Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Távoli világok kutatói Cikkek: 1121 - 1140

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap kisgyermekeiGalileo, NEAR-Shoemaker, Deep Space-1, Stardust, Hayabusa – ezek az űrszondák mind jártak már kisbolygók közelében. Cikkünk végén a Typotex Kiadó könyvének nyertesét is megnevezzük.

Új bolygót fedezett fel a COROT

Új bolygót fedezett fel a COROTEurópai csillagászok egy csoportja a COROT műhold segítségével egy új exobolygót talált. Az újonnan felfedezett bolygó egy olyan csillag körül kering, melynek tömege alig tér el a Napunkétól.

A csillag, amelyet senki sem látott

A csillag, amelyet senki sem látottJúniusban észrevétlen maradt egy fényes nóvarobbanás a déli égbolton. A jelenség utóhatását véletlenül találta meg az XMM-Newton röntgencsillagászati műhold.

Fekete lyuk tömegének meghatározása a Chandra- röntgenteleszkóppal

Fekete lyuk tömegének meghatározása a Chandra- röntgenteleszkóppalEddig a fekete lyukak tömegének megállapítása csak a környező csillagok és gáz mozgásának tanulmányozásával volt lehetséges. De egy új módszernek köszönhetően ezek az értékek kiszámíthatóak az égi kannibálok „torkában lévő” sűrű, forró gáz hőmérsékletéből is.

Egy csillaghalmaz három születésnapja

Egy csillaghalmaz három születésnapjaKépzeljék el, hogy a házukban három óra is van, melyek különböző időkben csörögnek. A csillagászok a három, nem szinkronban lévő óra esetéhez hasonló jelenséget figyeltek meg az ősi NGC 6791 jelű nyílt csillaghalmazban.

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekei

MEGFEJTÉS: Az Uránusz gyermekeiOberon, Titania, Ariel, Umbriel, Miranda, más Shakespeare-hősök - ezek mind az Uránusz holdjainak nevei. De mi a neve mostani jutalomkönyvünk nyertesének?

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekei

MEGFEJTÉS: A Nap gyermekeiA Neptunusz gyűrűiről először a Voyager-2 készített felvételeket, amikor 1989-ben elhaladt a bolygó közelében. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a jutalomkönyvet.

REJTVÉNY: A Nap gyermekei

REJTVÉNY: A Nap gyermekeiÚjabb hármas rejtvénysorozatunkban André Brahic: A Nap gyermekei című könyvének példányait lehet megnyerni a Typotex Kiadó jóvoltából. Az első kérdés gyűrűkkel kapcsolatos.

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradt

MEGFEJTÉS: Ami az ősrobbanásból maradtA tervek szerint idén október végén indulna az ESA Planck űrszondája, hogy a mikrohullámú háttérsugárzás „egyenetlenségeit” kutassa. Megtudhatjuk azt is, hogy ki nyerte a Typotex ajándékkönyvét.

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradt

REJTVÉNY: Ami az ősrobbanásból maradtHamarosan indul egy űreszköz, amely tovább finomítja majd a mikrohullámú háttérsugárzásról eddig szerzett ismereteinket. Rejtvényünk megfejtői közül ismét valaki megnyerheti a Typotex Kiadó könyvét.

Bizonyíték a sötét energiára?

Bizonyíték a sötét energiára?Csillagászok egy csoportja a galaxisok átlagos eloszlását és a mikrohullámú háttérsugárzás egyenetlenségeit vizsgálva bizonyítékot talált a sötét energia létezésére.

Csillagközi gyerekszoba a Tejútrendszer középpontja közelében

Csillagközi gyerekszoba a Tejútrendszer középpontja közelébenÚgy tűnik, hogy a fekete lyukak szomszédságában nincs helye csillagképződésnek. Az erős gravitációs hatások a gázfelhőket szétszakítják, megnehezítve ezzel a csillagkeletkezést, ugyanis csillagok csak nagytömegű felhők összehúzódásával jönnek létre.

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekei

REJTVÉNY: A Nap kisgyermekeiAndré Brahic A Nap gyermekei című kötetének harmadik példányáért a kisbolygók űrszondás kutatásával kapcsolatos kérdést kell megválaszolni. A szerencsés nyertes megkapja a Typotex Kiadó könyvét.

Verseny a „Tejútrendszer legfényesebb csillaga” címért

Verseny a „Tejútrendszer legfényesebb csillaga” címértEgy „Bazsarózsa-köd csillag” névvel ellátott fényes csillagbuborékot tárt a kíváncsi szemek elé a NASA Spitzer-űrteleszkópja és más, földi távcsövek. Becslések szerint a csillag 3,2 millió Nap fényességével ragyog.

Galaktikus „baby boom” a távoli univerzumban

Galaktikus „baby boom” a távoli univerzumbanA világegyetem egy távoli vidékén olyan különleges galaxist fedeztek fel a csillagászok, melyben évente akár 4000 csillag is keletkezik, ellentmondva ezzel a legelfogadottabb galaxisképződési elméletnek.

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekei

REJTVÉNY: Az Uránusz gyermekeiAz Uránusz ma ismert holdjainak többségét a bolygó mellett 1986-ban elrepülő Voyager-2 űrszonda felvételein fedezték fel. A nyereménykönyvért folyó versenyben mostani képeinkkel és kérdéseinkkel a holdak világába kalandozunk.

PÁLYÁZAT: Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővel

PÁLYÁZAT: Egyidős vagyok a Hubble-űrtávcsővelA Természet Világa folyóirat hagyományos diákpályázatán a Magyar Csillagászati Egyesület különdíjat ajánlott fel. A beküldési határidő október 31.

Holdabroncsok fejlesztése

Holdabroncsok fejlesztéseA NASA felkérésére a Holdra és a Marsra szánt járművekre készít kereket a Goodyear gumigyártó vállalat.

Ütköző spirálgalaxisok

Ütköző spirálgalaxisokNéhány milliárd év múlva ott, ahová most a Hubble-űrtávcsővel néztek, már csak egyetlen galaxis látszik majd.

MEGFEJTÉS: A fény partjai

MEGFEJTÉS: A fény partjai1983-ban a szovjet Prognoz-9 műhold szállította a világűrbe a Relikt-1 kísérletet, amellyel az ősrobbanás maradványsugárzását kutatták. Akik ezt megfejtették, mind megérdemelnék az ajándékkönyvet, de sajnos csak egy nyertest sorsolhattunk ki.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75
Összesen 1499 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024