húsvéti tojás” a Hubble-űrtávcsőtől

„Húsvéti tojás” a Hubble-űrtávcsőtőlAz óriási méretű NGC 7049 egy népes galaxishalmaz legfényesebb tagja.

MEGFEJTÉS: Huygens, az űrszonda

MEGFEJTÉS: Huygens, az űrszondaRejtvényünkben két, közel három évtizedes különbséggel készült felvételt helyeztünk egymás mellé. Csak az egyiknek volt köze a Huygens-szondához.

Úton a Kepler-űrtávcső

Úton a Kepler-űrtávcsőEgy néhány százmilliárd csillagot tartalmazó galaxisban, mint a miénk, csak vannak még a Földhöz hasonló méretű bolygók! Az új amerikai űrtávcső hamarosan kiderítheti, hogy ez az állítás igaz-e.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
Összesen 1395 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022