Távoli világok kutatói Cikkek: 1301 - 1320

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe táján

Fekete lyukak a Tejútrendszer közepe tájánA Chandra adatai alapján négy kisebb fekete lyukat találtak galaxisunk centrumának közvetlen környezetében.

Valentin-napi üdvözlet a Chandrával

Valentin-napi üdvözlet a ChandrávalEz is csak Amerikában történhet meg (?) - a NASA Chandra röntgenteleszkópjának honlapjáról speciális elektronikus képeslapokat küldhetünk.

Kiválasztották a Mars Science Laboratory műszereit

Valamivel több mint négy évvel a tervezett indulás előtt már pontosan tudni lehet, milyen műszerekkel szerelik fel a marsjárók következő nemzedékét képviselő Mars Science Laboratory amerikai űrszondát.

PROGRAMAJÁNLÓ: Élőhelyek a Naprendszerben

A Földön kívüli élet kereséséhez a Naprendszer égitesteit is érdemes célba venni. Van is már néhány ígéretes jelölt: a Mars bolygó mellett a Jupiter holdja, az Europa és a Szaturnusz kísérője, a Titan jöhet szóba.

Leszállás a Titanon: Viharos ereszkedés után sárba pottyanva...

Leszállás a Titanon: Viharos ereszkedés után sárba pottyanva...Tovább folyik az európai Huygens ereszkedési és landolási adatainak kiértékelése. A legújabb információk szerint a leszállószonda a légkör felső rétegeiben szinte hánykolódott, majd “sárban” szállt le. Közben elkészült a leszállási térség hamis színes domborzati képe is.

A Swift első eredményei

A Swift első eredményeiA NASA gammakitörés-kutató és nagyenergiájú csillagászati mesterséges holdja november végén indult, s azóta megszülettek az első eredményei illetve képei.

Egy éve a Marson

Egy éve a MarsonEgy évvel ezelőtt landolt a Spirit amerikai marsjáró a vörös bolygón, amelyet 20 nap múlva az Opportunity követett. A két küldetés az űrkutatás egyik legnagyobb sikertörténete, amelyből most a leglátványosabb képeket mutatjuk be.

Megint a Hubble-javításról

Megint a Hubble-javításrólElkészült egy jelentés, amelynek nyomán ismét feléledt a vita a Hubble-űrtávcső sorsáról.

Marscsatornák márpedig nincsenek: 40 éve repült a Mariner 4

Marscsatornák márpedig nincsenek: 40 éve repült a Mariner 4Manapság a Mars az amerikai Spirit és Opportunity, valamint az európai Mars Express szondák munkája révén a bolygókutatás homlokterében áll. Furcsa, de 40 évvel ezelőtt még sokan azt gondolták, hogy a földiéhez hasonló Élet létezhet rajta. A bizonyítékért először a Mariner-4-et küldték tervezői.

Nemzetközi Holdi Obszervatórium (1. rész)

Nemzetközi Holdi Obszervatórium (1. rész)A Holdra telepítendő csillagászati megfigyelőállomás újra és újra felbukkanó érdekes elképzelés.

A Cassini tovább ontja a képeket

A Cassini tovább ontja a képeketA Szaturnusz körül keringő űrszonda kitűnő állapotban van, s szorgalmasan küldi az adatokat és a képeket - például a holdrendszer egyes tagjairól.

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcső

A NASA költségvetése és a Hubble-űrtávcsőA Hubble sorsa ismét (és egyre komolyabban) megpecsételődni látszik: a napokban előterjesztett új NASA-költségvetésben egy centet sem terveztek a javítására.

A Plútó-Charon rendszer kialakulása

A Plútó-Charon rendszer kialakulásaEgy új kutatás szerint a Plútó és a Charon hasonlóan alakulhatott ki, mint több mint négymilliárd évvel ezelőtt a Föld-Hold rendszer. A Kuiper-öv legnagyobb képviselőjébe egykoron egy méretben hasonló nagyságrendű másik kisbolygó csapódhatott.

Ami egy szupernóvából 823 év után maradt

Ami egy szupernóvából 823 év után maradtA NASA Chandra röntgencsillagászati mesterséges holdjával hosszú expozíciós idejű felvételt készítettek a 3C58 jelű szupernóva-maradványról.

Elindult a Deep Impact üstökösszonda

Elindult a Deep Impact üstökösszondaJanuár 12-én startolt a NASA Deep Impact szondája, amely fél év múlva „megfúrja” a Tempel 1 üstökös magját. Egyelőre majdnem minden jól működik...

Leszállás a Titanon: Még hat nap

Leszállás a Titanon: Még hat napCikksorozatunk mai részében röviden bemutatjuk a leszállószondát, megtudjuk, hogy ki volt a névadó, valamint, hogy hogyan lett Huygensből Hughes...

BUÉK! 2004: a marsi víz éve

BUÉK! 2004: a marsi víz éveA Science, a világ egyik legrangosabb tudományos fóruma minden évben elkészíti azt a listát, amelyben a 10 legfontosabbnak ítélt eredményt gyűjti össze. Az idei "mezőny" különösen erős volt, de végül az egész évben hangyaszorgalommal dolgozó, egyelőre elnyűhetetlen amerikai marsjárók felfedezései végeztek az első helyen.

Születő bolygórendszerek lencsevégen

Születő bolygórendszerek lencsevégenA NASA két nagy űrobszervatóriumával a Naphoz hasonló csillagok körüli por- és törmelékkorongokat vizsgáltak.

Nemzetközi Holdi Obszervatórium (2. rész)

Nemzetközi Holdi Obszervatórium (2. rész)Kétrészes sorozatunk végén a Hold déli pólusának környékére telepítendő csillagászati obszervatórium terveiről számolunk be.

A Swift indítása képekben

A Swift indítása képekbenA gamma-kitörések nyomában járó műhold indításáról lenyűgöző felvételek készültek.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74
Összesen 1478 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024