Távoli világok kutatói Cikkek: 781 - 800

Egy kozmikus „születésnap”

Egy kozmikus „születésnap”Amíg az ősemberek a kőkorban zsákmányukra vadásztak és barlangokban találtak menedéket Afrikában, addig a távoli Nagy Magellán-felhőben egy, a Napunknál tizenhatszor nehezebb csillag élete egy hatalmas összeomlással ért véget.

Az Univerzum, ahogyan a Planck látja

Az Univerzum, ahogyan a Planck látjaAz ESA által üzemeltetett Planck-szonda új teljes égbolttérképeket készített, melyeken többek között korábban ismeretlen csillagkeletkezési területek és eddig nem látott mikrohullámú derengés is megfigyelhető a Tejútrendszer szíve körül.

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkal

Amerikai űrköltségvetési terv, megszorításokkalA Fehér Ház a hét elején nyilvánosságra hozta, mennyit és milyen felosztásban szánna a NASA programjaira 2013-ban. A nagy vesztes a Mars kutatása lehet.

Új infravörös műszer térképezte fel a W3 csillagkeletkezési területet

Új infravörös műszer térképezte fel a W3 csillagkeletkezési területetÚj infravörös műszerek pásztázzák az eget, ezúttal azonban egészen speciális körülmények között, egy átalakított Boeing-747-es fedélzetére szerelt nagy távcsőről. A NASA sztratoszférában működő obszervatóriuma, a SOFIA egy fiatal, nagytömegű csillagokban gazdag csillaghalmazt örökített meg első útjainak egyikén.

Egy röntgencsillagászati műhold vége

Egy röntgencsillagászati műhold végeA NASA lekapcsolta a 16 éve működő RXTE műholdját, amivel a neutroncsillagok, fehér törpék és fekete lyukak közeléből érkező röntgensugárzás változásait tanulmányozták.

Föld méretű bolygók egy Naphoz hasonló csillag körül

Föld méretű bolygók egy Naphoz hasonló csillag körülA NASA exobolygóvadász űrteleszkópjával felfedezett Kepler-20e és Kepler-20f kis kőzetbolygó, de igen forró, a csillagának közvetlen közelében keringő égitest.

Tycho szupernóvája gamma-tartományban

Tycho szupernóvája gamma-tartománybanCsillagászok a Fermi-űrtávcső segítségével felfedezték, hogy az 1572-es szupernóva maradványa a nagy energiájú gamma-tartományban aktív. A felfedezés jelentős előrelépést jelenthet a kozmikus sugarak keletkezésének megértésében.

Működik az orosz rádió-interferométeres műhold

Működik az orosz rádió-interferométeres műholdA júliusban indított RadioAstron tesztjei rendben haladnak. Egy fényes rádiókvazár megfigyelésével először sikerült interferenciát előállítani a műhold 10 m-es rádióantennája és az effelsbergi 100 m-es rádióteleszkóp között.

Akari: lekapcsolva

Akari: lekapcsolvaA gyakorlatban már a nyáron, de most hivatalosan is végéhez ért a japán infravörös űrteleszkóp működése.

2005 YU55, a kisbolygóvendég

2005 YU55, a kisbolygóvendégAz elnevezés egy néhány száz méteres kisbolygót takar, amely röviddel éjfél után meglehetősen közel, de még biztonságos messzeségben, a Föld-Hold távolság 85%-ának megfelelő távolságban repül el a Föld mellett.

Készülhet a Hayabusa-2

Készülhet a Hayabusa-2A második japán kisbolygóminta-gyűjtő űrszonda 2014-ben indulna az 1999 JU3 jelű földközeli kisbolygó felé.

Glenn az emberes Mars-utazásért

Glenn az emberes Mars-utazásértMa ötven éve repült John Glenn, a legelső amerikai, aki űrhajóval megkerülte a Földet.

Készül a starta az új röntgentávcső

Készül a starta az új röntgentávcsőA NASA új röntgencsillagászati műholdja, a NuSTAR március közepén indulhat Pegasus-XL rakétával.

Planck: félig vége

Planck: félig végeA kozmikus mikrohullámú háttérsugárzást tanulmányozó európai szonda nagyfrekvenciás méréseihez használt hűtőanyag elfogyott. Alacsonyabb frekvenciákon még 6-9 hónapja lehet hátra a Plancknak.

Új galaxis az Univerzum gyermekkorából

Új galaxis az Univerzum gyermekkorábólAz Univerzum fiatal korából származó ritka galaxisra leltek a csillagászok. A NASA Spitzer- és Hubble-űrtávcsöveinek segítségével kiderült, hogy ez a különös galaxis rettentő falánksággal alakítja csillagokká por- és gázanyagát.

Két rekorder fekete lyuk

Két rekorder fekete lyukKét újonnan felfedezett, akár tízmilliárd naptömeget is elérő fekete lyuk belsejében öt teljes Naprendszer is elférne.

A Gaia első „szárnybontása”

A Gaia első „szárnybontása”A 2013-ban indítandó európai asztrometriai űrszonda napvédő ernyőjét először nyitották ki – egyelőre természetesen a Földön.

Kepler-22b: exobolygó a lakhatósági zónában

Kepler-22b: exobolygó a lakhatósági zónábanAz amerikai Kepler-űrtávcső legújabb bolygófelfedezettje csak alig két és félszer akkora sugarú, mint a Föld, és a Naphoz hasonló csillag körül kering.

A Mars felé vette az irányt az MSL

A Mars felé vette az irányt az MSLA Curiosity rovert szállító űrszonda már nem járhat úgy, mint az orosz Fobosz-Grunt, hiszen a Centaur rakéta-végfokozat második begyújtásával kiszabadult a Föld gravitációs terének fogságából.

Nobel-díj a gyorsulva táguló univerzumért

Nobel-díj a gyorsulva táguló univerzumértA 2011-es fizikai Nobel-díjat megkapó kutatók felfedezésüket a Hubble-űrtávcső segítségével tették.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69
Összesen 1377 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022